BLOG

A közösségi média “jobban fáj” a lányoknak, mint a fiúknak

M2Med Blog - A közösségi média jobban fáj a lányoknak, mint a fiúknak

A közvélemény és a szakértők egyaránt a közösségi médiát hibáztatják a mentális egészséggel kapcsolatos problémák hosszú listájáért, beleértve a depresszió, a szorongás és az öngyilkos magatartás növekvő arányát a fiatalok körében.

A témával kapcsolatos kutatások azonban ellentmondásosak. Létezik olyan tanulmány például, amely azt találta, hogy a közösségi média használatának valószínűleg nincs túl nagy hatása a tinédzserek életével való elégedettségére, a szakértői figyelmeztetések ellenére. A gyakorlat azonban mást mutat…

M2Med Blog - A közösségi média jobban fáj a lányoknak, mint a fiúknak
M2Med Blog - A közösségi média jobban fáj a lányoknak, mint a fiúknak

A Lancet Child & Adolescent Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint a probléma sokkal árnyaltabb. A közösségi média használata mentális egészséggel kapcsolatos problémákkal jár – állítja a kutatás – de csak bizonyos körülmények között, és csak bizonyos emberek számára.
Úgy tűnik, hogy a lányok esetében a közösségi média gyakori használata károsítja az egészséget, amikor az internetes zaklatáshoz és/vagy nem megfelelő alváshoz és testmozgáshoz vezet.
De úgy tűnik, hogy ezek a tényezők nem ugyanolyan hatással vannak a fiúkra, és ez a tanulmány nem vizsgálta meg, hogy a közösségi hálózatok milyen konkrét módon károsíthatják őket.

„Az üzenet valójában az, hogy önmagában nem a közösségi média használata okozza a kárt” – mondja Dasha Nicholls, a tanulmány társszerzője, aki a londoni Imperial College gyermek- és serdülőkori mentális egészségével foglalkozó kutatócsoportját vezeti.

„Arról van szó, hogy egyensúlyt teremtsünk a közösségi média használata és az életkoruknak megfelelő egyéb tevékenységek között, és gondoskodjunk arról, hogy ne történjenek konkrét negatív dolgok velük az interneten.”

A kutatók az Our Futures nevű tanulmány adatait elemezték, amely körülbelül 10 000 brit tinédzsert követett nyomon három éven keresztül. 2013-tól kezdődően az akkor 13-14 éves tinédzserek válaszoltak a közösségi média használatuk gyakoriságára és a személyes közösségi interakcióik gyakoriságára, valamint egészségügyi és demográfiai profiljukra vonatkozó kérdésekre.

A következő években ugyanezek a tinédzserek naprakész információkat szolgáltattak a közösségi média használatáról, és válaszoltak a mentális egészségükkel, alvási szokásaikkal, fizikai aktivitásukkal és az internetes zaklatásukkal kapcsolatos egyéb kérdésekre.

2013-ban a tanulmányban részt vevő tizenévesek mindössze 43%-a mondta azt, hogy naponta többször is rendszeresen ellenőrzi a közösségi médiát. Ez a második évben 59%-ra, a harmadik évben pedig 68,5%-ra emelkedett. Idővel a közösségi média gyakori használata csökkent mentális egészséggel és jólléttel járt, amit a pszichológiai szorongással, az élettel való elégedettséggel, a boldogsággal és a szorongással kapcsolatos kérdésekre adott válaszokkal mértek. Úgy tűnt, hogy a közösségi média erősebb hatással volt a lányokra, de a kapcsolat a fiúknál is jelen volt.

A kép bonyolultabbá vált, amikor a kutatók azt vizsgálták, hogy mely tevékenységek (vagy azok hiánya) felelős a probléma kialakulásáért – mint pl. az internetes zaklatás, az alváshiány és mozgáshiány? Megállapították, hogy a felsoroltak közül egyértelműen az internetes zaklatás a legkárosabb a lányok számára, ezt követte az alváshiány és a testmozgás hiánya.

A fiúknál azonban ezek a tényezők csak 12%-át magyarázták a közösségi média és a rossz mentális egészség közötti kapcsolatnak. Van néhány ok, ami ezt magyarázhatja: egyrészt a lányok hajlamosabbak a fiúkhoz képest olyan mentális egészségi állapotokra, mint a depresszió és a szorongás, függetlenül a képernyő előtt töltött időtől. A lányok több internetes zaklatást tapasztalnak, mint a fiúk, és Nicholls szerint kifejezetten zavarhatják őket ennek bizonyos aspektusai, beleértve a megjelenésre vonatkozó megjegyzéseket és a másokkal való negatív összehasonlítást.

Talán meglepő az is, hogy az online tevékenységből fakadó pihenés-, és testmozgás hiánya a fiúkra nem volt hatással, hiszen mind az alvás minősége, mind a fizikai aktivitás nemtől függetlenül szorosan összefüggenek a mentális egészséggel.

A tanulmány szerint az eltérés a minták használatára vezethető vissza. Mivel a lányok összességében gyakrabban használják a közösségi médiát, előfordulhat, hogy a fiúk nem áldozzák fel olyan mértékben az alvást és a testmozgást ezért, mint a lányok.

A tanulmány, mint a legtöbb ebben a témában, megfigyeléses volt, ami azt jelenti, hogy csak az adatkészleten belüli mintákat tudott megvizsgálni, nem pedig olyan laboratóriumi vizsgálatot végeztek, amely meghatározná, hogy a különböző gyerekek mennyi közösségi médiát használnak.

Azt sem tudták teljes mértékben felmérni, hogy a tinédzserek mennyi ideig használták a közösségi médiát, csak azt, hogy naponta hányszor ellenőrizték a különböző alkalmazásokat és webhelyeket.

De Nicholls szerint a korlátok ellenére a tanulmány segíthet a tinédzsereket egészségesebb életmód felé terelni, mivel az elsők között vizsgálja meg, hogy a közösségi média idővel károsíthatja a mentális egészséget.

A legfontosabb üzenetek a fiataloknak a következők:
– aludj eleget,
– ne veszítsd el a kapcsolatot barátaiddal a való életben; és
– a fizikai aktivitás ne maradjon el, mert ez kiemelten fontos a mentális egészség és a lelki jólét szempontjából. Ha ilyen módon vigyáz egy tinédzser magára, nem kell aggódnia a közösségi média hatása miatt.

A tinédzserek szüleinek az üzenetek hasonlóak. Arra kell ösztönözni a tinédzser gyerekeinket, hogy maradjanak aktívak, és kapcsolják ki telefonjukat éjszaka – és ami talán még fontosabb, hogy konkrétan kérdezzenek az internetes zaklatásról, mivel úgy tűnik, hogy ez a kár elsődleges forrása.

A hangsúlyt a mechanizmusokra és a tartalomra kell helyezni ahelyett, hogy pusztán a közösségi média használatát feszegetnénk.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty