BLOG

Hogyan segíthet a plasztikai sebészet a testkép-diszmorfiában?

M2Med Blog - Hogyan segíthet a plasztikai sebészet a testkép-diszmorfiában?

A testi dysmorphia olyan állapot, amikor az ember nem tudja ténylegesen látni magát olyannak, amilyen. Ez egy olyan mentális állapot, amely arra készteti az alanyt, hogy teste bizonyos aspektusaiba belekössön, és „csúnyának” tartsa magát.

Az ilyen páciens gyakran megpróbálja elrejteni vagy álcázni az érintett testrészt. A testkép-diszmorfiában szenvedőknek gyakran más betegségei is vannak. Például jobban aggódhatnak az élet dolgai miatt, mint sokan mások. Ezenkívül depresszióban is szenvedhetnek.

M2Med Blog - Hogyan segíthet a plasztikai sebészet a testkép-diszmorfiában?

Ennek a rendellenességnek az oka sajnos még mindig viszonylag ismeretlen, bár sok elmélet létezik róla.
Azok a szülők, akik felnőttkorukban nagyon kritikusak voltak gyerekeikhez, jelentősen hozzájárulhatnak azok alacsony önbecsüléséhez, és ez befolyásolhatja későbbi állapotukat. Az ilyen rendellenességben szenvedők gyakran elfedhetik magukat, takargatják az általuk problémásnak ítélt testrészt, és mivel ezek apróságnak, jelentéktelenségnek tűnhetnek, így sok éven át a probléma diagnosztizálatlan maradhat.
Számos különböző tanácsadási megközelítés áll rendelkezésre, valamint pszichiátriai beavatkozás és gyógyszeres kezelés is létezik, de ezek nem mindig sikeresek. Sok testképzavarban szenvedő ember gyakran fordul segítségért a plasztikai sebészhez.

Segít a plasztikai sebészet?

Erre elég nehéz egyértelmű választ adni, mert egyes embereknél a beavatkozás óriási változást hozhat, míg másoknál pont ellenkező hatást válthat ki.
Egyes testkép-diszmorfiában szenvedő emberek folyamatosan arra törekednek, hogy az érintett testrészükön egyre több eljárást hajtassanak végre. Például, ha problémáik vannak az orrukkal, akkor érdemes lehet kicsinyíteni.

Egy előzetes konzultáció és annak mérlegelése után, hogy mit szeretnének, előfordulhat, hogy nem lesznek elégedettek az eredménnyel, és újra kérik az eljárást, hogy pl. kisebb legyen az orruk.
Azonban az ugyanazon testrészen végzett többszörös sebészeti beavatkozás katasztrofális eredménnyel is járhat, sőt még fokozhatja is a szorongást és megterhelheti a test többi részét. Például Michael Jacksonról sokan nem gondolták, hogy testkép-diszmorfiában szenved, pedig utólag úgy tűnik, hogy ennek súlyos vonásait mutatta.

Valóban a plasztikai sebészet a megfelelő megoldás?

Minden az állapotuk súlyosságától függ. Fennáll a veszélye annak is, hogy a testkép-diszfóriában szenvedők az első beavatkozással nem lesznek elégedettek. A hiba az agyi rendellenességükben rejlik, ezért előfordulhat, hogy nem látják pontosan a változást, és beépíthetik azt rossz énképükbe.

Természetesen ennek az ellenkezője is igaz; sok betegnél azonnal hatalmas javulást tapasztalható, és ez segíti a gyógyulást. Tapasztalatunk alapján pl. az orrplasztikán átesett betegek 20%-ának van valamilyen szintű testképzavara.

Beszéljük át

Biztos lehetsz benne, hogy részletesen megbeszéljük veled az általad kért eljárást, valamint az azzal járó kockázatokat és a várható végeredményt.
Ha aggályaid vannak, ezeket kezeljük, és megvizsgáljuk az eljárással kapcsolatos indokaidat is. Etikusak vagyunk, és minden aggodalomra okot adó területet mérlegelünk, mielőtt tanácsot adnánk az eljárásról.
Túl sok esztétikai beavatkozást végeznek olyan sebészek, akik nem veszik komolyan pácienseik jólétét. Mi, az M2Med Plasztikai Sebészetben tudjuk, hogy nem mindig minden az, aminek látszik, ezért büszkék vagyunk a minden részletre kiterjedő értékelésünkre.
Azt szeretnénk, hogy pácienseink életük végéig boldogok legyenek az eredménnyel, amit segítségünkkel elértek.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty