BLOG

A vesekőbe bele lehet halni?

M2Med Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét BLOG - A vesekőbe bele lehet halni?

A vesekő az egyik leggyakoribb betegség, a lakosság 5-15%-át érinti, amely bármilyen csoporthoz és nemhez tartozó embert érinthet, de jellemzően a férfiaknál jelentkezik. Kialakulásában életmódbeli hatások és örökletes tényezők kölcsönhatása játszik nagy szerepet. Sokszor egy vesegörcs roham fedi fel a jelenlétét mivel a vesekő, hetekig, hónapokig tünetmentesen is jelen tud lenni a vesében.

A vesekő gyógyítható, de nagyon fontos a tünetek időben történő felismerése és kezelése.

Hogy a címben felvetett kérdésre a rövid válasz: a vesekövek jellemzően csak súlyos esetekben bizonyulhatnak halálosnak. Tehát igen, a kezeletlen, több vesekő akár halált is okozhat az élet későbbi szakaszában. Mielőtt pánikba esne, hangsúlyozzuk, hogy ez csak ritka, súlyos veseköves esetekben fordul elő!

M2Med Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét BLOG - A vesekőbe bele lehet halni?

Alapvetően nem a vesekő, hanem a vele járó egészségügyi kockázatok, vagy ebből adódó szövődmények okozhatnak halált.

Tény: A felnőttek körülbelül 15 százaléka életének bizonyos szakaszában szembesül a vesekövek okozta problémákkal. Egy 2015-ös nemzetközi felmérés szerint 22,1 millió vesekő eset történik világszerte. Ebből 16 100 eset okozott halált.

A vesekövek szövődményei, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a beteg életét:

Vesekárosodás – Az elhúzódó vesekövesség károsítja a veséket. A legrosszabb az, hogy a legtöbb esetben ez a károsodás komolyabb tünetek nélkül következik be, így a beteg nem is ismeri az állapot súlyosságát, ezért nem kér időben megfelelő kezelést, ami az állapot súlyosbodásához vezet.

Krónikus vesebetegség – A visszatérő vesekövek idővel a veseműködés romlásához, majd leállásához vezethetnek. Egy 5971 nő bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknek kórelőzményében vesekő-betegség szerepelt, 1,8-szor nagyobb volt a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázata. A krónikus vesebetegség az egyik, vagy mindkét vese elégtelenségét okozhatja és halálos szövődményekhez vezethet.

Vesefertőzés / Szepszis – Ha a vesekövek elakadnak a húgyutak bármely részében, a vizelet és a baktériumok felhalmozódása a területen húgyúti fertőzésekhez vezethet. Ez akár tályogképződést és vesefertőzés is okozhat. A vesefertőzés egyik leggyakoribb jele a láz, amelyet hidegrázás kísér. Hosszú távon a vesefertőzések akár szepszishez (vérmérgezés) és halálhoz vezethetnek.

Veseelégtelenség / vesekárosodás– A vesekő akut veseelégtelenséget és krónikus veseelégtelenséget is okozhat. A nagy vesekövek zavarják a vesék működését, és veseelégtelenséghez vezetnek. A vesekövek miatti veseelégtelenség kockázata még nagyobb azoknál az embereknél, akiknek csak egy veséjük van.

Hidronefrózis – (hydronephrosis) a vesekövek mellékhatásaként a vese kitágulhat, melyet az elzáródás miatt pangó vizelet visszafelé ható nyomása okoz. Normális esetben a veséből a vizelet igen kis nyomással távozik. Ha a húgyutak elzáródnak, a vizelet visszajut a vese apró csatornáiba és a vesemedencébe, kitágítja a vesét, így nyomás alá kerülnek a vese érzékeny szövetei. Ennek az állapotnak a kezelése pedig dialízist igényel. Tágulás hiányában különféle szövődmények léphetnek fel, amelyek akár halálhoz is vezethetnek.

A fentebb említett betegségek mind a vesekövek lehetséges súlyos szövődményei, amelyek miatt az időben történő kezelés még inkább nyilvánvalóvá és szükségessé válik.

Pánikra semmi ok, ugyanis létezik már modern és igen hatékony megoldás a vesekő-problémák megszüntetésére. A vesekő XXI. századi gyógyítása már nem okoz nagy fájdalmat, és minimálisan invazív jellegű. Ez a laparoszkópos módszer kevésbé traumatikus a szervezet számára, és minimális rehabilitációs időszakot igényel. Maga a művelet a hasüregben történik, kis üregeken keresztül. Az endoszkóp, egy miniatűr sebészeti műszer, lehetővé teszi a kövek eltávolítását.

A vesekő-betegség tünetei

A tüneteket a kő elhelyezkedése alapján különböztetjük meg. A vesemedencében lévő kő általában tompa fájdalommal társul, míg amikor a vesekövesség görcsös fájdalommal jár, akkor arra következtethetünk, hogy a kő már a húgyvezetékbe került. Amint a kő elindul a veséből, azonnal és könnyen felismerhető veseköves rohamot és tüneteket okoz:

– Éles, szúró, nagyon erős, görcsös fájdalom,
– hányinger, hányás,
– kisugárzó fájdalom – akár a hátba, a derékba, a hólyagba, vagy a combba sugárzó fájdalom, férfiaknál sokszor a herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzó fájdalom,
– Véres vizelet – a kő okozta nyálkahártya sérülés következtében.

M2Med Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét BLOG - A vesekőbe bele lehet halni?

Ha a kő a vizelet-elvezető apparátus bármelyik szakaszán beékelődik,
akkor fertőzés veszély, vesekőroham, vagy akár akut veseelégtelenség is kialakulhat.

A vesekő okozta problémák megszüntetése, gyógyítás:

A vesekő okozta betegségek nagy százalékában az ún. konzervatív, sebészi beavatkozást nem igénylő gyógyszeres terápia elegendő. Mivel a fokozott folyadékbevitel gyorsítja a kő távozását, ezért a páciens görcsoldókat és fájdalomcsillapítót, valamint bő folyadékot kap szájon keresztül, vagy infúzió formájában. Ezek segítségével a kisebb kövek feloldódhatnak és maguktól ürülhetnek. Amint a kő távozik a szervezetből, a tünetek azonnal megszűnnek.

Ha napokon át tartó kezelés hatására sem ürül ki magától a kő, akkor egyéb alternatív terápiás megoldás – akár műtéti beavatkozás segíthet csak.

Egyes kőtípusoknál bevett terápiás eljárás a kőzúzás, az önmaguktól nem távozó vesekövek nagy része ezzel a módszerrel sikeresen kezelhető.

Ha azonban a vesekő mérete, vagy elhelyezkedése nem teszi lehetővé a fenti módszereket, akkor műtéti beavatkozásra van szükség. Ez történhet a hagyományos, hasfalon keresztül történő nagyműtéti megoldással, vagy innovatív, modern laparoszkópos kőeltávolítás formájában, amikor néhány centiméteres metszéseken keresztül bevezetett eszköz segítségével távolítjuk el a vesekövet / veseköveket.

M2Med Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét BLOG - A vesekőbe bele lehet halni?
M2Med Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét BLOG - A vesekőbe bele lehet halni?

A laparoszkópos kőeltávolítást általános érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás időtartama nagyjából egy óra, de komplikáltabb esetekben több órát is igénybe vehet. A műtét megkezdése előtt a műtéti bemetszési területet megszabadítják a szőrtől és speciális fertőtlenítővel kezelik.

A jobb hozzáférés érdekében a hasüregbe a szén-dioxidot juttatunk. Ezután egy endoszkópia segítségével laparoszkópot vezetünk be a belső szervekhez, ezen eszközön keresztül lehetőségünk van látni a húgyhólyag, prosztata, hasüreg, belek…stb. állapotát a monitoron. Jellemzően 1-2 metszést ejtünk, amelyen keresztül olyan eszközöket tudunk bejuttatni, amelyek segítségével eltávolíthatók a kövek.

Az endoszkópia az üreges belső szervek, testüregek kis behatoláson vagy testnyíláson át, optikai eszköz, endoszkóp segítségével kivitelezett vizsgálata, műtéti kezelése, melynek során az optikai eszközön át érkező kép monitorra kivetítve követhető.
Az endoszkópos diagnosztika során a test természetes nyílásain keresztül keskeny csövet vezetnek a test belső üregeibe, hogy a végére szerelt kamerával láthatóvá tegyék a zsigerek struktúrájának állapotát az orvos számára.
– Forrás: Wikipédia

A laparoszkópia legfőbb előnye az általában kisebb műtéti megterhelés, a rövidebb posztoperatív gyógyulási idő, a gyorsabb rehabilitáció, műtéttechnikai szempontból az igazoltan kevesebb posztoperatív összenövés, a jobb kozmetikai eredmény, valamint az egyértelmű gazdasági előnyök és pénzügyi megtakarítások, a kórházi tartózkodás időtartama néhány napra rövidülésével.

Laparoszkópos beavatkozással eltávolíthatók a vesekövek, azonban egyetlen műtét sem akadályozhatja meg az új kövek képződését, ezért nagyon fontos az életmód váltás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és kímélő étrend betartása.

Hasznos gyors tippek veseköves betegek számára:

– A hidratálás a legfontosabb: válassza a friss gyümölcs- és zöldségleveket!
– Vonja ki az életéből a feldolgozott szénhidrátokat és a tartósított élelmiszereket,
– Kerülje a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket,
– a friss citromos szóda ideális és ízletes az Ön számára,
– A C-vitamin természetes formában segítenek a vesekövek feloldásában,
– Csökkentse a koffeint és a a cukrozott szénsavas italok fogyasztását,
– A búzafűlé fogyasztása nagyon hasznos a vesekövek megszüntetésében.

Legyen bölcs és ne halogassa a vesekövek kezelését! A megfelelő kezelés jelenti csak a tartós megoldást! Miért választaná a fájdalmat, ha meg is szabadulhat tőle?

Amennyiben vesekő okozta betegségtől szenved és további kérdése van, forduljon szakorvosainkhoz bizalommal!

Az M2 Med Klinikán tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező szakorvosok, fejlett technikai háttérrel, elegáns körülmények között, napi rendszerességgel végeznek laparoszkópos és egynapos sebészeti műtéteket.

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy mely módszerrel, milyen beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége feltenni a kérdéseit.

Érdeklik a részletek? Kérjen időpontot személyes konzultációra a +36 30 271 4141-es telefonszámon, vagy írjon nekünk a fenti online formon keresztül.


#M2Med #EgynaposSebészet