M2Med / Esztétikai beavatkozások / Arc / Arcplasztika / Botox®

botox-logo

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
-

MIT KELL TUDNI A BOTOX ® COSMETIC CÉGRŐL?

Ez az a márka, amelyet az orvosi szolgáltatók és a betegek ismernek és amiben megbíznak már 30 éve: ez a BOTOX® Cosmetic. A cég által gyártott anyag a legtöbbet alkalmazott ránctalanító készítmény világszerte, az első számú kezelés a maga nemében.*

 • Az első és egyetlen, az FDA által jóváhagyott kezelés, amely átmenetileg javítja a mérsékelt vagy mély homlok ráncokat, a szarkalábakat és a szemöldökök közötti ráncokat felnőtteknél.
 • A kezelés minimális időráfordítást igényel. A szakorvosi rendelő elhagyása után azonnal visszatérhet napi rutinjához.
 • A mérsékelt, vagy erős homlokráncok 24-48 órán belül észrevehetően csökkennek, az eredmények látványosak. Teljes eredmény 30 napon belül várható.
 • Kiszámítható, finom eredményeket biztosít, hogy önmagad maradhass, csak épp kevesebb ránccal.
 • Csak a BOTOX® Cosmetic kezeléseit támasztják alá több mint 16 éve folyamatosan publikált klinikai tanulmányok. Egyedülálló gyártási eljárást alkalmaz, hatékonyságát más termékhez nem hasonlítható egységekben mérik. Ezért nem létezik olyan, hogy „általános” BOTOX® Cosmetic.
 • Az FDA megállapította, hogy BOTOX® Cosmetic „nem helyettesíthető”. Ez azt jelenti, hogy biztonságosságát és hatékonyságát más termék nem garantálhatja. A BOTOX® Cosmetic hatékonyságát – vagy erejét – tudományosan meghatározott mértékegységekben mérik, amelyek egyedi gyártási folyamata miatt nem hasonlíthatók össze egyetlen más termékkel sem. Termékeit nem helyettesíthetik. Azon pácienseknek, akiknek ilyen jellegű terméket adnak be, joguk van tudni, hogy pontosan mit kapnak; ezért akárhol is végeztet botulinum toxin kezelést, mindenképpen név szerint BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA) terméket kérje.

A BOTOX® MÁSSAL NEM HELYETTESÍTHETŐ

Az FDA megállapította, hogy BOTOX® Cosmetic „nem helyettesíthető” más termékkel.

Ez azt jelenti, hogy biztonságosságát és hatékonyságát más termék nem garantálhatja. A BOTOX® Cosmetic hatékonyságát – vagy erejét – tudományosan meghatározott mértékegységekben mérik, amelyek egyedi gyártási folyamata miatt nem hasonlíthatók össze egyetlen más termékkel sem. Termékeit nem helyettesíthetik. Azon pácienseknek, akiknek ilyen jellegű terméket adnak be, joguk van tudni, hogy pontosan mit kapnak; ezért akárhol is végeztet botulinum toxin kezelést, mindenképpen név szerint BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA) terméket kérje.

ELLENŐRIZZE LE A CÍMKÉT

M2Med - BotoxCsak a BOTOX® Cosmetic injekciót hagyta jóvá az FDA, és csak erről a termékről állapította meg, hogy alkalmazásával csökkenthetők a mérsékelt és mély ráncok a homlok, a szem környék és a szemöldökök közötti területen felnőtteknél. Győződjön meg arról, hogy eredeti BOTOX® Cosmetic terméket adnak be Önnek.

 • Kérje meg kezelőorvosát, hogy mutassa meg a BOTOX® injekciós üveget, amelyet használni fog a kezelés során. Az injekciós üvegen látható a BOTOX® Cosmetic logója és holografikus képe, amelyen az Allergan felirat is szerepel. Ha az injekciós üvegen más logó, vagy jelölés található, akkor nem az nem az eredeti BOTOX® Cosmetics készítmény. (Segédlet az eredetiség ellenőrzéséhez a botox.com oldalán »)
 • Csak jó hírű orvosi szolgáltatót keressen fel, aki közvetlenül az Allergantól, vagy az Allergan által felhatalmazott forgalmazótól vásárolja a BOTOX® injekciót.

A BOTOX® Cosmetic-et az Allergan a legkorszerűbb létesítményében, a legszigorúbb minőségi és biztonsági előírások szerint gyártja. Minden injekciós üveget teljesen steril környezetben töltenek meg és zárnak le, ahol óránként több mint 200 alkalommal szűrik és frissítik a levegőt.

HOGYAN MŰKÖDIK A BOTOX®?

A TUDOMÁNY A KEZELÉS MÖGÖTT

Számos rajtunk kívül álló tényező együttállása okozhatja az arc ráncait. Ez nem csak az esetleges sejtöregedéstől, a kollagénszint csökkentéséről vagy a nap káros sugarai és a környezetből származó szabad gyökök által okozott károsodás miatt történik.

A homlok ráncolásából, a hunyorgásból, vagy szemöldök emelgetéséből adódó rendszeresen és gyakran ismétlődő izom-összehúzódások a bőr felszínének megtörését és ráncosodását okozzák, ami fokozatosan ráncok kialakulásához vezet. A BOTOX® Cosmetic a felszín alatt dolgozik, és átmenetileg csökkenti azt a mögöttes izomtevékenységet, amely a mérsékelt vagy mély homlokráncokat, a szarkalábakat és a szemöldökök közötti ráncokat okozza felnőtteknél – segítségével ezek a barázdák láthatóan kisimulnak.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A KEZELÉSSEL?

A legtöbb páciens visszajelzése alapján a BOTOX® kezelés teljesen fájdalommentes, az injekciók csípésnek tűnnek. A kezelési területtől függően 24-48 órán belül látványosan kisimulnak a homlok ráncai, a szem körüli szarkalábak és a szemöldökök közötti ráncok, a végleges állapotát pedig 30 napon belül éri el, és akár 4 hónapon át kitart az eredmény.

BOTOX® kezelés sajnos nem szól egy életre. Ha abbahagyja a kezelést, a mérsékelt vagy erős homlokráncok, a szarkalábak és a szemöldökök közötti barázdák fokozatosan visszatérnek.

NEM LESZ TÚL FESZES, VAGY TERMÉSZETELLENES AZ ARCOM?

A BOTOX® Cosmetic ránctalanító kezelés lényege épp a finom kezelés. Amennyiben olyan szakorvossal végezteti a kezelést, aki megfelelő engedéllyel, képzettséggel és az arc anatómiájában kiváló jártassággal rendelkezik, nyugodtan megbízhat benne, a BOTOX® Cosmetic garantáltan hozza a finom eredményeket. Pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint korábban, csak ráncok nélkül! Mindez természetes megjelenéssel párosul, a ráncok fokozatosan simulnak ki, az eredmény napról-napra lesz egyre láthatóbb. A kezelésnek nem marad nyoma (sem a szúrás helyén, sem a körülötte lévő területeken), így senki sem veszi majd észre, hogy bármilyen kezelésnek is alávetette magát, pusztán csak frissnek, fiatalnak fogják látni!

Nézze meg a lenti galériában a valódi betegek kezelés előtti és utáni képeit, és egyből látni fogja a különbséget.

HOGYAN SPÓROLHATOK A BOTOX® ÁRÁN ?

A BOTOX kezelés nem olcsó, azonban óvva intjük az akciós megoldásoktól!

Legyen óvatos, ha valaki az eredeti BOTOX kezelést akciós áron, vagy a piacon fellelhető tarifához képest meglepően kedvező áron kínálja. Mert bár elsőre lehet, hogy jól hangzik, általában valami sántít a történetben.

A BOTOX® Cosmetic költsége nagyjából azonos minden szolgáltatónál. Az ár nemcsak a termék árát tartalmazza, hanem, ami még fontosabb, a kezelést végző orvos szakértelmét és gyakorlatát. Mivel a saját arcunkon végeztetjük a kezelést, túl sokat kockáztatunk párezer forint kedvezmény miatt, ha nem a megfelelő anyaggal végzik a kezelést, vagy nem kellő hozzáértéssel.

A BOTOX® CSAK NŐKNEK VALÓ?

Egyáltalán nem!

Egyre több férfi a BOTOX®-ot már az általános ápoltság és az igényes megjelenés részének tekinti.*
A BOTOX ® Cosmetichez hasonló ‘fiatalító’ kezeléseket választók száma gyorsan nő – csak az elmúlt három évben a férfiak több mint egymillió botulinum toxin kezelést kaptak.

*A felmérés során a férfiak többsége azt mondta, azért döntött a kezelés mellett, mert szeretne jól kinézni, és zavarják a korral járó, a tükörben látott változások. A megkérdezettek 80%-a a szarkalábak kezelését kéri először, míg 74%-uk a homlok ráncait, 60%-uk pedig a szemöldökök közötti ráncokat kezelteti leginkább.
A a 30 és 65 év közötti, nem műtéti beavatkozások iránt érdeklődő, a bőrápolást a mindennapi rutin részének tekintő férfiak körében (N=600). végzett felmérés eredményei a legvalószínűbb kezelési területek és a leginkább aggodalomra okot adó területek meghatározására irányultak. Azon válaszadók aránya került meghatározásra, akik a megjelölt területet választották legmagasabb prioritású kezelendő területnek a Maximális különbség (MaxDiff) skálázási rendszer használatával.

A BOTOX® CSAK 40 ÉV FELETT AJÁNLOTT?

Ez nem a kor függvénye. Az, hogy mi az ideális életkor a BOTOX® kezelés megkezdésére, a ráncai mélységétől, a bőr minőségétől, az öregedés mértékétől függ. A statisztikák szerint egyre nő a 30-as éveik elején járó páciensek száma a kozmetikai fiatalító beavatkozásokra, vagy injekciós kezelési módjaira.

Az igazság az, hogy mindenki ráncai másképp alakulnak ki. Az időzítést számos tényező befolyásolhatja, az idő múlásával fellépő sejtváltozásoktól kezdve a kollagén szint csökkentésén át a genetikai tényezőkig, és persze a napsugárzás és a környezetből származó szabad gyökök által okozott károsodások egyaránt befolyásolják.

Akkor jelentkezzen konzultációra, amikor elkezdik zavarni a ráncai. Segíthetünk eldönteni, hogy a BOTOX® e a megfelelő kezelés az Ön számára.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE A BOTOX ® KOZMETIKAI KEZELÉS?

A kezelés általában úgy zajlik, hogy megvitatjuk a kezelés céljait, és arcelemzést végzünk, amely során meghatározzuk az Ön számára megfelelő kezelési területeket. Ha nincs orvosilag kizáró ok, az injekció beadására azonnal sor kerülhet.

A kezelendő területtől és a konzultációval töltött időtől függően egy átlagos kezelés nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. Az injekció beadási helyein a beadást követő 1-2 percben még egy pici duzzanat lehet, azonban ez viszonylag gyorsan eloszlik. A kezelés végeztével (az orvos utasításait a kezelés eredményessége miatt betartva) visszatérhet a napi rutinjához.

A BOTOX® KEZELÉS FÁJNI FOG?

Egyáltalán nem. A pácienseink nagy része fájdalommentesnek titulálja, néhányan arról számolnak be, hogy a BOTOX® Cosmetic injekció beadása pici csípésnek tűnik. A kezelt terület átmenetileg érzéketlenné tételére használhatunk területileg zsibbasztó készítményt, ha aggasztja a kényelmetlenség.

AZONNAL LÁTNI FOGOM AZ EREDMÉNYEKET?

Az eredmények minimálisan egyből látszanak, azonban jellemzően inkább 24-48 órán belül kezdenek látványossá válni, a teljes eredményt pedig 15-30 napon belül tapasztalhatja meg. Ne feledje, hogy az eredmények páciensenként eltérőek lehetnek, ezért az Ön eredményei és esztétikai céljai alapján tervezzük meg a kezelés menetét és esetleges következő időpontjait.
Konzultáljon velünk a céljairól és derítse ki, mire számíthat.

MEDDIG TART A BOTOX HATÁSA?

Az eredmények akár 4 hónapig is eltarthatnak mérsékelt és mély ráncok esetén. Ne feledje, hogy az eredmények páciensenként eltérőek lehetnek. Mindig az Ön eredményei és esztétikai céljai alapján tervezzük meg a kezelést, és határozzuk meg a következő időpontot.

Hatásának tartóssága számos tényezőtől függ, beleértve az adagolást, az alkalmazás módját, a kezelési területet és az egyes páciens anatómiáját. Például a szem körüli kezelések általában gyorsabban múlnak el, mint az arc más területein, és a férfiak általában gyakrabban igényelnek kezelést, mint a nők.

Előfordulhat az is, hogy ugyanaz a kezelés egyik alkalommal 6 hónapig is szépen megmarad, míg máskor 2 hónap alatt felszívódik. A tartósságot sokminden befolyásolhatja.

A hatást megrövidíti például

 • a napozás, a szaunázás, de még a fodrász búra alatti hőnek kitettség is.
 • Ugyanígy minden olyan tevékenység, amely a betöltött anyag nyomkodására, masszírozására irányul, meggyorsítja a felszívódást. Ilyenek pl. a kozmetikai kezelések, a gőzölés, az arcmasszázs.
 • A fogászati kezelést is érdemes még feltöltés előttre időzíteni.
 • Az alvási szokások (a póz, amiben alszunk, vagy hogy mennyire gyűrjük a bőrünket) is befolyásolja a tartósságot.
 • A mimikánk is nagy befolyással bír a tartósságra: ha gyakran grimaszolunk, ráncoljuk a homlokunkat, vagy hunyorgunk, a botox hamarabb kimegy.

HÁNY INJEKCIÓT KAPOK?

A BOTOX® Cosmetic kezelést minden esetben a páciensre szabjuk. A konzultáció során meghatározzuk a céloknak megfelelő kezelést minden olyan területen, amelyet Ön kezelni szeretne. Ez lehet csak a homlok területe, de akár mindhárom zóna is. (Csak a BOTOX® rendelkezik az egyidejűleg mindhárom terület kezelésére vonatkozó engedéllyel.)

Az, hogy kinek mennyi injekcióra van szüksége, egyénenként változó. Általánosságban elmondható, hogy
» A szarkalábak kezelésére, a szemkörnyék területére a szem oldalát keretező izom 3 területét fecskendezzük be. Ez megismétlődik azon az izmon is, amely a másik szemet keretezi.
» A szemöldökök közötti területen általában 5 injekciót adunk be a szemöldök és a homlok közötti izmokba.
» A homlokvonalak területén 5 injekciót adunk be a homlokban lévő izomba.

Fontos megjegyezni, hogy a botox hatásmechanizmusa okán nem ‘feltöltést’ végzünk, hanem átmenetileg ‘izmot blokkolunk’.

A botox kezelést hyaluronsavas ráncfeltöltéssel kombinálva sokkal látványosabb és tartósabb eredményt érhetünk el.

MILYEN MELLÉKHATÁSOKRA SZÁMÍTHATOK?

A betegek 3 százaléka tapasztalt átmeneti szemhéj ernyedést a szemöldökök közötti ráncok feltöltését követően, a betegek 1 százaléka tapasztalt szemhéjduzzanatot a szarkalábakkal kapcsolatos kezelések során, és a betegek 1 százaléka tapasztalt szemöldök ernyedést a homlok ráncokra vonatkozó kezelés során.

Egyéb lehetséges mellékhatások: szájszárazság; kellemetlen érzés vagy fájdalom az injekció beadásának helyén; fáradtság; fejfájás; nyaki fájdalom; szemproblémák: kettős látás, homályos látás, csökkent látás és száraz szem; és allergiás reakciók.

A lehetséges súlyos mellékhatásokkal kapcsolatban kérjük feltétlenül olvassa el az itt lentebb feltüntetett hivatalos BOTOX® Cosmetic termékismertetőt. Ezek a leírások részletesen kitérnek az ellenjavallatokra, valamint tartalmaznak minden fontos biztonsági tudnivalót, beleértve a figyelmeztetéseket és a súlyos mellékhatásokat is.

Ha a fentiektől eltérő mellékhatást tapasztal, azonnal forduljon kezelőorvosához.

MENNYIBE KERÜL EGY KEZELÉS?

A kezelés ára a területek kiterjedésétől, a ráncok mélységétől függ. Csak személyes konzultáció alkalmával tudunk pontos árat adni.

Általánosságban elmondható, hogy egy BOTOX ránctalanító kezelés területenként nagyjából 50-80000 Ft-ba kerül. Az izzadásgátlásra használt kezelés körülbelül 120 000 Ft.

A ráncok megszüntetésére / feltöltésére vonatkozó aktuális díjszabásunkat az Áraink menüponton belül, a RÁNCTALANÍTÁS szekcióban találja.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM TETSZIK A KEZELÉS EREDMÉNYE?

Ha elégedetlen a kezelés eredményével, vagy nem tudja megszokni a változást, nem kell tennie semmit, a BOTOX hatása néhány hónap alatt megszűnik és visszaáll az eredeti állapot.

Nem kell tartani károsodástól, vagy bénulástól, az anyag maradványok nélkül, magától felszívódik.

A folyamat meggyorsítására azok a tiltólistás tevékenységek segíthetnek, amelyeket a tartósabb eredmény megőrzése érdekében felsoroltunk, pl. ha masszírozza a területet, ha tartósan meleg éri (szolárium, szauna, forró levegő, napsütés…stb.), ha élénkebb a mimika.

ESKÜVŐRE KÉSZÜLÖK, MIKOR CSINÁLTASSAK BOTOX KEZELÉST?

Érdemes ezt is jó előre megtervezni, hogy az eredménytől függően még legyen idő / alkalom a korrigálásra, amennyiben szükséges. (pl. hyaluronnal feltöltés)

A BOTOX kezelés nagyjából 20-30 nap elteltével éri el ideális állapotát. Tehát a nagy esemény előtt legalább 1 hónappal érdemes megejteni a beavatkozást, hogy a fotókon, videókon tényleg ragyogóan fessen.

ADHATOK AJÁNDÉKBA BOTOX KEZELÉST?

Igen, nagyszerű ajándék! Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megajándékozottak nagyon boldogok voltak a lehetőségtől és persze az eredménytől is!

M2Med AjándékkártyaAz M2Med Klinikán akár BOTOX, akár más esztétikai vagy egyéb beavatkozásra van lehetőség utalványt váltani. Az utalványaink elegánsak, egy borítékba csúsztatva stílusosan átadhatók. Névre szólóan állítjuk ki, tetszőleges összeggel feltölthető.

Ha szeretne esztétikai beavatkozást ajándékozni szeretteinek, forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a megvalósításban!

Az utalvány igényelhető a +36 30 271 4141-es telefonszámon, vagy az informacio@m2med.hu telefonon, illetve akár facebook és instagram oldalunkon keresztül is, privát üzenetben.

BOTOX®

A BOTOX® esztétikai és terápiás kezelésekhez egyaránt alkalmazható.

#Neurotoxinok

Az orvostudomány már az ’50-es évektől használja az A típusú botulinum-toxint orvosi célokra. Az arc és homlok ráncainak javítására 2002-től alkalmazzuk a botoxként ismert fantasztikus anyagot.

Ezek ideiglenesen blokkolják az izom idegreceptorait, ami segít megelőzni a ráncok, mélyebb vonalak kialakulását. A neuromodulátorok számos olyan kozmetikai alkalmazásra tökéletesek, amelyek segítenek visszafordítani az öregedés különböző jeleit – például a szemöldök-, és homlokráncokat, vagy a szem körüli szarkalábakat, hogy csak párat említsünk.

Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ez az innovatív anyag nem csak az esztétikai és orvosi kezelések széles skálájára nyújt megoldást – a túlzott izzadástól az ízületi zavar enyhítésén át a krónikus migrénes fejfájásig bezárólag számos panaszt kezel. Kétségtelen persze, hogy a legnépszerűbb felhasználási módja az esztétikai ránctalanítás területe.

Ezt a terápiás és kozmetikai célokra használt anyagot az Allergan gyártja. A szemöldök közötti homlokráncok, a szarkalábak, a vízszintes homlokvonalak, a szájzug lefelé tartó ráncai, de a nyak ráncainak korrigálására is kiváló.

Egyénenként változó, de általánosságban 3-6 hónapig tartós eredményt biztosít, ezért érdemes 3-4 havonta megismételni a kezeléseket.

A botoxszal kezelt páciensek 92%-a a kezelést követő 60 nap elteltével nagyon elégedett az eredménnyel.

Az általunk az anti-ageing kezelések során használt BOTOX® a komoly gyógyszeripari nagyvállalat, az Allergan terméke.*
Ez a piacon lévő egyetlen olyan botulinum toxin anyag, amely már 30 éve engedélyezett, valamint a legtöbbet dokumentált orvosi és esztétikai anyag. (A BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA) klinikai adatait 528 esztétikai publikáció közölte – ez több, mint bármely más hasonló termék esetében.) Ez az egyetlen olyan ilyen jellegű termék, amelyre az FDA engedélyezte a három területen történő egyidejű kezelést.

A klinikailag bizonyított hatású, kiválóan dokumentált orvos-esztétikai termék szakértő kezek által történő pontos adagolásával az előre elvárható, tervezett eredmény produkálható.

A világon több százmillió botox beavatkozást végeznek évente, az egyik legnépszerűbb fiatalító kezelés. Az M2Med Klinikán főként ránctalanításra, arcfiatalításra, valamint izzadás kezelésre használjuk. A botox kezelést egy legyengített botulinum toxin megfelelően hígított oldatával végezzük, alapvetően fájdalommentes beavatkozás.

*Fontos: Csakis követhető forrásból származó terméket engedjen beadatni magának! Az illegális forrásból importált termékek hamisak lehetnek, hatástalannak bizonyulhatnak, de akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

A BOTOX® kezelés az, amire a pácienseinknek szüksége van! Az, hogy visszatérnek, és hogy mesélnek róla másoknak is, a sikerünk kulcsa.


*A BOTOX®-szal első alkalommal kezelt páciensek 92%-a (n = 342) arról számolt be, hogy nagyon elégedett az eredménnyel. A BOTOX®-szal első alkalommal kezelt páciensek többsége (85%; n = 314) azt nyilatkozta, valószínűleg folytatni fogja a BOTOX® Cosmetic használatát. 10 BOTOX®-szal kezelt páciensből 9 (n = 314) szívesen beszél a kezelésről másoknak.
Az adatok a BOTOX® Cosmetic hivatalos gyártója, az Allergan által, a neurotoxinnal kezelt betegek visszajelzései alapján végzett online piackutatási felmérés eredményei.

A BOTOX® SZÉRUM HIVATALOS LEÍRÁSA

Mielőtt botulinum toxinnal végzett kezelésre jelentkezik, feltétlenül olvassa el a befecskendezett anyagról szóló, a gyártó által rendelkezésünkre bocsátott hivatalos tájékoztatót, különös tekintettel az ellenjavallatokra és mellékhatásokra! ↓

FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK

A BOTOX® és a BOTOX® Cosmetic súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek életveszélyesek is lehetnek. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következő problémák bármelyike ​​jelentkezik a BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic injekció beadása után bármikor (akár órák / hetek elteltével):

 • A kapcsolódó izmok gyengülése miatti nyelési, beszéd- vagy légzési problémák súlyosak lehetnek, és életvesztéssel járhatnak. Ön akkor van a legnagyobb kockázatnak kitéve, ha ezek a problémák már az injekció beadása előtt is fennálltak. A nyelési problémák több hónapig is eltarthatnak.
 • Toxikus hatások terjedése. A botulinum toxin hatása az injekció beadásának helyétől távol eső területeket is érintheti, és súlyos tüneteket okozhat, beleértve az erő elvesztését és az átfogó izomgyengeséget; kettős látás; homályos látás; lelógó szemhéjak; rekedtség, hangváltozás vagy hangvesztés; nehézségek a szavak tiszta kimondásában; a hólyag kontrolljának elvesztése; légzési nehézség; és nyelési nehézségek.

Amennyiben az ajánlott dózis beadására került sor krónikus migrén, súlyos hónalj izzadás, szemhéjgörcs, kancsalság kezelésére, illetve ha a BOTOX® Cosmetic használt és ajánlott adagját a homlokráncok, a szarkalábak és/vagy a homlokráncok kezelésére alkalmazták, nem tapasztaltak egyetlen megerősített súlyos esetben sem a fentiekhez hasonló, a toxinnak az injekció beadásának helyétől távol eső területeken.

Javallatok
A BOTOX® egy vényköteles gyógyszer, amelyet izomba fecskendeznek és alkalmaznak:

 • Túlműködő hólyagtünetek kezelésére, mint például erős vizelési szükséglet, szivárgó vagy inkontinecia balesetekkel (sürgős vizelet-inkontinencia), erős azonnali vizelési szükséglet (sürgősség), valamint gyakori vizelés (gyakoriság) 18 éves és idősebb felnőtteknél, ha más típusú gyógyszer (antikolinerg) nem  használ kellően, vagy nem szedhető
 • A vizeletszivárgás (inkontinencia) kezelésére neurológiai betegség által okozott túlműködő hólyagban szenvedő 18 éves és idősebb felnőtteknél, akiknél még mindig szivárog a vizelet, vagy akik nem tolerálják a mellékhatásokat antikolinerg gyógyszer kipróbálása után
 • Neurológiai betegség miatti hiperaktív hólyag kezelésére 5 éves vagy annál idősebb gyermekeknél, ha más típusú gyógyszer (antikolinerg) nem működik elég jól, vagy nem szedhető
 • Fejfájás megelőzésére krónikus migrénben szenvedő, 18 éves vagy idősebb felnőtteknél, akiknek havonta 15 vagy több napig tartó fejfájásuk van naponta 4 vagy több órán keresztül,
 • Megnövekedett izommerevség kezelésére 2 éves és idősebb, görcsös tünetekkel rendelkező betegeknél
 • A cervicalis dystonia (CD) okozta rendellenes fejhelyzet és nyakfájdalom kezelésére 16 éves és idősebb embereknél
 • Bizonyos típusú szemizom-problémák (strabismus) vagy kóros szemhéjgörcs (blefarospasmus) kezelésére 12 éves és idősebb személyeknél

A BOTOX®-ot a bőrbe fecskendezik a súlyos hónalj izzadás (súlyos primer hónalj hyperhidrosis) tüneteinek kezelésére is, ha a bőrön (helyileg) alkalmazott gyógyszerek nem bizonyulnak elég hatékonynak a 18 éves és idősebb embereknél.

A BOTOX ® Cosmetic egy vényköteles gyógyszer, amely segítségével az izmokba történő befecskendezés esetén átmenetileg javítható a közepesen súlyos homlok ráncok, szarkalábak, szem körüli ráncok és a szemöldökök közötti terület megjelenése felnőtteknél.

Nem ismert mellékhatás a BOTOX® és BOTOX® Cosmetic biztonságos és hatékony használata esetén a krónikus fejfájásos betegségeknél, azoknál, akik havonta 14 vagy annál kevesebb napon szenvednek migrénes fejfájástól  (epizodikus migrén).

A BOTOX® -ról nem mutatták ki, hogy segítene az embereknek a felső végtagjaikkal feladat-specifikus funkcióinak elvégzésében, és nem növeli a mozgást azokban az ízületekben, amelyeket a merev izmok tartósan rögzítenek.

Nem ismert, hogy a BOTOX® és BOTOX® Cosmetic biztonságosak és hatékonyak-e a súlyos izzadás megakadályozására más területen, mint a hónaljban.

Nem ismert, hogy a BOTOX® Cosmetic biztonságos-e és hatékony-e a 3 hónapon belül történő többszöri használat során.

FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK (folytatás)

A BOTOX® és a BOTOX® Cosmetic erővesztést vagy általános izomgyengeséget, látásproblémákat vagy szédülést okozhat a BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic beadását követő órákon vagy heteken belül. Ha ez megtörténik, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket és ne végezzen más veszélyes tevékenységet.

Nem használjon BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic terméket, ha allergiás bármely összetevőjére (lásd gyógyszeres útmutató összetevők); ha korábban allergiás reakciója volt bármely más botulinum toxin termékre, mint a Myobloc® (rimabotulinumtoxinB), a Dysport® (abobotulinumtoxinA), vagy a Xeomin® (incobotulinumtoxinA); vagy bőrfertőzése van az injekció tervezett beadásának helyén.

Ne használjon BOTOX® -ot vizelet-inkontinencia kezelésére, ha húgyúti fertőzése (UTI) van, vagy nem tudja egyedül kiüríteni a hólyagját, és nem végez rutinszerűen katéterezést. A vizeletretenció veszélye (a hólyag teljes kiürítésének nehézsége) miatt csak olyan betegek esetében vehető fontolóra, akik hajlandóak és képesek a katéterezés utáni kezelést szükség esetén megkezdeni.

Hiperaktív hólyag problémával kezelt betegek: A klinikai vizsgálatok során, az 552 betegből 36 kényszerült önálló megkatéterezésre a BOTOX® vizelet-visszatartás kezelést követően szemben az 542 placebóval kezeltből 2-vel. A medián időtartama a BOTOX® posztinjekciós katéterezés ezekre kezelt betegek esetében 100 Egység (n = 36) volt, 63 nap (minimum 1 nap legfeljebb 214 nap), összehasonlítva a medián időtartamával 11 napon keresztül (minimum 3 nap maximum 18 napig) a placebót kapó betegek esetével (n = 2). A BOTOX® -szal kezelt cukorbetegek páciensek esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki vizelet-visszatartási probléma, mint a nem cukorbetegeknél.

Neurológiai betegség miatti hiperaktív hólyag okán kezelt felnőtt betegek: Klinikai vizsgálatok során azon felnőtt betegek 30,6%-a (33/108), akik nem használtak tiszta intermittáló katéterezést (CIC) az injekció beadása előtt, a vizelet visszatartás miatt a BOTOX® 200 kezelést követően katéterezést igényelt, szemben a placebóval kezelt betegek 6,7%-ával (7/104). A medián időtartamát a posztinjekciós katéterezést igénybe vevőknél, az ezekre kezelt betegeknél BOTOX® 200 egység (n = 33) volt, 289 napos kezelés során (minimum 1 nap legfeljebb 530 nap), összehasonlítva egy medián időtartama 358 nap (minimum 2 nap legfeljebb 379 nap) placebót kapó betegek esetével (n = 7).

A kiinduláskor CIC-t nem használó felnőtt betegek körében az SM-ben szenvedőknek nagyobb valószínűséggel volt szükségük CIC-re az injekció beadása után, mint az SCI-ben szenvedőknél.

A BOTOX® és a BOTOX® Cosmetic adagja nem egyezik meg más botulinum toxin termékével, illetve nem hasonlítható össze azokkal.

Súlyos és/vagy azonnali allergiás reakciókról számoltak be, beleértve a viszketést, kiütést, vörös viszkető pattanásokat, zihálást, asztmás tüneteket, szédülést vagy ájulást. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha ilyen tüneteket észlel; A BOTOX ® vagy a BOTOX ® Cosmetic további injekcióját abba kell hagyni.

Tájékoztassa kezelőorvosát minden izom- vagy idegállapotáról, mint például az ALS vagy a Lou Gehrig-kór, a myasthenia gravis vagy a Lambert-Eaton-szindróma, mivel fennállhat a súlyos mellékhatások kockázata, beleértve a nyelési nehézségeket és a légzési nehézségeket a szokásos BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic adagok esetén.

Mondja el orvosának, ha bármilyen légzési problémája van. Kezelőorvosa ellenőrizheti az állapotát a BOTOX ® -kezelés során jelentkező légzési problémák miatt kialakuló görcsösség, vagy neurológiai állapothoz kapcsolódó detrusor-túlműködés miatt. A tüdőbetegségben szenvedő betegeknél a tüdő funkció fokozott csökkenés kialakulásának kockázatát növelheti a BOTOX ®.

Szaruhártya-problémákat jelentettek. Cornea (a szem felszínén jelentkező) problémákat jelentettek néhány ember esetében, akik BOTOX® kezelést kaptak blepharospasmus (szemhéjgörcs) kezelésre, különösen nagy ennek a kockázata bizonyos idegi rendellenességekben szenvedők esetén. A BOTOX® szemhéj merevséget okozhat, mely következtében kevesebbet pislog, ami a szem kiszáradásához vezethet, mert a szem felszíne jobban ki van téve a levegőnek, mint szokásos. Mondja el orvosának, ha bármilyen szem-problémát tapasztal BOTOX® kezelést követően. Kezelőorvosa orvosolhatja a problémát szemcseppekkel, kenőcsökkel, kontaktlencsével vagy szemtapasszal.

Szem mögötti bevérzésről számoltak be. A kancsalság kezelésére BOTOX® -ot kapók közül néhányan a szemgolyó mögötti vérzésről számoltak be. Mondja el orvosának, ha BOTOX® kezelése után bármilyen szokatlan, a látásával, a szemével kapcsolatos problémát tapasztal.

Hörghurutról és felső légúti fertőzésekről (gyakori megfázásról) számoltak be. A felső végtag görcsök ellen BOTOX® kezelésben részesült felnőttek nagyobb gyakorisággal számoltak be Bronchitis kialakulásáról. Felső légúti fertőzéseket is gyakrabban jelentettek olyan felnőtteknél, akiknek korábban görcsös légzési problémái voltak. A kezelt gyermekek  Felső végtag görcsösség ellen BOTOX® -szal kezelt gyermekek esetében is nagyobb gyakorisággal számoltak be felső légúti fertőzésekről. Az alsó végtag görcsösség ellen BOTOX® -szal kezelt gyermekgyógyászati betegek esetén nem jelentettek gyakrabban felső légúti fertőzéseket, mint a placebot használók esetében.

Autonóm dysreflexia neurológiai betegség miatti hiperaktív hólyag probléma miatt kezelt betegeknél. A BOTOX® intradetrusor injekcióihoz kapcsolódó autonóm dysreflexia előfordulhat olyan betegeknél, akiket neurológiai állapothoz kapcsolódó detrusor túlműködés miatt kezelnek, és azonnali orvosi kezelést igényelhet. A klinikai vizsgálatok során az autonóm dysreflexia incidenciája nagyobb volt a BOTOX® 200 egységgel kezelt felnőtt betegeknél, mint a placebóval kezelt betegeknél (1,5% versus 0,4%).

Tájékoztassa kezelőorvosát minden részletről egészségügyi állapotát illetően, beleértve azt is, ha vérzési problémái vannak vagy voltak; ha műtétet tervez; ha megműtötték az arcát; a homlokizmok gyengesége áll fenn, ha a szemöldök felhúzása problémát okoz, ha a szemhéjak lelógnak és bármilyen más kóros arcváltozás esetén; továbbá ha húgyúti fertőzés (UTI) tünetei alakultak ki, és vizelet-inkontinencia miatt kezelik (a húgyúti fertőzés tünetei közé tartozhat a fájdalom vagy égő érzés vizelés közben, gyakori vizelés vagy láz); problémái vannak a hólyag önálló kiürítésével, és vizelet-inkontinencia miatt kezelik; terhes, vagy terhességet tervez (nem ismeretes, hogy a BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic árthat a születendő babának); szoptat, vagy tervezi (nem ismert, hogy a BOTOX® vagy a BOTOX® Cosmetic átjuthat az anyatejbe).

Tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által szedett összes gyógyszerről, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövény-kiegészítőket. A BOTOX® vagy a BOTOX® Cosmetic bizonyos más gyógyszerekkel együtt történő alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhat. Ne kezdjen el semmilyen új gyógyszert szedni, amíg nem beszélt orvosával, ha a közelmúltban kapott BOTOX® vagy BOTOX® Cosmetic kezelést.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az elmúlt 4 hónapban bármilyen más botulinum toxin készítményt kapott; vagy korábban már kapott botulinum toxin injekciót, például Myobloc®, Dysport® vagy Xeomin® injekciót, (pontosan tájékoztassa kezelőorvosát, hogy melyik terméket kapta); ha nemrégiben injekciós antibiotikumot kapott; izomlazítókat szed; allergiás vagy gyógyszert szed; altatót szed; aszpirinszerű termékeket vagy vérhígítókat szed.

A BOTOX® és a BOTOX® Cosmetic egyéb mellékhatásai közé tartozik a szájszárazság, kellemetlen érzés vagy fájdalom az injekció beadásának helyén; a fáradtság; a fejfájás; a nyaki fájdalom; a szemproblémák, mint például kettős látás, homályos látás, csökkent látás, lelógó szemhéjak, szemhéjduzzanat, szemszárazság; lógó szemöldök; és a felső légúti fertőzések. A vizelet-inkontinencia miatt kezelt felnőtteknél az egyéb mellékhatások közé tartozik a húgyúti fertőzés és a fájdalmas vizelés. A vizelet-inkontinencia miatt kezelt gyermekeknél az egyéb mellékhatások közé tartozik a húgyúti fertőzés és a baktériumok a vizeletben. Ha nehézségei vannak a hólyag teljes kiürítésében a BOTOX® beadása után, előfordulhat, hogy eldobható önkatétert kell használnia a hólyag kiürítéséhez naponta akár több alkalommal, amíg a hólyag újra nem kezd magától ürülni.

További információért olvassa el a gyógyszeres kezelési útmutatót, vagy forduljon orvosához.

Kérjük, figyelmesen olvassa el a BOTOX® teljes angol nyelvű termékinformációját, beleértve a dobozon feltüntetett figyelmeztetést és a gyógyszer dobozában elhelyezett kezelési útmutatót.

Kérjük, figyelmesen olvassa el a BOTOX® Cosmetic teljes angol nyelvű termékinformációját , beleértve a dobozon feltüntetett figyelmeztetést és a gyógyszerben elhelyezett kezelési útmutatót.

A BOTOX® Cosmetics termék súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek életveszélyesek lehetnek. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi problémák bármelyike ​​jelentkezik az injekció beadása után bármikor (órák / hetek elteltével).

BOTOX ® Cosmetics :

 • A kapcsolódó izmok gyengülése miatti nyelési, beszéd- vagy légzési problémák súlyosak lehetnek, és életvesztéssel járhatnak. Ön akkor van a legnagyobb kockázatnak kitéve, ha ezek a problémák már az injekció beadása előtt is fennálltak. A nyelési problémák több hónapig is eltarthatnak.
 • Toxikus hatások terjedése. A botulinum toxin hatása az injekció beadásának helyétől távolabbi területekre is hatással lehet, és súlyos tüneteket okozhat, többek között a következőket: erővesztés és teljes izomgyengeség, kettős látás, homályos látás és lelógó szemhéjak, rekedtség vagy hangváltozás vagy hangvesztés, szóhasználati nehézségek, a hólyagszabályozás elvesztése, légzési nehézség és nyelési nehézség.

A BOTOX® Cosmetics javasolt adagolási egységei nem azonosak bármely más botulinum toxin termékkel, illetve nem hasonlíthatók össze azokkal .

Nem volt megerősített súlyos esete A toxin hatás terjedése miatt okozott súlyos esetet nem jelentettek BOTOX® Cosmetics ajánlott adagban történő használata esetén a homlokráncok, a szarkalábak és/vagy a homlokráncok kezelése során.

A BOTOX® Cosmetics bágyadtságot, vagy általános izomgyengeséget, látási problémákat vagy szédülést okozhat a beadást követő órákon, vagy heteken belül. Ha ez megtörtént, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket, és ne végezzen más veszélyt okozó tevékenységet.

Súlyos és/vagy azonnali allergiás reakciókat jelentettek. Ide tartoznak: viszketés, kiütés, vörös, viszkető duzzanat, sípoló légzés, asztmás tünetek vagy szédülés vagy ájulás. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha zihál, asztmás tünetei vannak, vagy ha szédül, esetleg elájult.

Ne használjon BOTOX® Cosmetics terméket, ha: allergiás a BOTOX® Cosmetics készítmény bármely összetevőjére.  (lásd a gyógyszeres kezelési útmutatót az összetevőkért); korábban allergiás reakciója volt bármely más botulinum toxin termék alkalmazása során, úgymint a Myobloc® (rimabotulinumtoxinB), a Dysport® (abobotulinumtoxinA), vagy a Xeomin® (incobotulinumtoxinA) használata esetén; bőrfertőzése van az injekció beadásának tervezett helyén.

Tájékoztassa kezelőorvosát minden izom- vagy idegbetegségéről, mint például az ALS vagy a Lou Gehrig-kór, a myasthenia gravis vagy a Lambert-Eaton-szindróma, mivel fennállhat a súlyos mellékhatások kockázata, beleértve a nyelési nehézségeket és a légzési nehézségeket a BOTOX® Cosmetics szokásos adagok alkalmazásakor.

Tájékoztassa kezelőorvosát minden egészségügyi állapotát érintő problémáról, beleértve: a tervezett műtéteket; ha megműtötték az arcát; ha nehezen emeli fel a szemöldökét; a lelógó szemhéjakról; bármilyen egyéb rendellenes arcváltozásról; ha terhes vagy terhességet tervez (nem ismert, hogy a BOTOX® Cosmetics káros hatással lenne a születendő babára); ha szoptat, vagy azt tervezi (nem ismert, hogy a BOTOX® Cosmetics átjuthat az anyatejbe).

Tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által szedett összes gyógyszerről, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövény-kiegészítőket. A BOTOX® Cosmetics használata bizonyos más gyógyszerekkel való együttes beadása súlyos mellékhatásokat okozhat. Ne kezdjen el új gyógyszert szedni, amíg nem tájékoztatta kezelőorvosát, ha a közelmúltban BOTOX ® Cosmetics kezelésen esett át.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az elmúlt 4 hónapban bármilyen más botulinum toxin készítményt kapott; például Myobloc®, Dysport® vagy Xeomin® injekciót (pontosan mondja el orvosának, hogy melyik terméket kapta); ha nemrégiben injekciós antibiotikumot kapott; ha izomlazítót szed; ha allergiás vagy gyógyszert szed; ha altatót szed; ha aszpirinszerű termékeket vagy vérhígítókat szed.

A BOTOX ® Cosmetic egyéb mellékhatásai a következők lehetnek: szájszárazság; kellemetlen érzés vagy fájdalom az injekció beadásának helyén; fáradtság; fejfájás; nyaki fájdalom; és szemproblémák: kettős látás, homályos látás, csökkent látás, lógó szemhéjak és szemöldökök, szemhéjduzzanat és szemszárazság.

ENGEDÉLYEZETT FELHASZNÁLÁS
A BOTOX ® Cosmetic egy vényköteles gyógyszer, amelyet izomba fecskendeznek, és segítségükkel átmenetileg javíthatók a közepesen súlyos vagy súlyos homlokráncok, a szarkalábak és a szemöldökök közötti ráncok megjelenése felnőtteknél.

További információért olvassa el a gyógyszerben elhelyezett kezelési útmutatót, vagy forduljon orvosához.

Lásd BOTOX® Cosmetics teljes termékinformáció, beleértve a dobozon feltüntetett figyelmeztetést és a gyógyszeres kezelési útmutatót.

BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA)
FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK, AZ ENGEDÉLYEZETT HASZNÁLATRA VONATKOZÓ ÚTMUTATÓ

FIGYELMEZTETÉS: A TOXIN HATÁS TÁVOLABBI TERÜLETEKRE IS TERJEDHET

A forgalomba hozatalt követő jelentések azt mutatják, hogy a BOTOX®  kozmetikai termékek és az összes botulinum toxin termék az injekció beadásának helyéhez képest elterjedhet, és a botulinum toxin hatásának megfelelő tüneteket okoz. Ezek közé tartozhat asthenia, általános izomgyengeség, kettőslátás, ptosis, dysphagia, dysphonia, dysarthria, vizelet-inkontinencia és légzési nehézségek. Ezeket a tüneteket órákkal-hetekkel az injekció beadása után jelentették. A nyelési és légzési nehézségek életveszélyesek lehetnek, és haláleseteket is jelentettek. A tünetek kialakulásának kockázata valószínűleg a görcsösség miatt kezelt gyermekeknél a legnagyobb, de a tünetek azoknál a felnőtteknél is jelentkezhetnek, akiket görcsösség és más állapotok miatt kezeltek, különösen azoknál a betegeknél, akiknél olyan alapbetegség áll fenn, amely hajlamosít ezen tünetekre. Nem engedélyezett felhasználások során, valamint a jóváhagyott javallatok esetén, a hatás terjedésének eseteiről számoltak be a cervicalis dystonia és spasticitás kezelésére alkalmazottakhoz hasonló dózisoknál és alacsonyabb dózisoknál.

Fontos információ

Javallatok

BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA) a felnőtt betegek számára az alábbi esetekben javallt a megjelenés átmeneti javítására:

 • Mérsékelt vagy súlyos glabelláris ráncok, amelyek a corrugator és/vagy a procerus izom mozgásához kapcsolódnak
 • Az orbicularis oculi mozgásához kapcsolódó közepes vagy súlyos oldalsó szögletes ráncok
 • Mérsékelt vagy súlyos homlok ráncok, amelyek a frontális aktivitáshoz kapcsolódnak

 

FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK (folytatás)

ELLENJAVALLATOK

A BOTOX® Cosmetic ellenjavallt minden olyan esetben, ahol az injekció beadásának tervezett helyén (helyein) fertőzés áll fenn, valamint olyan személyeknél, akik ismerten túlérzékenyek bármely botulinum toxin készítménnyel szemben, vagy a készítmény bármely összetevőjével szemben.

 

FIGYELMEZTETÉSEK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK

A botulinum toxin termékek nem helyettesíthetők

A BOTOX® Cosmetic hatásossági egységei az alkalmazott elkészítési és vizsgálati módszerre vonatkoznak. Nem cserélhetők fel más botulinum toxin készítményekkel, ezért a BOTOX® Cosmetic biológiai aktivitási egységei nem hasonlíthatók össze, és nem is konvertálhatók más botulinum toxin termékek egységeire, amelyeket bármely más specifikus vizsgálati módszerrel értékeltek.

Toxin hatás terjedése

Kérjük, olvassa el a dobozban található figyelmeztetést a toxin hatás távolabbi terjedésére vonatkozóan.

Nem számoltak be végleges, súlyos nem kívánatos eseményekről a toxin hatás távoli elterjedése okán a BOTOX® Cosmetic bőrgyógyászati használatához kapcsolódóan, az alábbi mennyiségek felhasználása során: 20 egység (glabelláris vonalakra), 24 egység (oldalsó cantális vonalakra), 40 egység (glabelláris homlokráncokra) vonalak), 44 egység (oldalsó kantálvonalak és glabelláris vonalak egyidejű kezelésére) és 64 egység (oldalsó kantálvonalak, glabelláris vonalak és homlokvonalak egyidejű kezelésére). Nyelési, beszéd- vagy légzési zavarok esetén azonnal forduljanak orvoshoz.


Súlyos mellékhatások nem engedélyezett használat esetén

Súlyos mellékhatásokról számoltak be, beleértve a túlzott gyengeséget, dysphagiát és aspirációs tüdőgyulladást, és néhány halálos kimenetelű mellékhatást is jelentettek olyan betegeknél, akik nem engedélyezett felhasználásra kaptak BOTOX® injekciót. Ezekben az esetekben a mellékhatások nem feltétlenül a toxin távoli terjedésével voltak kapcsolatosak, hanem a BOTOX® injekció beadásának helyére és/vagy a szomszédos struktúrákra történő beadásából származhattak. Több esetben a betegeknek eleve dysphagiája vagy egyéb jelentős fogyatékossága volt. Az engedélyezett BOTOX® kezelések által okozott fokozott mellékhatások kialakulására nincs elegendő és/vagy bizonyított rendelkezésre álló információ. A BOTOX® nem engedélyezett felhasználása során biztonságos használatára és hatékonyságára nem született megállapítás.

Túlérzékenységi reakciók

Súlyos és/vagy azonnali túlérzékenységi reakciókat jelentettek. Ezen reakciók közé tartozik az anafilaxia, szérumbetegség, csalánkiütés, lágyszöveti ödéma és nehézlégzés. Ha ilyen reakciók jelentkeznek, a BOTOX® Cosmetic további injekcióját le kell állítani, és azonnal meg kell kezdeni a megfelelő orvosi kezelést. Egyetlen halálos anafilaxiás esetet jelentettek, amelyben lidokaint használtak hígítóként, ennek következtében a halált kiváltó ok nem határozható meg pontosan.

Szív-és érrendszer

A BOTOX® beadását követően a szív- és érrendszert érintő nemkívánatos eseményekről számoltak be, ideértve az aritmiát és a szívinfarktust, amelyek némelyike halálos kimenetelű volt. E betegek egy részének kockázati tényezői voltak, beleértve a már meglévő szív- és érrendszeri betegséget. Legyen elővigyázatos, ha szív- és érrendszeri betegségben szenved, erről mindenképpen tájékoztassa orvosát a kezelést megelőzően.

Klinikailag jelentős hatások fokozott kockázata a már meglévő neuromuszkuláris rendellenességeknél

A perifériás motoros neuropátiás betegségben, amyotrophiás laterális szklerózisban vagy a neuromuszkuláris csomóponti rendellenességekben (pl. myasthenia gravis vagy Lambert-Eaton szindróma) szenvedő egyéneket fokozottan ellenőrizni kell, ha botulinum toxint kaptak. A neuromuszkuláris betegségekben szenvedő betegeknél fokozott a klinikailag jelentős hatások kockázata, beleértve a generalizált izomgyengeséget, kettőslátást, ptosist, dysphonia, dysarthria, súlyos dysphagia és az onabotulinumtoxinA okozta légzési zavarokat (lásd Figyelmeztetések és óvintézkedések ).

Dysphagia és légzési nehézségek

A BOTOX® és más botulinum toxin termékekkel történő kezelés okozhat nyelési vagy légzési nehézségeket. Nyelési vagy légzési nehézségekkel küzdő betegek érzékenyebbek lehetnek ezekre a szövődményekre. A legtöbb esetben ez az injekció beadásának helyén a légzésben részt vevő izmok vagy a nyelést vagy légzést irányító oropharyngealis izmok gyengülésének a következménye (lásd a dobozon található figyelmeztetést ).

Az injekció beadásának helyén meglévő állapotok

Óvatosan kell eljárni, ha a BOTOX® Cosmetic kezelést olyan területen végzik, amely gyulladásban van. Amennyiben az injekció javasolt helyén/helyein gyulladás van, a célizom(ok)ban túlzott gyengeség vagy sorvadás jelentkezhet.

A száraz szem betegségben szenvedő BOTOX® Cosmetic-kel kezelt betegeknél 

Az orbicularis oculi izomba vagy annak közelébe beadott BOTOX® Cosmetic injekcióval kapcsolatban szemszárazságról számoltak bel. Ha a szemszárazság tünetei (pl. szemirritáció, fényfóbia vagy látási változások) továbbra is fennállnak, fontolja meg szemész orvoshoz felkeresését.

Az emberi albumin és a vírusos betegségek átvitele

Ez a termék albumint, az emberi vér származékát tartalmazza. A hatékony donorszűrés és a termékgyártási folyamatok alapján rendkívül távoli kockázatot rejt magában a vírusos betegségek és a Creutzfeldt-Jakob-kór (vCJD) változatának átvitelében. A Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) átvitelének elméleti kockázata fennáll, de ha ez a kockázat valóban fennáll, az átvitel kockázata szintén rendkívül távolinak tekinthető. Soha nem azonosítottak vírusos betegségeket, CJD vagy vCJD átvitelének eseteit engedélyezett albumin vagy más engedélyezett termékekben lévő albumin esetében.

MELLÉKHATÁSOK

A leggyakrabban jelentett mellékhatások a BOTOX® kozmetikumok glabelláris ráncokba injektálása után a szemhéj ptosis (3%), az arcfájdalom (1%), az arc paresis (1%), és az izomgyengeség (1%) voltak.

Az szemkörnyék ráncaiba adott BOTOX® Cosmetic injekciót követően a leggyakrabban jelentett mellékhatás a szemhéj ödéma volt (1%).

A glabelláris ráncokkal összefüggő homlokráncokba adott BOTOX® Cosmetic injekció után a leggyakrabban jelentett mellékhatás a fejfájás (9%), a szemöldök ptosis (2%) és a szemhéj ptosis (2%) voltak.

 

GYÓGYSZER KÖLCSÖNHATÁSOK

A BOTOX® Cosmetic és aminoglikozidok vagy más, a neuromuszkuláris átvitelt zavaró szerek (pl. curare-szerű vegyületek) együttes adása csak óvatosan történhet, mivel a toxin hatása felerősödhet. Antikolinerg szerek alkalmazása a BOTOX® Cosmetic beadása után fokozhatja a szisztémás antikolinerg hatásokat.

A különböző botulinum neurotoxin termékek egyidejű, vagy több hónapon belüli beadásának hatása nem ismert. A túlzott neuromuszkuláris gyengeséget súlyosbíthatja egy másik botulinum toxin beadása a korábban beadott botulinum toxin hatásainak megszűnése előtt.

A túlzott gyengeséget az is fokozhatja, ha a BOTOX® Cosmetic beadása előtt vagy után izomlazítót szednek .

 

FELHASZNÁLÁS MEGHATÁROZOTT POPULÁCIÓKBAN

Nincsenek vizsgálatok, vagy rendelkezésre álló adatok a forgalomba hozatalt követő megfigyelésből a BOTOX® Cosmetic terhes nőkön történő alkalmazásával kapcsolatos a magzatukat érintő fejlődési kockázatokról. Nincsenek adatok a BOTOX® Cosmetic emberi vagy állati tejbe történő átjutása, a szoptatott gyermekre gyakorolt hatása, vagy a tejtermelésre gyakorolt hatása esetében.

Kérjük, olvassa el a BOTOX® Cosmetic teljes Felhasználási információját, beleértve a dobozon feltüntetett figyelmeztetést és Gyógyszer kezelési útmutatót.


A BOTOX® Cosmetic termékkel kezelt felhasználók 92%-a (n = 142) arról számolt be, biztos, hogy újra fogja használni a terméket. A betegek 85%-a (n = 314) számolt be arról, hogy valószínű, hogy továbbra is használni fogja a BOTOX® Cosmetic-et.
Lásd. Online piackutatási felmérések eredményei. Neurotoxin és/vagy filler betegek alapján.5,6

FELHASZNÁLT IRODALOM:
1. Brin MF, James C, Maltman J. Az A típusú botulinum toxin termékek nem felcserélhetők: a bizonyítékok áttekintése. Biológia. 2014;8:227-241 2. Adatok az aktában, Allergan, 2020. október 29.; Westport gyártási folyamat. 3. BOTOX ® Kozmetikai Felírási Tájékoztató, 2020. július. 4. Adatok a fájlban, Allergan, 2018. július; BOTOX® kozmetikai modul (UN11). 5. Irattári adatok, Allergan, 2020. március 27.; Neurotoxin Consumer ATU – Végső jelentés. Nyomozó. 6. Irattári adatok, Allergan, 2016; Arcra injekciózható Neurotoxinok Consumer A&U Tracker.

#FORTIMELESSBEAUTY

BOTOX® KEZELÉS

STILL YOU. WITH FEWER LINES.

A Botox injekció izomlazító hatásának köszönhetően képes kisimítani az arc ráncait. Nem szól egy életre, azonban rendszeres és ésszerű használat mellett, a szakképzett orvos keze által végzett kezelés csodálatos, tartós eredményt mutathat.

Az izom ellazításával az injekciós készítmények nemcsak a jelenlegi ráncok megjelenését csökkentik, hanem megakadályozzák a jövőbeni vonalak kialakulását és elmélyülését is.

MIT ÉRDEMES TUDNI AZ INJEKTÁLHATÓ RÁNCTALANÍTÓ KEZELÉSEKRŐL?

MIK AZOK A RÁNCTALANÍTÓ INJEKCIÓS SZEREK ÉS TÖLTŐANYAGOK?

Az arc öregedési folyamata személyenként változó. A fő okok a csontsűrűség változásai, a zsír elvesztése vagy átalakulása, valamint a kollagén és az elasztin lebomlása.

A minimálisan invazív arckezeléseket és sebészeti beavatkozásokat magában foglaló megelőző megközelítés lehet a kulcs az öregedés jeleinek csökkentésében. Míg egyes – a korral járó – tényezők, mint például a csontban történő elváltozások nem előzhetők meg, mások, például a zsírvesztés, valamint a kollagén- és elasztin szint csökkenése minimalizálható. Az olyan életmódbeli változtatások, mint az étrend, a dohányzás, vagy a túlzásba vitt napsugárzás, befolyásolhatják, hogy ezek a tényezők milyen gyorsan lépnek életbe.

Manapság az orvostudomány már ismeri, mi okozza az arc öregedését, és meg vannak az eszközei az öregedés jeleinek hatékony eltüntetésére. A nasolabialis redőket, a térfogatcsökkenést, az arc mélyebb vonalait és ráncait képesek hatékonyan kezelni. Ebben olyan innovatív injekciós oldatok állnak rendelkezésükre, mint a neuromodulátorok, (pl. a Botox® Cosmetic, a Dysport és a Xeomin), valamint a hialuronsavas töltőanyagok, kollagén alapú stimulátorok és töltőanyagok, sőt természetesen befecskendezett saját zsír is.

Az injekciós forradalom a nem invazív kozmetikai kezelések és fejlesztések növekedését eredményezte. Az injekciós készítmények hosszú utat tettek meg az öregedés látható jeleinek megelőzésében és visszafordításában. Előbb vagy utóbb mindenki számára eljön az az időpont, amikor elgondolkodik egy injekciós ránctalanító beavatkozáson, hogy megőrizze fiatalos megjelenését.

Az injektálható készítmények másik előnye, hogy azonnali eredményt produkálnak, ami sok páciens számára nagy vonzerőt jelent. (Sokan idegenkednek a műtéttel járó kellemetlenségtől, munkából való kieséstől.)

Manapság a ránctalanításra alkalmas prémium minőségű neurotoxinok és dermal fillerek skálája igen széles. Vannak közöttük, amelyek nemcsak magát a ráncot kezelik, hanem az izmokat is, amelyek a ráncok és barázdák kialakulását okozzák. Az injektálható töltőanyagok feltöltik a ráncokat, míg a neuromodulátorok, mint például a Botox® Cosmetic, a Dysport és a Xeomin, megakadályozzák az izom összehúzódásokat, amelyek ráncok kialakulásához vezetnek.

A töltőanyagok és injektálható szerek széles választékának kombinálása egyre népszerűbb a páciensek között. Az erről végzett klinikai tanulmányok kimutatták, hogy a neuromodulátorok töltőanyagokkal együtt történő alkalmazása hosszabb ideig tartó eredményhez vezethet, mivel meggátolja az izomműködést a kezelt területek körül, a töltőanyagok pedig lassíthatják a termék idő előtti felszívódását.

Kinek ajánlott?

A BOTOXszal végzett injekciós kezelések legjobb alanyai azok a férfiak és nők, akik fizikailag egészségesek, pszichológiailag stabilak és reálisak az elvárásaik. Néhány éve 30 éves kor felettiek keresték ezt a lehetőséget. Manapság azonban egyre több férfi és nő dönt úgy, hogy fiatalabb korban, preventív céllal végezteti el ezt az eljárást, hogy megelőzze a korai ráncok kialakulását, a barázdák idő előtti megjelenését.

Egyéb hasznos információ

A kezelést megelőző 2 hétben már kerülje az E-vitamint, az orbáncfüvet, az ibuprofént, az aszpirint és más gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mert ezzel csökkentheti a vérzés, duzzanatok és véraláfutások kialakulásának lehetőségét.

Ha először végeztet ráncfeltöltést, vagy új orvoshoz fordul, fontos, hogy tájékoztassa az injektort arról, mikor kapott utoljára injekciót, milyen típusút, és pontosan hova. (Ugyanis nem minden injekciós készítmény kombinálható jól; ezért igyekezzen elkerülni ezt a problémát. Ha a Botoxot egy 90 napnál rövidebb cikluson belül megismétlik, akkor antitestek képződhetnek, vagy fennáll a ptózis (a befecskendezett izom megereszkedésének) kockázata.)

Ne adassa be az injekciót, ha részeg vagy bármilyen drog hatása alatt áll. Nem létezik olyan, hogy biztonságos Botox-buli.

Ha hajlamos az ajakherpeszre, előzetesen tájékoztassa erről orvosát; aki a Valtrex vagy más herpesz elleni gyógyszer felírásával előre megakadályozhatja az injekció beadása utáni esetleges herpesz fertőzést.

A kezelését a fontos eseményt megelőző legalább 3 héttel korábban végeztesse el, hogy az esetleges látható duzzanatok és véraláfutások addigra felszívódjanak és az anyag elnyerje végleges, ideális formáját.

RÉSZLETEK

Konzultáció:
Személyes egyeztetés szükséges, a páciens elvárásai és általános állapota alapján tudjuk felállítani a kezelési tervet. Amennyiben nincs kizáró tényező, a konzultációt követően azonnal megtörténhet a kezelés.

Költség:
50 000 Ft-tól

A beavatkozás időtartama:
Néhány perctől egy óráig, átlagosan kb. 15-20 perc (területtől függően)

Kötelező tartózkodás:
ambuláns ellátás

Érzéstelenítés:
helyi, amennyiben a páciens igényli

Gyógyulási idő:
0-10 nap, a töltőanyagtól és a kezelt területtől függően

Eredményesség:
3-24 hónap

Neurotoxinok

Márkák: Botox Cosmetic, Dysport, Xeomin

Ahogy azt fentebb is említettük, már az ’50-es években elkezdték felismerni az A típusú botulinum Toxin nevű neurotoxinok családjának orvosi felhasználását, 1979-ben próbálták ki először embereken.

A Botox® Cosmetic 1989-ben megkapta az FDA jóváhagyását a kancsalság, az arc görcsös problémái és az ellenőrizhetetlen pislogás kezelésére, és 2002-ben engedélyezték a Botox® Cosmetic esztétikai kezelést a homlok-, és szem környéki ráncok javítására.

Ma Botox® Cosmetic egy önálló márkanév, s mint első ilyen jellegű készítmény, a márka neve után sokan minden neurotoxin-kezelést (tévesen) botoxnak neveznek.

A Botox® Cosmetic, a Dysport és a Xeomin olyan injekciós oldatok, amelyek „denerváló szerekként”, „neuromodulátorok” vagy „neurotoxinok” néven ismertek, és ideiglenesen blokkolják az idegreceptorokat az izomban , ami segít megelőzni a ráncok és redők kialakulását. A neuromodulátorok számos kozmetikai alkalmazással rendelkeznek, amelyek segítenek visszafordítani az öregedés jeleit, mint például a mély homlok-barázdák megjelenése, a szemöldökök közötti függőleges ráncok, valamint a szem körüli szarkalábak kialakulását, hogy csak néhányat említsünk.

A mimikával összefüggő ráncok kezelésén túl a ezek a készítmények számos egyéb esztétikai és orvosi kezelésre alkalmazhatók – a túlzott izzadástól (hiperhidrosis) és a TMJ (temporomandibularis ízületi) rendellenességek enyhítésén át a krónikus migrénes fejfájásig.

Ezeket az innovatív kezeléseket legjobb tapasztalt szakemberekre bízni, mivel az eredményesség nagyban függ a kezelési technikától és nagy a káros hatások kockázata.

A Botox® gyártója az Allergan, Inc. Az világ számos országában elérhető és terápiás és esztétikai felhasználásra engedélyezett további A típusú botulinum toxin denerváló szerek közé tartozik a Xeomin (amelyet Németországban gyárt a Merz – 2012 elején dobták piacra) és a Dysport (Írországból).

Ezek a műtéti beavatkozást nem igénylő injekciós kezelések kiválóan kezelik a szemöldökök közötti függőleges ráncokat, a szem környékén kialakuló szarkalábakat, a vízszintes homlokvonalakat, a lefelé forduló szájzugok ráncait és a nyak bőrszalagjainak kezelésére is alkalmasak. Mindegyiknél minimális a gyógyulási idő és az eredmények nagyjából 3-6 hónapig kitartanak, ez a hatás a pácienstől függően változó. Az eredmények általában néhány napon belül már láthatók, de több hétbe is telhet, mire a végeredmény kialakul.  A neuromodulátorok nem jelentenek állandó megoldást, a kezeléseket kb. 3-4 havonta meg kell ismételni. A negyedévente végzett botulinum toxin semmiféle káros hatást nem okoz.

BOTOX®-SZAL VÉGZETT RÁNCTALANÍTÓ KEZELÉSEK

Tartós eredményt garantál - fiatal, friss megjelenést biztosít.

BOTOX KEZELÉSSEL KAPCSOLATOS BEJEGYZÉSEK

A legjobb nem-sebészeti arckezelési eljárások a megjelenés gyors felfrissítésére

Észrevetted, hogy a homlokráncaid kicsit határozottabbnak tűnnek, mint a járvány előtt, vagy a szemed alatti táskák elmélyültek? Ha a válaszod

Ugyanúgy te maradsz, csak egy fiatalabb verzióban

A non-invazív eljárások segítenek abban, hogy úgy nézz ki, mint egy fiatalabb verziód!

A b⚬t⚬x és a töltőanyagok segíthetnek a menopausa tünetek enyhítésében

Menopauza és injekciós szerek: Miért segíthetnek a toxinok és a töltőanyagok a változó korban? A fejfájástól a hőhullámokig az alábbi

Mi az a Baby B⚬t⚬x?

Minden, amit a “Baby B⚬t⚬xról” tudni érdemes: Az utóbbi időben sokat hallani a „Baby B⚬t⚬x” kifejezést. Kutatások szerint a Baby