BLOG

Mi az a Ponytail Facelift?

M2Med - Ponytail Facelift

Mi az az ún. Ponytail Facelift, avagy “copf-arcplasztika”? 5 dolog, amit tudnod kell erről a trendi eljárásról

Az arcfelvarrások sokoldalú világában a hívószavak csoportja – mind a sebészek, mind a közösségi médiát használók körében – nem csak a potenciális pácienseket tudja összezavarni, hanem az egész procedúra eljárásai körüli információkat is felforgatja. Deep plane, SMAS, mini lift, full lift, alsó facelift… és még sorolhatnánk. És itt az egyik legújabb kifejezés, amely most vezeti a népszerűségi listákat, ez az úgynevezett PONYTAIL FACELIFT.

A hangzatos név mögött könnyen kikövetkeztethető a kettős jelentés: egyrészt a lifting hatás elérésére a hajat szoros, magas lófarokba rögzítik, ezáltal a fejbőr, így a homlok, az egész arc és a szemöldök is meghúzásra kerül. A megemelt vonalak pedig fiatalosabb megjelenést biztosítanak.
Másrészt, az eljárást „az arcplasztika hatásának kialakítására tervezték, az arcplasztika hagyományos hegei nélkül”. És így, mivel a heg (amely egyébként a fül előtt vonulna) minimális, a páciens elméletileg képes magas lófarokban viselni a haját anélkül, hogy tartania kellene a látható hegektől.

Nem vagy egyedül vele, ha azt gondolod, vajon a minőségi arcplasztika célja nem épp az, hogy úgy feszesítse az arcbőrt, hogy ne legyenek annak jelei? Nem tévedsz: a Ponytail Facelift aligha a spanyol viasz feltalálása, sem a technikát, sem az eredményeit tekintve. Azonban a Google-t valósággal elárasztják az eljárással kapcsolatos kérdések. Ezért megpróbáljuk itt összefoglalni, hogy pontosan mire is utal az ún. “Ponytail Facelift”, avagy a copf-emelés, vagy lófarok-facelift, milyen konkrét módszerekkel végzik és mi az, amit tudnod kell erről, mielőtt beleugrasz egy újabb beavatkozásba.

A Ponytail Facelift valójában egy ügyes marketing kifejezés és nem pedig orvosi szakkifejezés

A deep plane-től vagy a SMAS-tól eltérően – az általunk is használt két jól bevált módszertől eltérően – a Ponytail Facelift eljárás nem olyan tankönyvi technika, amelyet a plasztikai sebészek rezidensképzésen tanulnak. Nem is egy új, vagy semmiképpen sem forradalmi facelift technika. A sebészek évtizedek óta a „ponytail”-t használják a kevésbé invazív, speciális arcplasztikák leírásaként.

Jelenleg egy bizonyos sebész birtokolja a kifejezés védjegyét, de ez nem jelenti azt, hogy ne jelennének meg gombamód az ilyen eljárást hirdető intézmények.

Maga az eljárás nem egy hagyományos sebészeti eljárás, mint például egy mellnagyobbítás vagy a zsírleszívás, amelyet minden plasztikai sebész ismer. Ez egy jól csengő, fülbemászó kifejezés, amelyet nagy valószínűséggel a marketingszempontból alkottak meg, mint például a ‘Mommy Makeover’ kifejezés, amely a plasztikai műtétek nem specifikus kombinációjára utal, melynek célja a nők szülés utáni testének helyreállítása. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eljárás megbízhatatlan vagy hatástalan, de azt igen, hogy egy kis kutatást kell végezni, és körültekintően kell sebészt választani.

Akárcsak a Mommy Makeover esetében, a Ponytail Facelift elvégzésére sincs egy jól bevált módszer. Míg a műtét bonyolultsága teljes mértékben a páciens szükségleteitől és anatómiájától függ, az általános esztétikai cél viszonylag változatlan marad: a középső arc és az orcák (és ezt követően a külső állkapocs mentén a részleges állkapocsvonal) megemelése a bőr kisimítása érdekében. A végső eredmény pedig a Bella Hadid-féle “rókaszemes” (Foxy-Eye) megjelenésre emlékeztet, mindenféle látható heg nélkül.

A Ponytail Facelift mást és mást jelent a különböző sebészek számára

Az arcplasztikai műtét leírására használt kifejezések nem következetesek vagy egységesek a szolgáltatók között, mert az egyedileg alkotott marketing kifejezéseknek nincs általánosan elfogadott technikai jelentése.

Amit az egyik sebész mini faceliftnek nevez, azt a másik részleges vagy alsó faceliftnek, s bár a tervezett eredmény és az elérésének módszerei hasonlóak vagy majdnem azonosak. (Bár ha esztétikai sebészetről van szó, az azonos kifejezés soha nem igazán érvényes, mert soha nem szabad egy mindenkire érvényes megközelítést alkalmazni.)

Végső soron a bizonyíték az olyan műtétekben rejlik, amelyeket plasztikai sebészekként végzünk – és ennek semmi köze ahhoz, amit mi eljárásnak nevezünk, hiszen minden általunk végrehajtott arcplasztika tényleg személyre szabott. Minden páciens megkapja azt az arcfrissítést, amire szüksége van – és egyesek esetében több procedúrára van szükségük, mint másoknál. Tehát ha tudok egy jó minőségű arcplasztikát kisebb bemetszéssel és gyorsabb gyógyulási idővel végezni, és ezt mininek akarod nevezni, akkor hajrá! 😉

Általánosságban elmondható, hogy amikor találkozik valaki a Ponytail Facelift kifejezéssel, az valószínűleg egy korlátozott endoszkópos liftingre utal. A Ponytail Facelift leggyakoribb elemei a középső arc, az arc szerkezet és az állkapocs megemelése apró, rejtett bemetszésekkel.

Az endoszkópos arcplasztikának is vannak korlátai

A Ponytail Facelift esetén az endoszkópos műtétet jellemzően kis műszerekkel, pici kamerával és a felemelni kívánt területtől távol (általában a temporális hajszál mentén) végzett kis bemetszések segítségével végzik. Ezek a kis bemetszések lehetővé teszik a sebész számára, hogy felemelje az alatta lévő kötőszöveteket (technikailag ezt hívjuk SMAS-nak), de a bőrt nem – ezt egy másik nagyobb metszésen keresztül kell kivágni. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, ennek a technikának is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Pozitívum, hogy kevésbé invazív, így minimális a hegesedés, és a munkából való kiesési / felépülési idő is rövidebb, mint a hagyományos arcplasztika esetében. És, ahogy minden arcplasztikai műtétnél, az eredmények itt is hosszan tartóak.

Amikor endoszkópos eljárást végzünk, nagyszerű, hogy olyan metszést végezhetünk, amely messze van attól a területtől, amelyet meg szeretnénk emelni.  Ez azt jelenti, hogy elrejthető a bemetszés a hajas fejbőrön belül.

Ugyanakkor a hátránya is kettős: az egyik, hogy nem lehet eltávolítani a felesleges bőrt, másodsorban pedig fennáll a hajhullás kockázata. Ennek az az oka, hogy a bemetszés jellemzően a fejbőrön vagy annak közelében található, és ha nem gyógyul megfelelően, károsíthatja a környező hajhagymákat.

A Ponytail Facelift a fiatalabb páciensek számára a leginkább ideális

A klasszikus SMAS-hoz, a hagyományos face liftinghez vagy a teljes facelifthez képest a Ponytail Facelift nem biztosítja a nyak megereszkedett bőrének és az állkapocs területének teljes korrekcióját. És mivel a valódi endoszkópos bemetszések nem teszik lehetővé a bőr kimetszését, a Ponytail Facelift csak azok számára igazán hatékony, akiknél az öregedés korai jelei vannak még csak jelen, és nem veszítettek még drámai mértékben a bőr rugalmasságából, más szóval enyhe térfogatcsökkenés tapasztalható és minimálisan öregedő arc, de nem laza a bőr és nem lóg.

A JÓTANÁCSUNK:
jól képzett, gyakorlott sebészt válassz, ne pedig az épp divatos eljárás alapján dönts az orvos mellett.

A döntés alapja mindig az orvos választás legyen, ugyanis hívhatják az esztétikai beavatkozást másképp, nem jelenti azt, hogy a divatos eljárást végző orvos kiváló eredményt is biztosít.

A megfelelő plasztikai sebész megtalálásához azt tanácsoljuk, hogy kérj ajánlásokat barátoktól, családtagoktól és más orvosoktól, majd kutass utána alaposan. Ha nem kockáztatnál és valóban nagyszerű arcplasztikai eredményeket szeretnél látni, folytass alapos beszélgetést az adott sebésszel és tárd fel előtte a pontos esztétikai céljaidat. Ahelyett, hogy egy hangzatos marketing-fogalomra csapnál le, amely kis hegeket ígér, az általad választott sebész úgyis személyre szabja az arcplasztikai műtétedet, ezért arra szentelj inkább energiát, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb orvost. És erre is van egy jó kifejezés: “legit”.

Csakis olyan orvos kése alá feküdj, aki rendelkezik a szükséges szakképesítéssel, engedéllyel és kellő gyakorlattal, tisztában van az adott műtéti technikával, ismeri a kockázatokat és korrekt tájékoztatást ad.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty