BLOG

Csaknem minden 25. nő evészavarban szenved

M2Med Blog - Csaknem minden 25. nő evészavarban szenved

Az anorexia, a bulimia és a falás a vártnál több középkorú nőt érint, és majdnem minden 25. ember szenved evészavartól.
Megdöbbentő brit kutatási eredmény látott napvilágot: a 40-es és 50-es éveiben járó nők 3,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban étkezési zavarban szenvedett.

Az evészavarok elsősorban a tinédzser korhoz vagy a korai felnőttkorhoz kapcsolódnak, és a kutatók szerint az új számok jóval magasabbak a vártnál.

M2Med Blog - Csaknem minden 25. nő evészavarban szenved

A tanulmány megállapította, hogy a szexuális bántalmazás és a szülők gyermekkori válása két olyan kockázati tényező, amelyek hozzájárulnak a táplálkozási zavarokhoz a későbbi életkorban – miközben a jó anya-lánya kapcsolat akár 20 százalékkal is csökkentheti a bulimia kialakulásának esélyét.

A vizsgálatban részt vevő nők körülbelül 15,3 százaléka számolt be arról, hogy élete egy szakaszában étkezési zavarral küzdött, de ezeknek a nőknek kevesebb mint 30 százaléka mondta azt, hogy segítséget kért vagy kezelést kapott.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Nadia Micali a következőket mondta: „Tanulmányunk azt mutatja, hogy az evészavarok nem csak az élet korábbi évtizedeire korlátozódnak, és a krónikus és az újonnan kialakuló rendellenességek is nyilvánvalóak az élete delén.”

„Sok nő, aki részt vett ebben a vizsgálatban, azt mondta nekünk, hogy ez volt az első alkalom, hogy étkezési nehézségeikről beszéltek, ezért meg kell értenünk, hogy sok nő miért nem kért segítséget.”

“Elképzelhető, hogy vannak bizonyos akadályok, amelyeket a nők észlelnek az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, vagy az egészségügyi szakemberek tudatosságának hiánya.”

A kutatók olyan tényezőket is felmértek, amelyek összefüggésbe hozhatók az evészavar kialakulásával, ideértve a gyermekkori boldogságot, a szülők válását vagy különválását, az életeseményeket, a szülőkkel való kapcsolatot és a szexuális visszaélést.

Egy nő esetében annak a kockázata, hogy anorexia nervosa-ban vagy bulimia nervosa-ban szenved majd felnőtt korában – ez a két leggyakoribb étkezési zavar –, a „boldogtalanság” mértékétől függően 4-10 százalékkal nő, ha gyermekkorában boldogtalannak érezte magát.

Dr. Micali elmondta: „Az anorexia, a bulimia, a falási evés és a tisztálkodási zavar mind a gyermekkori boldogtalansághoz társultak, és úgy tűnt, hogy a szülők válása gyermekkorban növeli a bulimia, a falászavar és az atipikus anorexia kockázatát.”

Az ürítési zavarban szenvedők saját maguk által kiváltott hányással, beöntéssel, valamint hashajtókkal és vízhajtókkal való visszaélésekkel próbálják szabályozni súlyukat vagy alakjukat.

Dr. Micali, a University College London és a New York-i Icahn School of Medicine munkatársa hozzátette: „Azt is megállapítottuk, hogy egy hozzátartozó halála növelheti ezen rendellenességek valószínűségét, és hogy a gyermekkori szexuális zaklatás vagy a társadalmi elutasítástól való félelem amely betegségekhez társul, táplálkozási zavarokat okozhat.”

A kutatók szerint a BMC Medicine folyóiratban közzétett eredmények korlátozottak lehetnek, mivel egyes adatok régiek, és az 5320 nőből álló minta csak terhes nőkből állt az Egyesült Királyság egy meghatározott régiójában.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty