BLOG

Orrplasztika gyógyulási ideje, avagy mire számíthatsz?

M2Med Blog - Miért a tél az ideális időszak orrplasztikára?

Sok páciens kíváncsi, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás az orrplasztika után. A gyógyulási idők személyenként változnak, de a kezdeti felépülési időszak általában két-hat hétig tart. Az orrplasztika kívánt végeredménye akár már néhány hónapmúlva, de jellemzően inkább egy év múlva válik igazán láthatóvá.

Az orrplasztika megváltoztatja az orr alakját és méretét. Néhányan csupán esztétikai okokból végeztetik el az orrplasztikát, hogy javítsák orruk és arcuk megjelenését, mások funkcionális orrplasztikán esnek át, amely javítja a légzést és az orr működését.

M2Med Blog - Miért a tél az ideális időszak orrplasztikára?

Mire számíts az első 2 hétben?

Közvetlenül az orrplasztika után lesz az orrodon egy külső sín, amely megvédi és stabilizálja és az orrlyukaidba tamponokat helyeznek. Az orrduzzanat, valamint a szem és az arc körüli véraláfutások is jellemzők ilyenkor. Használj hideg borogatást, hogy csökkentsd a puffadást és a fájdalmat, és tartsd a fejed a mellkasod fölé emelve. Ezen kívül gyógyszert is szedj a fájdalom enyhítésére és a fertőzés megelőzésére.

Valamikor az első héten a műtétet végző sebész orvos eltávolítja a síneket. Látni fog némi duzzanatot és bevérzést, de ez általában a második hétre már elmúlik.

Mi történik 2 hét elteltével?

Körülbelül két héttel a beavatkozást követően a duzzanat és a bevérzések nagy része már megszűnik, és képesnek kell lenned visszatérni az egyszerű, mindennapi tevékenységekhez. Bár előfordulhat, hogy az alapvető tevékenységeket, például egy bevásárlást, vagy a munkavégzést, esetleg a társasági összejöveteleken megjelenésre már engedélyt kapsz az orvosodtól, mégis mindeközben kerülned kell minden megerőltető fizikai tevékenységet, például hajlást, emelést, lökést vagy húzást, fizikailag megerőltető munkát, és minden sportot, különösen a kontaktsportokat, mivel ez befolyásolhatja az orr gyógyulását és formálását.

Mi történik egy hónap múlva és azután?

Egy hónap elteltével már folyamatosan gyógyulni fogsz. Kisebb duzzanat továbbra is előfordulhat, ami néhány hónap múltán lassan elmúlik. Ezekben a hónapokban lassan növelheted a fizikai aktivitását, de kerüld az extrém fizikai igénybevételt vagy a sportot, amíg Marjas doktor úr engedélyt ad erre.

6 hónap elteltével a duzzanat nagy része egészen biztosan alábbhagy, és az orrod formája, mérete fokozatosan közelebb kerül a kívánt eredményhez. 6 és 12 hónap között már láthatóak lesznek a végső eredményeknek.

Mit tehetsz a gyógyulási időszakban a gyorsabb felépülés érdekében?:

Az első héten fontos, hogy tartsd szárazon a síneket, a kötéseket. Fontold meg a fürdést a zuhany helyett. Nedves ruhával tisztítsd meg arcodat a bekötözött terület körül.

Aludj hanyatt fekvő helyzetben, párnákkal a fejedet a mellkasod fölé emelve. Mindenképp kerüld a hason alvást, és bármilyen olyan pózd, amely során az orrodhoz érhet bármi.

Kerüld a szemüveg viselését, figyel rá, hogy az orrodhoz ne érjen semmi. Kerüld az orr megérintését, piszkálását, vakarását vagy nyomkodását.

Egyél egészséges ételeket és igyál sok folyadékot, elsősorban vizet. Ez támogatja az immunrendszert, és ellátja a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal, hogy elősegíti a gyógyulási folyamatot.

Kerüld a dohányzást, ugyanis megakadályozhatja a gyógyulási folyamatot.

Kerüld a megerőltető fizikai tevékenységet, különösen a nehéz súlyú dolgok emelését, tolást és húzást. Kerüld a sportokat, különösen az úszást és a kontaktsportokat. Egyáltalán a testedzést is csak akkor kezdd újra, ha erre kezelőorvosodtól már engedélyt kapsz.

Rendszeresen vegyél részt a személyes konzultációs időpontokon. A fájdalom enyhítésére és a fertőzés elkerülésére felírt gyógyszereket szedd. A személyes konzultációk során az orvosod képes felmérni és nyomon követni a fejlődést. Ezeken a találkozókon minden kérdést, problémát vagy aggályt fel kell tárnod a gyógyulásoddal kapcsolatban.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty