BLOG

Az igazság a szem alatti töltőanyagról

M2Med Blog - Az igazság a szem alatti töltőanyagról

Az alábbi bejegyzésben megpróbáljuk megvizsgálni az összes szóba jöhető szempontot, ami alapján az is kiderül, hogy ez a népszerű eljárás miért nem való mindenkinek…

Erről a gyorsnak tűnő kezelésről, amely futótűzként terjedt el a közösségi média hírfolyamokban, könnyen azt hiheted, hogy univerzális megoldás lehet a gyakori esztétikai szemproblémákra. Bár a szem alatti töltőanyag-kezelés nagyon hatékony lehet a megfelelő jelölt számára, ez – mint szinte minden más kozmetikai eljárás – mégsem ajánlott mindenkinek.

M2Med Blog - Az igazság a szem alatti töltőanyagról
M2Med Blog - Az igazság a szem alatti töltőanyagról
M2Med Blog - Az igazság a szem alatti töltőanyagról

Az elmúlt években a szem alatti töltőanyag a hialuronsav alapú dermális töltőanyagokkal való kezelése igen népszerűvé vált világszerte. Az olyan anyagok, mint pl. a Juvéderm® Volbella XC megkapta az engedélyt a 21 év feletti felnőttek infraorbitális üregeinek javítására. Az új indikáció részeként az Allergan Aesthetics számos információt rendelkezésre biztosított az arc anatómiájának holisztikus értékelésétől a lehetséges szövődmények kezeléséig. Ezen beavatkozás esetében is nagyon fontos, hogy csakis szakképzett plasztikai sebészhez fordulj, mert ezen területek befecskendezése az orbitális perem alá korántsem veszélytelen.

A jól elhelyezett szem alatti töltőanyag átalakíthatja a teljes ábrázatot, de nehéz helyesen befecskendezni. Nem mindenki jártas az eljárásban, és nem mindenki alkalmas az eljárásra, aki szeretné. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk ezt a “szem alatti töltőanyag-őrületet”, és azt, hogy miért nem alkalmas megoldás minden szem alatti problémára.

Hogyan működik a szem alatti töltőanyag?

Egyeseknél a szem alatt enyhe mélyedés látható, amely inkább elnyeli a fényt, sem mint visszaveri. Amikor árnyék kerül a szem ezen belső részére, a felső arc és az alsó szemhéj között ránc válik láthatóvá. A legtöbb páciens, aki a szem alatti feltöltésre vágyik, üreges, sötét, fáradtnak tűnő szemre panaszkodik, amely úgy tűnik, semmitől nem múlik el, függetlenül attól, hogy milyen bőrápolót használ, mennyi korrektort hord fel, vagy mennyit pihen.

A génjeid és a természetes öregedési folyamat a hibás a szem alatti árnyékolásért. A szemhéjakat támogató szöveti struktúrák az öregedés vagy a genetika miatt gyengülnek. Ez a gyengülés a bőr üregesedését és megereszkedését okozza a szem alatti területen, de a hialuronsavas töltőanyagok képesek feltölteni ezt a területet. Bár a töltőanyagokkal történő helyreállítás viszonylag gyors folyamat, az eljárás a mély üregekbe helyezett bőrtöltőanyagokon alapul, hogy pótolja az elveszett térfogatot. Ha HA töltőanyagot viszünk be a mély szem alatti ráncokba, azok felduzzadnak, így a bőr simább lesz, és megfelelően visszaveri a fényt.

Ez viszont nem csak a könnycsatorna kidudorodásán javít. Az injekciók segíthetnek a sötét karikák enyhítésében is, amelyek időnként az alsó szemhéj zsírpárnáiban jelentkező térfogatcsökkenés miatt alakulnak ki, és üregeket hoznak létre. A mögöttes volumenveszteség korrigálásával csökkennek a szem alatti árnyékok.

A szem vékony bőre alá szakszerűen befecskendezett töltőanyag nagyszerű módja annak, hogy ragyogóbbá tegye a tekintetet, csökkentse a bemélyedést, valamint a szem alatti szövetek némelyikéből fakadó fáradt megjelenést: a szem alatti ráncok kisimítása javítja az alsó szemhéj általános kontúrját, másodsorban pedig csökkenti az elszíneződést.

Mivel nem minden elszíneződés az árnyékolás és a bemélyedés következménye, kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk az elszíneződés okát, mielőtt belevágnánk a karikás szem feltöltésébe. Pl. a szem alatti elszíneződést akár a bőr dörzsölése is okozhatja ekcéma vagy allergia esetén. Az ilyen típusú elszíneződésre pedig a töltőanyag nem a megoldás. Ehelyett a kémiai hámlasztást vagy a lézert javasoljuk.

A hialuronsav alapú töltőanyag szem alatti befecskendezésével az eredmény azonnali (kivéve néhány minimális és tipikus véraláfutást és duzzanatot). A szem alatti injekció beadása után perceken belül a páciens sima területet és kevésbé sötét karikákat láthat. Az eredmények általában körülbelül egy évig kitartanak.

Bölcsen válassz injektort

A szem alatti töltőanyag-kezelést kínáló szolgáltatók széles választéka az okleveles bőrgyógyászoktól és a plasztikai sebészektől egészen az önjelölt injektorig terjed. És mivel azok, akik nem rendelkeznek orvosi végzettséggel vagy több éves tapasztalattal, nem ismerik a szem körüli injekciók buktatóit vagy az arc anatómiáját, veszélyes helyzetbe hozhatja magát az, aki nem szakképzett szolgáltatóhoz fordul. A szem alatti töltőanyagok hatásának sikere nem kizárólag a használt terméktől függ, hanem az azt beinjekciózó szakember képességeitől, tapasztalataitól és a töltőanyag használatának kényelmétől is. Egyértelműen nagyobb a kockázata a nem kívánt mellékhatások kialakulásának, ha tapasztalatlan vagy nem képesített injektor adja be az injekciót.

Még a rutinos szamókemberek számára is sajátos kihívásokat jelent a szem alatti terület. Ez nem egy kozmetikus által is elvégezhető eljárás. Ez egy komoly szakértelmet igénylő orvosi eljárás az anatómia összetettsége és a szövődmények veszélye miatt. Ezen kívül képesnek kell lenni arra, hogy megállapítsa, a páciens ideális jelölt-e ennek a technikának az alkalmazására, és tisztában van-e a reális elvárásokkal.
Fontos, hogy a páciensnek reális elvárásai legyenek azzal kapcsolatban, hogy mit lehet és mit nem lehet korrigálni töltőanyaggal, és meg kell értenie, hogy a töltőanyag nem szűnteti meg a ráncokat vagy az tünteti el végleg a szem alatti sötét karikákat.

A legtöbb esetben a töltőanyag nem tudja korrigálni a bőr megnyúlása okozta problémákat vagy a pigmentációval kapcsolatos színváltozásokat a bőrön. Továbbá a malaris ödéma néven ismert betegségben szenvedő emberek sem alkalmasak töltőanyag-kezelésre, mivel az injekciók súlyosbíthatják ezt az állapotot.

A szem alatti töltőanyag okozta problémák

A szem alatti töltőanyag befecskendezése finoman szólva is trükkös, mert a szem alatti térfogathiány számos rétegben jelentkezhet. Lehet mélyen és közvetlenül a csont mellett, közvetlenül a csont felett, az izomrétegben vagy a bőrrétegben. Ezeket a területeket minden egyes páciens esetében egyedileg, személyre szabottan kell kezelni. Általában minél mélyebbre hatol az injekció, annál kevésbé látható a termék. De például azon páciensek esetében, akiknél felszínhez közeli elhelyezésre van szükség, csak nagyon kevés, okosan elosztott töltőanyagot kell használniuk. Ha nem így járunk el, akkor csomók, dudorok, sőt elszíneződések keletkezhetnek.

A szem alatti töltőanyagok alkalmazásának legfontosabb szabálya a kevesebb több. Egy kis mennyiségű töltőanyag sokat segít és az eredmény a terület esztétikai javulását okozza, azonban a nem megfelelő mennyiség megválasztása túlkorrekcióhoz, túltöltéshez , csomós megjelenéshez és gyakran a szem alatti duzzanathoz vezet.Fontos megjegyezni, hogy teljesen normális, ha enyhe mélyedések és ráncok vannak a szem alatt. Ha túl simává varázsolják ezt a területet, az természetellenes megjelenéshez vezet.

A túlkorrekció ennél a módszernél sajnos gyakori hiba. Ha kevésbé tesznek különbséget az arc és a könnycsatorna között, akkor a szem felülről kisebbnek tűnhet. A túl sok töltőanyag miatt a szemek kicsinek és akár kancsalnak is tűnhetnek, és az orcák pedig aránytalanul nagynak. Ha folyamatosan töltik és rétegeket adnak hozzá, a szemek kiegyensúlyozatlannak tűnhetnek. Előfordulhat, hogy a tekintetet ki kell nyitni a kezelés segítségével és a bőrt meg kell húzni, de a kulcs akkor is az, hogy ne töröljük el ezeket a megkülönböztető határokat, különben az arc eltorzultnak tűnhet.

A felsorolt túltöltéssel kapcsolatos esztétikai aggályok csak egy kis részét képezik a nem szakszerűen végzett feltöltésnek. Vannak komolyabb problémák is, amelyekkel tisztában kell lenni, többek között:

→ Duzzanat: A kezelés után 24-48 órával enyhe duzzanat várható, de előfordulhat hosszú távú, soha el nem múló duzzanat is. A rossz nyirokelvezetéssel rendelkező betegek hajlamosak több vizet és folyadékot megtartani a szemkörnyék területén, így a HA töltőanyag hozzáadása (amely a vizet megköti) tartós folyadékretenciót okoz. Mivel bizonyos töltőanyagok hidrofilebbek (azaz megtartják a vizet), mint mások, ez azt jelenti, hogy a töltőanyag kissé felpuffad. Azok a betegek, akiknél a vízvisszatartás miatt kidudorodnak vagy a rugalmasság elvesztése miatt megereszkedik a bőrük, kerüljék a szem alatti töltőanyag alkalmazását.

→ Töltőanyag migráció: A szem alatt mozgó töltőanyag nem atipikus. A vándorlás részben a terület állandó mozgása és a szalagok miatt következik be, amelyek kissé megnyomják a töltőanyagot. Amikor a töltőanyag vándorol, lefelé vagy oldalra mozdulhat, és a felhasznált töltőanyagtól és annak mennyiségétől függően akár csomós megjelenést is kölcsönözhet. Előfordulhat, hogy hónapokkal vagy akár évekkel később sem látható a hatás.

→ Látható termék: Tyndall-effektusként ismert az a tünet, amely során a bőr kékes árnyalatúvá válhat. Ez akkor fordul elő, ha a töltőanyagot túl közel helyezik a bőr felszínéhez. Egyes töltőanyagok hajlamosabbak erre, mint mások. Bár ez az elszíneződés technikailag a töltőanyag bármely területén előfordulhat, véleményünk szerint ez leggyakrabban a szem alatt fordul elő, mivel ezen a területen a bőr igen sérülékeny.

→Érelzáródás: Az egyik legsúlyosabb szövődmény, amely felléphet, az érelzáródás arra utal, hogy véletlenül az artériába adták. Ha ezt nem korrigálják azonnal (HA-oldó hialuronidáz injekciókkal), az elzáródás bőrelhalást eredményezhet. Bár az érelzáródás és a nekrózis ritka, mégis fontos tudni, hogy előfordul.

→Vakság: A töltőanyag-injekciók okozta vakság az elzáródás vagy vérrög legsúlyosabb mellékhatása. Alapvető fontosságú, hogy ismerjük az arc anatómiáját, amikor beinjekciózzuk ezt a területet, mivel a szem körül sokkal több véredény található, mint az arc más részein. Bár a szem alatti töltőanyagoktól való vakság a legritkább szövődmény, ezt sem szabad félvállról venni!

Fontos, hogy a beavatkozást végző szakember csak hialuronsav alapú töltőanyagot használjon a szem alatt. A nem hialuronsavas töltőanyagok, mint például a Sculptra® vagy a Radiesse® túl vastagok ehhez a területhez. Mivel a Sculptra® és a Radiesse® idővel stimulálja a szervezet kollagénképző mechanizmusait, a szem körüli mozgás szabálytalanságokat okozhat, amikor ezek a töltőanyagok beépülnek. Míg a HA töltőanyag okozta csomósodás hialuronidázzal oldható, a biostimuláló injekciók nem reverzibilisek.

Csak gondolj bele, hogy naponta hányszor pislogsz, így el tudod képzelni, milyen szinten aktív a szem alatti mozgásterület. Anatómiailag összetett, vékony és finom, számos véredényből és nyirokelvezetési útvonalból álló bonyolult hálózattal rendelkezik. Ez a töltőanyag elhelyezését nehezebbé teszi, mint az arc többi részén. Ezért a szem alatti töltőanyagot mélyen, közvetlenül a csont fölé szoktuk helyezni (periosteális), hogy olyan területen legyen, amely korrigálja az üregesedést anélkül, hogy sérülést vagy zavart okozna a szem alatti finom struktúrákban. Ha a töltőanyagot mély síkban, közvetlenül a csont alá helyezik, minimálisra csökkenti a töltőanyag idővel történő migrációjának kockázatát és csökkenti a Tyndall-effektus kockázatát is.

Holisztikus megközelítés alkalmazása

Az arc vonásai egymással harmóniában léteznek, nem elszigeteltek. Az M2Med Plasztikai Sebészeten mindig az arc egészét vizsgáljuk annak érdekében, hogy a szem alatti rész természetesnek tűnjön, és ne legyen mesterségesen megnagyobbítva. Ha egy gyönyörű arcot nézel, akkor az arc egészét nézed. Általában nem csak egy terület tesz valakit széppé, hanem inkább kiegészíti azt, ahogy az egyik terület összesimul a másikkal. Ha a kezelést kizárólag a szem alatti területre korlátozzuk, tehát mindegy kiemeljük az arc többi részéből, az nem a legjobb megközelítés. A szemhéj és az arc egésze között szoros összefüggés van. A legjobb eredmény elérése érdekében általában az arc egy részét is beinjekciózzuk az alsó szemhéjjal együtt.

A magasabb ívű arccsont vagy járomcsont meghúzza a szem alatti bőrt is. Nem ritka, hogy töltőanyagot fecskendezünk az arc ezen területére, hogy javítsuk a szem alatti területet általa. Ráadásul biztonságosabb, ha közvetlenül az arcba fecskendezünk be, nem pedig a szemhéj alá. A töltőanyag elhelyezése az orcákon sokkal tovább tart, mint a szemkörnyéki területen. Az orcákon túl a halántékot is érdemes figyelembe venni.

Néha a szomszédos területeket elég kezelni a frissebb tekintet megteremtéséhez, ezért a szem körüli területek mindegyikével körültekintően foglalkozunk, mert könnyen lehet, hogy csak az arc vagy a szemöldök kiigazítására van szükség.

Mint minden esztétikai kezelésnél, a páciensnek kell mérlegelni a kockázat és a várható eredmény összevetésével, hogy amennyiben alkalmas a beavatkozásra, vállalja-e.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty