BLOG

A gyerekek már 8 évesen elégedetlenek a testükkel

M2Med Blog - A gyerekek már 8 évesen elégedetlenek a testükkel

Döbbenetes kutatási eredmény látott napvilágot: már a 8 éves fiúk és lányok körében is tapasztalható, hogy elégedetlenek a testükkel, ami előre jelezheti az étkezési zavarok kockázatát későbbi életük során.

Egy a The British Journal of Psychiatryban publikált tanulmány szerint körülbelül 6000 gyermeket követtek nyomon 14 éves korukig, és felfedezték a fiatal korban tapasztalható rossz testkép és a későbbi étkezési rendellenességek összefüggését.
A kutatók azt találták, hogy a nyolc éves lányok 5%-a és fiúk 3%-a volt elégedetlen a testével. Amikor a gyerekek betöltötték a 14. életévüket, a lányok 39%-a azt mondta, hogy diétázott az elmúlt évben, és 8%-uk azt mondta, hogy ivott is. A fiúk 12%-a diétázott az elmúlt évben, és 3,5%-uk ivott.

M2Med Blog - A közösségi média jobban fáj a lányoknak, mint a fiúknak

„Meglepődtünk, hogy a testtel való elégedetlenség már iylen fiatal korban megjelenik, a gyermekkori testképzavar pedig felnőttkori evészavarokhoz vezethet” – mondta Nadia Micali, a tanulmány vezető oktatója, a University College London Gyermekegészségügyi Intézetének tiszteletbeli pszichiátere.

Úgy tűnik, hogy sok tényező befolyásolja a gyermek testképét és étkezési szokásait.

A tanulmány azt mutatja, hogy a lányok közel egyötöde számolt be arról, hogy „elég nagy” vagy „nagy” nyomást érez a médiából a fogyásra. Ha egy anya anorexiás, bulimiás vagy mindkettő előfordul a kórtörténetében, az szintén előrevetítette a lányok körében a testtel való elégedetlenség magas szintjét, a fiúknál pedig a fogyókúrás viselkedést. Ugyanígy a szülők állandó diétázása, a másokról alkotott hangos véleménynyilvánítás, testszégyenítés ugyancsak károsan befolyásolja a gyermek felnőttkori testképét!

A kutatók azt is megállapították, hogy a fiúk körében a testtel való elégedetlenség magas szintje és a magas BMI összefüggésben áll az evészavarokkal kapcsolatos gondolatok és viselkedések gyakoribb előfordulásával.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy az élet korai szakaszában beavatkozásra van szükség. A magas önbecsülés az evészavar megjelenésének alacsonyabb szintjéhez kapcsolódik, és a hatás erősebb volt a fiúk körében. A kutatók azt írják, hogy eredményeik azt sugallják, hogy egyes gyerekek jobban ki vannak téve a média, a család és a társaik nyomásának, mint mások.

A beavatkozás nem fog minden gyereknél egyformán működni, mondja Micali. „Az eredmények azt sugallják, hogy az összes serdülőre vagy gyermekre összpontosító átfogó megközelítés nem feltétlenül a legjobb, és hasznosabb lehet a célzott megelőzés, amely a túlsúlyos/elhízott fiúkra összpontosít, nem pedig általánosságban minden fiúra” – mondja Micali. Fontos azt is kiemelni, hogy ezeket a felvilágosításokat megfelelően adaptáljuk a fiatalabb gyermekek számára, mivel bizonyítékok vannak arra nézve, hogy például az „egészséges táplálkozás” órák, amelyeket idősebb gyermekek számára terveztek, károsak lehetnek a kicsik számára, különösen azok számára, akik nem rendelkeznek kognitív képességekkel, az információ megfelelő feldolgozásának képességével.”

További kutatásokra van szükség a legjobb megközelítés megértéséhez. Az evészavarok rendkívül bonyolultak, és genetikai, biológiai, pszichológiai és szociális tényezők kölcsönhatása miatt alakulhatnak ki. Kiemelten fontos szerepe van a családnak, a szülők viselkedésének és példamutató magatartásának!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty