BLOG

Az orrplasztika utáni orrfújás veszélyei

M2Med - Az orrfújás veszélyei orrplasztika után

Orrplasztika után kifújhatom az orrom?
Elsőre nevetségesnek hangozhat ez a kérdés, de fontosabb, mint gondolnád!

Ha az orrplasztika utáni felépülésre gondolunk, valószínűleg úgy képzeli mindenki el, hogy az ágyban pihen, fejét feltámasztva, és elkerüli, hogy gyermekei vagy házi kedvencei véletlenül megüssék az orrát. Meglepő lehet azonban, hogy még az olyanártalmatlannak tűnő napi rutinok is – mint például az öltözködés vagy az orrfújás – szintén kockázatot jelenthetnek az orrplasztika eredményeire nézve. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az orrplasztika utáni gyógyulást a lehető legkönnyebbé, legkényelmesebbé és legsikeresebbé tegyük azáltal, hogy a pácienseink tudják, mire számíthatnak a beavatkozás után és hogyan kell felkészülni a posztoperatív időszakra. Tudj meg többet az orrplasztika utáni gyógyulásáról és például arról, hogy mikor lehet ismét biztonságosan kifújni az orrodat.

M2Med - Orrplasztika

Hogyan zajlik az orrplasztika?

Az M2Med-ben végzett orrműtétek részletei az elvégzett orrplasztika típusától, személyes adottságoktól és céloktól, a sebész alkalmazott módszerétől és számos egyéb tényezőtől függően változhat. A leggyakrabban végzett orrműtétek közé tartozik:

Hagyományos orrplasztika:

az orr esztétikai megjelenésének és/vagy funkciójának javítására használható.

Revíziós orrplasztika:

egy korábban elvégzett orrműtét nem kielégítő eredményének korrigálására szolgál.

Ezen kívül nagy tapasztalattal rendelkezünk a szeptoplasztikában (orrsövényplasztikában), a turbinectomiában (az alsó orrkagyló megkisebbítésében) és más összetett orrműtéti technikákban, amelyek előnyösek bizonyos orrszerkezeti vagy funkcionális rendellenességekben szenvedő betegek számára.

Az esetek többségében az orrplasztikát általános érzéstelenítés alatt végezzük, és körülbelül 1-2 órát vesz igénybe.

Mennyi ideig tart a gyógyulás orrplasztika után?

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb beteg körülbelül 1-2 hét munkaszünetet vesz igénybe orrplasztikai műtét után. Mindazonáltal továbbra is kritikus fontosságú, hogy kerüld a megerőltető fizikai tevékenységet, az emelést, a testmozgást és bizonyos (vérnyomást növelő) mozgásokat vagy pózokat. A műtét utáni első néhány napot a pihenésnek kell szentelni, de a rövid sétáknak is fontos szerepe van a műtét utáni szövődmények megelőzéséhez. Ez idő alatt bizonyos mértékű kellemetlen érzés, bevérzések és duzzanat várható, bár ezeknek a tüneteknek a többsége a műtét utáni első 7-10 napon belül megszűnik. A kezdeti gyógyulási időszak után észre fogod venni, hogy a frissen műtött orrod formálódik és ezek az eredmények tovább javulnak a következő néhány hét és hónap során, ahogy a duzzanat is napról napra kevésbé látszik, lelohad.

Orrplasztika után mennyi idővel lehet orrot fújni?

Az olyan tevékenységekre vonatkozó nyilvánvaló korlátozások mellett, mint a testmozgás és a kontaktsportok kerülése, a betegeknek tisztában kell lenniük a mindennapi rutinokkal, amelyeket az orrplasztika utáni felépülés során figyelembe kell venni. Ez magában foglalja az olyan egyszerű dolgokat is, mint az orrfújás.

Sajnos az orrdugulás és az orrfolyás gyakori posztoperatív mellékhatás az orrplasztika után. Bármennyire nehéz is megállni, tartózkodni kell az orrfújástól és ehelyett hagyni kell, hogy az orr a maga természetes módján folyjon. Amennyiben orrfolyás, váladékozás lép fel, orrfújás helyett egy zsebkendővel óvatosan itasd fel.

Mivel az orr belső szerkezete rendkívül érzékeny és sérülékeny a műtét után, az orrfújással járó erős nyomás vérzést okozhat, és nagyban késleltetheti a gyógyulást, nem beszélve arról, hogy potenciálisan veszélyeztetheti a végső esztétikai vagy funkcionális eredményt, ami egy második vagy későbbi beavatkozás szükségességéhez vezethet.

A legtöbb esetben a sebészek azt javasolják, hogy a beteg az orrműtét után legalább 7-10 napig ne fújjon orrot, bár a hosszabb korlátozási időszak – akár 3-4 hét is – az ideális. A posztoperatív utóvizsgálatok során mindig gondosan kiértékeljük a gyógyulás előrehaladását, és tudatjuk a pácienssel, mikor folytathatja biztonsággal a korábban szokásos napi rutinokat, beleértve az orrfújást is.

M2Med - Orrplasztika

Mivel a legtöbb beteg arra összpontosít, hogy mit szabad tenni az orrműtét után, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi tilos orrplasztika után.

Az ideális eredmény, valamint a biztonságos, kényelmes és gyors gyógyulás érdekében az orrplasztika után kerüld az alábbiakat:

M2Med - Orrplasztika

Mit ne tegyünk orrplasztika után

🚫 NE fújd ki az orrod,
🚫 NE aludj hason vagy oldalt fekve, csak hanyatt, a fejedet felpárnázva,
🚫 NE zuhanyozz, inkább kádban ülve fürödj, kerülve hogy az archoz víz érjen,
🚫 NE menj úszni, és NE merítsd víz alá az orrodat,
🚫 NE viselj szemüveget közvetlenül az orrnyeregeden,
🚫 NE viselj olyan ruhaneműt, amelyet át kell húzni a fejeden (és az orrod sérülhet),
🚫 Kerüld a csukott szájjal történő tüsszentést,
🚫 NE edzz, NE fuss, NE kocogj, NE hajolj, NE emelj, NE erőlködj,
🚫 NE élj szexuális életet, NE végezz önkielégítést sem,
🚫 NE dohányozz

a műtétet követő min. 2 hétben.

Jelentkezz konzultációra és hagyd megalkotni az oly régóta vágyott orrot

Akár évek óta vagy elégedetlen az orrod megjelenésével, akár csak a közelmúltban kezdtek légzési problémáka gyötörni, az orrplasztika megoldást jelenthet a problémádra. Mielőtt orrműtétre szánod magad, a mérlegelésekor fontos, hogy magasan képzett és tapasztalt plasztikai sebészt válassz, aki kellően érti az orrplasztika bonyolultságait és árnyalatait, és ismeri a legmegfelelőbb orrplasztikai műtéti irányelveket.

Ha többet szeretnél megtudni az M2Med által végzett orrplasztikai beavatkozásokról, hívd Plasztikai Sebészetünk kivételes csapatát, hogy még ma időpontot egyeztessen veled egy személyes konzultációra Marjas doktor úrral!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty