BLOG

A testképzavar a férfiakat is érinti

M2Med Blog - A testképzavar a férfiakat is érinti

A testépítéssel akkor van probléma, ha elvesztik felette a kontrollt, és az illető élete csak az izomzat fejlesztése köré szerveződik. Az evés-, illetve testképzavar évekig, akár évtizedekig is elhúzódhat, és krónikus lefolyású is lehet, ezért fontos a betegség felismerése után mielőbb szakemberhez fordulni.

A férfiak körében is egyre gyakoribb a testkép-, illetve az evészavar. Az evés- és testképzavart érintően sokáig a nők voltak fókuszban, őket vizsgálták, pedig az elmúlt két évtizedben a férfiak körében is megszaporodtak az ilyen problémák.

M2Med Blog - A testképzavar a férfiakat is érinti

Általánosságban az evészavaros esetek 10-15 százaléka férfiakat érinti, de a falászavarnál például 40 százalék a férfiak aránya.

A férfiakat kiemelten érinti az ún. izomdiszmorfia, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavarát. Az anorexiánál a sovány ember túlzottan kövérnek látja magát, az izomdiszmorfiás a hatalmasan kidolgozott izomzata ellenére is azt látja, még mindig vékony.

A legveszélyeztetettebb populáció a súlyzós testedzést végző, illetve testépítő férfiak. Körükben 4-5 százalék körükben az izomdiszmorfia előfordulása.

Mit nevezünk testképzavarnak?

Minden olyan viselkedészavart, amelyben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, nem érzékeli mi a normális, igyekszik természetellenes mintákhoz hasonlítani magát, amit még azon az áron is elszeretne érni, hogy egészségére ártalmas szokásokat vesz fel.

A betegségek kialakulásához vezető fő kockázati tényezői a gyerekkori evési és gasztrointesztinális problémák, az alakra és súlyra való koncentrálás fokozódása, a negatív önértékelés, a szexuális abúzus, és az általános pszichiátriai problémák.

A testképzavar témáról bővebben az M2Med Blogban ITT olvashatsz!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty