BLOG

Vissza a hálószobába: Mennyi időn belül szexelhetsz a plasztikai műtét után?

M2Med Blog - Vissza a hálószobába: Mennyi időn belül szexelhetsz a plasztikai műtét után?

Tudjuk, hogy ez a kérdés sokakat foglalkoztat. A szex a legtöbb ember életének egészséges része, és természetes, hogy felvetődik benned is a kérdés, ha plasztikai műtétet fontolgatsz, hogy vajon mikor kezdheted újra a szexet a műtét után.

Ennek ellenére megkérdezni egy sebészt, hogy „Mikor szexelhetek újra?” az bizony néhány páciensnek kényelmetlen. Szeretnénk biztosítani, hogy plasztikai sebészed nem fog elpirulni a kérdéstől, és szívesen ad választ, mert tudja, mennyire fontos tisztában lenni a fizikai korlátokkal a gyógyulás során.

M2Med Blog - Vissza a hálószobába: Mennyi időn belül szexelhetsz a plasztikai műtét után?

A műtét utáni szex kihagyásának intervalluma egy naptól több hónapig terjedhet. A helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás például nem igényel várakozást. De egy komoly, kombinált hasplasztika-mellplasztika-zsírleszívás utáni szex viszont néhány hétig vagy akár hónapig nem lesz biztonságos.

Az, hogy mennyi ideig kell várnod, az eljárástól, a kényelmi szintedtől és tested gyógyulási képességétől függ. Nyilván alig várod, hogy a megújult külsőddel újra “bedobhasd magad”, hogy visszatérhess a szokásaidhoz, azonban mindig adj időt magadnak a felépülésre! Ha “kiböjtölöd” ezt az időszakot, nagyobb valószínűséggel érheted el azokat az eredményeket, amelyeket szeretnél, ami miatt bevállaltad a műtétet. Hidd el, ha fegyelmezetten végigcsinálod a regenerációs időszakot, a várakozás a vártnál is jobbá teszi majd a visszatérést a szexhez!

De nézzük egyenként, műtéti beavatkozás-típusonként, mi a szakember javaslata:

Mellnagyobbító műtét után
Bár frusztráló lehet a szexuális aktivitás korlátozása, ha új íveid vannak, fontos megvárni, amíg a melleid eléggé meggyógyulnak az intim tevékenységekhez. A mellműtétekkel kapcsolatos két legnagyobb kockázat ugyanis a sebek felszakadása és a bevérzés, amelyek a túlzott fizikai aktivitás – beleértve a szexet is! eredményeként is előfordulhatnak.
A mellkezeléseknél a legjobb, ha minimum két hetet vársz a szex előtt. Ügyelj a bemetszések helyére – ha nem vigyázol rájuk megfelelően, hajlamosak az elfertőzésre és a bevérzésre. Ha kivárod az előírt időt, és kibírod ágynyugalommal azt a néhány hetet, az jelentősen csökkentheti a kockázatokat.

Az első két hét után óvatosan, finom mozdulatokkal és lassan kezdd újra a testi intimitást. Amikor mellnagyobbítás után szexelsz, kerüld a mell markolászását vagy bármilyen mozgását, mivel körülbelül hat hétre van szükség első körben ahhoz, hogy az implantátumok megfelelő helyen tapadjanak meg. Ha egyetlen szexuális együttlétért kockára teszed a műtét sikerességét, azt kockáztatod, hogy az implantátumok elmozdulnak, nem megfelelően épülnek be, a végeredmény pedig nem a várt lesz, nem beszélve az egyéb, sokkal kellemetlenebb kockázatokról. Épp emiatt türelemre intünk.

Ez az időintervallum eltérhet, ha mellfelvarrás műtéten is átestél a megnagyobbítással együtt. Nincsenek kőbe vésett határidők, és bármelyik műtéti fajtát is végezték rajtad, a végső szót minden esetben a plasztikai sebészed adja meg, hogy mikor kezdheted újra a szexuális tevékenységet.

Kontúrozó műtétek (zsírleszívás, hasplasztika)
Egy testformáló eljárás, például zsírleszívás vagy hasplasztika után valószínűleg mérsékelt fájdalmat és duzzanatot is tapasztal. Amikor a szexuális tevékenység újrakezdéséről van szó, a személyes kényelem szintje a legfontosabb tényező lesz.

A zsírleszívásnál nincs olyan testszerkezet, amelyet fizikai aktivitással vagy szexuálisan károsíthatnál, vagyis a fájdalmad és a bemetszések gyógyulása lehet az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja az intimitást. Amint úgy érzed, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg készen állsz a szexre, folytathatod a szexet. Ez a legtöbb páciens esetében nagyjából 1-2 hét kimaradást jelent.

A hasplasztikai műtét viszont sokkal több gyógyulási időt igényel. Ha a felépülésed zökkenőmentes és komplikációmentes, általában 3-4 hetet érdemes várni a szexszel a hasplasztika után.

Ennek ellenére azt valljuk, általánosítani sosem szabad: fontos, hogy a műtét utáni a plasztikai sebészeddel történő konzultáció során megbeszéld a saját gyógyulásod ütemét, előrehaladását, mivel a műtét utáni biztonságos szex az izmok mozgásától, a bemetszések gyógyulásától és a fizikai fájdalom megszűnésétől függ. Mielőtt újra belevág, mindenképp kérje ki sebésze véleményét, és csak akkor szexeljen újra a műtét után, amennyiben erre orvosa már nyugodtan rábólintott.

Arcfiatalító műtét
Bár úgy tűnhet, hogy az arcodat nem érinti a szexuális tevékenység, mégis kockázatos, ha túl gyorsan fizikai igénybevétel alá veted a tested az eljárás után.

Ha olyan arckezelésről van szó, mint az arcplasztika vagy az orrplasztika, a legnagyobb kockázatot a vérnyomás emelkedése jelenti, ami bevérzést okozhat a műtét helyén vagy duzzanatot a fejben. Mivel fizikai tevékenység során – főleg a szex közben – nehéz szabályozni a vérnyomást, a legjobb, ha legalább 3 hétig kerülöd a nemi életet.

Ha orrplasztikád volt, további aggályok merülhetnek fel. Az orrodnak 6-8 hétre van szüksége ahhoz, hogy valóban meggyógyuljon! A teljes gyógyulás előtti szex komoly orrsérüléshez vezethet, amely megváltoztathatja a műtéti eredményeket (az orrod formáját). Az orrplasztika utáni szex során ügyelj arra, hogy legyen gyengéd, és kerüld azokat a testhelyzeteket, amelyek során az orrod más felületekkel érintkezhet.

A lényeg a hálószobába való visszatéréshez
Bár a fentebb javasolt “megtartóztatási” időszak betartása jó kiindulópont lehet, a legbiztosabb, hogy megtudd, a tested készen áll-e a szexre a beavatkozás után az, ha beszélsz erről a plasztikai sebészeddel. Nem kell zavarban lenned emiatt, egy orvosnak ezeket a kérdéseket nyugodtan felteheted. Ne feledd, ő az, aki elvégezte a szépészeti műtétedet, nála jobban senki sincs képben azzal, hogy a beavatkozás után mikor áll készen fizikailag a tested a szexre.

Tudjuk, hogy a vágy nagy úr és nehéz egy szerelmes partnernek nemet mondani, de ne kockáztass! A szépészeti beavatkozások nem kevés fájdalmadba (és pénzedbe) kerülnek, hosszas felépülést igényel, türelmet és nyugalmat. Egyetlen légyottért mindezt és a műtéti pozitív eredményeket kockára tenni felelőtlenség és butaság. Vedd úgy, hogy a műtéti felépülésed része ez az önmegtartóztatás is, hidd el, nem fogod megbánni!

Használd a fájdalmat útmutatóként

Még akkor is, ha engedélyezett a szex, mindenképpen használd a fájdalmat útmutatóként. Más szóval, ha fájdalmas, amikor megpróbálsz közösülni, akkor a tested így jelzi, hogy még nem állsz készen, és még szükséged van időre a gyógyuláshoz.

Bizonyos esetekben a fájdalom elkerülhető néhány kisebb módosítással, pozíció váltással. Például egy mellműtéten átesett személy különösen érzékeny lehet az ugráló mozgásokra, így ebben az időszakban az a pozíció, amikor ő van felül, túl sok mozgást és fájdalmat okozhat. De az alternatív pozíciók, amelyek nem járnak a mell nyomásával, már lehetnek ugyanakkor fájdalommentesek számára.

A szex típusa is számít

Normális esetben a szex akkor jön szóba, ha az orvosod zöld utat ad hozzá. Ne feledd, hogy az erőteljes, vadabb szex egy műtét után átesett páciens számára nem az ideális módja annak, hogy ebben az időszakban visszatérjen szexuális életébe, ezért óvatosan és lassan kezdd.

Íme néhány további lehetőség:

Ha olyan férfi vagy, aki hasi műtéten esett át, érdemes lehet olyan pozíciót kipróbálnod, amely nem nyomja a gyomrodat. De pl. egy vastagbélműtéten átesett betegnek várnia kell az anális szex folytatásával, amíg a sebész azt nem mondja, hogy biztonságos. De egy fenékplasztikán átesett nő esetében épp a fenéken fekvés lehet a fájdalmas.

Gondolkodj előre, és próbáld meg minimalizálni pózokkal járó fájdalmat vagy kényelmetlenséget. Figyelj a testedre és próbáld meg jól érezni magad. Fontos jelzés, hogy ha fájdalmat érzel, állj meg és változtasd meg a testhelyzetet, vagy próbáljon ki valami mást.

A fájdalom azt jelenti, hogy túl korán túl sokat mozogsz. Ezt figyelmeztető jelnek kell tekinteni!

Általában eltart egy ideig az aktív szexuális élethez való visszatérés, ha komolyabb plasztikai beavatkozáson estél át. A kisebb eljárások általában lehetővé teszik, hogy sokkal gyorsabban térj vissza a normál tevékenységekhez, akár napokon vagy heteken belül. Vannak kivételek, ezért fontos, hogy nyíltan beszélj a doktorúrral arról, hogy mikor térhetsz vissza az aktív szexuális életbe.

Legyen az útmutatód a fájdalom. Ha egy bizonyos tevékenység vagy pozíció fáj, hagyd abba, vagy próbálj ki valami mást.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141


#M2Med #ForTimelessBeauty