BLOG

Mit szabad és mit nem szabad az orrplasztika után?

M2Med - Orrplasztika

Az orrplasztika műtét utáni felépülés nyugtalanító időszak lehet – különösen a műtét utáni első héten, mielőtt a sebész leveszi a sínt, és először megpillantja a páciens az új orrát. Még ha tetszik is, amit lát, a duzzanat még hónapokig megmaradhat és valószínűleg nagyjából egy évbe telik, mire a végeredmény beáll…

Az orrműtéten átesett betegek gyakran kérdezik, mit tegyenek és mit nem szabad a műtét utáni felépülési időszakban. Az alábbiakban felsoroljuk az orrplasztika utáni példás regenerálódáshoz szükséges és tiltott tennivalókat.

Mit szabad tenni orrplasztika után?

→ A műtét napján és a műtét után 4 órával csak tiszta vizet és nagyon híg ételek ihatók.

→ A műtét napján csak pihenjen. Tartsa a fejét két vagy több párna segítségével megemelve. A műtétet követő napon könnyű séta már megengedett.

→ Ha elmúlt az altató / érzéstelenítő hatása és teljesen eszméleténél van, kezdje el szedni az orvosa által felírt gyógyszereit, és tartsa be a gyógyszeres kezelési ütemtervet (bár a legtöbb betegnek egyáltalán nincs szüksége gyógyszerre). Az orvos speciális fájdalomcsillapítót is felírhat, amelyet 4-6 óránként kell bevenni a műtét utáni fájdalom enyhítésére. Ez idő alatt ne igyon alkoholt, mert az kölcsönhatásba lép bizonyos gyógyszerekkel, amely káros lehet a vesére.

→ A műtétet követő napon távolítsa el az orr alatti kötést (ha van), és naponta legalább 5-ször mossa át az orr belsejét a kapott mosóoldattal és fecskendővel, majd 3-szor kenje be kenőccsel a varrott területeket, amennyiben nyílt orrplasztikája volt.

→ A savós (vizes) elvezetés, a váladékozás teljesen normális a műtét után 48 órán keresztül, ezért ne essen pánikba, az orrtampon cserélhető.

→ A műtétet követő első 48 órában hideg borogatással borogassa az orr és a szem területét. Erre alkalmas lehet a puha törölközőbe tekert jég, vagy jégzselé. Soha ne tegye közvetlenül a bőrre a jeget. Ezután még további 48 órán keresztül használjon meleg borogatást. Figyeljen rá, hogy ne nyomja túl erősen az orrát.

→ A műtétet követően előfordulhat hányás, esetleg véres hányás, amelyet okozhat az eltávozó váladék is. Ne aggódjon emiatt, ne essen pánikba, de mindenképpen jelezze orvosának, ha ilyet tapasztal, hogy segítsen a tünetek enyhítésében.*
* Orrműtét után vérzés ritkán fordul elő, ha mégis megtörténne, annak különböző okai lehetnek. Ha ez a műtétet követő 12 órán belül történik, annak oka jellemzően a vérnyomás emelkedése, amelyet fájdalom vagy a hányinger és hányás okoz az érzéstelenítők hatására. A fájdalom okozta vérzés elkerülése érdekében fájdalomcsillapító szedése ajánlott. Az émelygés és a hányás visszaszorítása érdekében vegyen be hányáscsillapító gyógyszereket. Az alkoholfogyasztás növeli a vérzés kockázatát, mivel az alkohol kitágítja (kiszélesíti) az orr ereit, ezért azt feltétlenül kerülje.

→ A műtétet követő 3. naptól kezdve tegyen naponta legalább 30 perces sétát.

→ A tüsszentés eleinte kellemetlen lehet a műtét után. Ha lehetséges, tüsszentsen nyitott szájjal, hogy ne terhelje ezzel sem az orrot. (Persze takarja el a szájat zsebkendővel).

→ Az orrgipsz / sín eltávolítása – az orvosával egyeztetett időpontban – általában a műtétet követő 5-7. napon történik. A kontrollvizsgálat előtt feltétlenül mosakodjon meg alaposan, de kíméletesen, a gipszet / sínt SEMMIKÉPPEN NE vegye le egydül. Ha véletlenül mégis leveszi a sínt, ne essen pánikba, hanem azonnal keresse fel a műtétet végző orvost, aki ha szükséges, visszahelyezi azt.

→ Ha kapott tampont az orrüregeibe a váladékozás felszívására, az orvosával előzetesen egyeztetett időpontban jelenjen meg a klinikán annak eltávolítására.

→ Varratszedés esetén praktikus lehet magával vinni a klinikára némi gyümölcslevet és csokoládét.

→ A kötés eltávolítása után az orr, a szem és a felső ajak bőre elszíneződést (bevérzést) mutathat. Aggodalomra semmi ok, mivel ez általában a műtét után 2-3 héttel ez magától elmúlik. (A véraláfutások csökkentésére orvosa krémeket ajánlhat, amelyek meggyorsítják a felszívódást.)

→ A műtét után legalább 2 hétig tilos az autóvezetés.

→ A műtétet megelőzően és követően legalább 2-3 hétig tilos a dohányzás, mert a nikotin növeli a szövődmények kialakulásának kockázatát és lassítja a gyógyulást.

→ Az orrműtét után gyakori a hosszabb ideig tartó duzzanat és a bevérzés. A duzzanat az első hónapban fokozatosan csökken bizonyos mértékig, de néhány hónapig tart, amíg teljesen elmúlik. A duzzanat nagyjából 3 hét után már nem látható, inkább csak érezhető, de a csökkentésére csak az eltelt idő jelent megoldást. Türelem, a bevérzések a műtét után 2-3 héten belül teljesen felszívódnak.

→ A szem alatti duzzanat és véraláfutások szintén az orrplasztika gyakori velejárói, amelyek maguktól megszűnnek a műtét utáni 2-3 héten belül. Ne aggódj, ez teljesen normális mellékhatása a beavatkozásnak.

→ Az aszpirin és ibuprofen tartalmú gyógyszerek befolyásolják a véralvadást, ezért a műtétet megelőző és követő 2 hétben kerülje ezek szedését. Ha mégis vett be ilyen szert, mindenképpen tájékoztassa orvosát.

→ A testedzést legalább 1 hónapig kerülendő. Egy hónap elteltével könnyű gyakorlatok megengedettek, mint pl. az úszás (a fej szigorúan a víz felett!), vagy könnyű futópados edzés. De a búvárkodás például tilos. Ugyanígy kerülje a labda- és kontaktsportokat legalább 6 hónapig.

→ A műtetet követően legalább 2 hétig kerülje az olyan ruhadarabok viselését, amelyet át kell húzni a fejen.

→ A műtetet követően ne mosson egyedül hajat, a szalonban történő (hátra hajtott fejes) hajmosás megengedett még a sín fennléte alatt is. Feltétlenül ügyelni kell, hogy a sín ne legyen vizes.

→ A hagyományos arcmosás kerülendő az első héten, tisztogassa bőrét óvatosan törlőkendővel a nem takart részeken. Feltétlenül kerülni kell, hogy a sín átnedvesedjen. (Az átnedvesedett sín bőrkiütést, és fertőzést okozhat. Ha mégis nedvesség érné, próbálja óvatosan megszárítani hajszárítóval.) A test mosása megengedett. Zuhanyzás helyett inkább válassza a kádban fürdést, úgy könnyebben elkerülhető az arc nedvesedése.

→ Ne viseljen szemüveget (sem dioptriás szemüveget, sem napszemüveget) a műtét után legalább 3 hónapig, mivel a szemüveg orrpárnái – bármilyen könnyű is legyen – nyomást gyakorolhatnak az orra és akadályozhatják az orrcsontok gyógyulását, esetleg befolyásolhatják a végeredményt. Ha feltétlenül viselnie kell, ragasszon szalagot a homlokára és azzal ‘függessze’ a szemei elé a szemüveget, a lényeg, hogy ne érjen az orrához és nyomja meg az orrcsontját. A kontaktlencse viselése 2-3 nap elteltével már megengedett.

→ A nemi érintkezést a műtét után 10 napig kerülni kell. Ezen kívül az első két hétben tartózkodni kell minden “adrenalinlökettől” (például az önkielégítéstől is), mivel az orrgyulladást és alkalmanként vérzést is okozhat.

→ A műtét után a fogmosás is kihívást jelenthet. Nagyon óvatosan, finoman, lehetőség szerint a legkevesebb mozgatással járó elektromos fogkefével mosson fogat.

→ A műtét utáni 10-14 napig kerülje a társasági tevékenységeket, amelyek beszéddel járhatnak, ugyanígy a hosszas telefonbeszélgetés sem ajánlott.

→ A sín által rögzített állapot megőrzése érdekében az említett beszéden kívül kerülje az extrém arcmozgással járó nevetést is legalább 1 hétig.

→ A műtét után bizonyos fokú átmeneti zsibbadást tapasztalhat az orrcsúcson és a szemfogak területén, amely nagyjából 2 hónap múlva elmúlik.

→ A napozás és az intenzív napfény legalább 6 hónapig kerülendő, mert gyulladást okozhat az orrban.

→ Ne ítéljen elhamarkodottan a sín levétele után, ugyanis a végleges forma beállásához legalább 6 hónap szükséges, de jellemzően inkább 12-18 hónap is eltelik, mire az orr felveszi végleges formáját. Sőt, a műtét után akár 3 évig is folytatódhat a teljes regeneráció.

→ Ha a műtétet követő időszakban repülős útra készül, írasson igazolást orvosával, hogy “repülésre alkalmas” minősítést kapjon, ne legyen gond az utazás során.

M2Med - Orrplasztika
M2Med - Orrplasztika
M2Med - Orrplasztika

Az orrplasztikai beavatkozás a leggyakrabban végzett plasztikai műtét, amelyet nagy rutinnal, de minden esetben kellő körültekintéssel végzünk. A legtöbb páciens gyorsan felépül komolyabb komplikációk és kellemetlenségek nélkül. Ha követi az orvos utasításait, kíméli magát a műtétet követő hetekben és betartja az itt felsorolt tanácsokat, jó eséllyel kellemetlen mellékhatások nélkül regenerálódhat.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha kérdése van az orrplasztikával, vagy utókezelésével kapcsolatban; munkatársaink mindig rendelkezésre állnak, hogy segítsenek, amíg teljesen fel nem épül a műtétből.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty