BLOG

Milyen hegekre számíts az egyes plasztikai műtétek után?

M2Med Blog - Milyen hegekre számíts az egyes plasztikai műtétek után?

Hát nem lenne csodálatos, ha a plasztikai műtéteket teljesen bemetszés- és hegmentesen lehetne elvégezni?
A legjobb sebészek várólistája bizony kilométernyi hosszú lenne!

Mindazonáltal, amíg el nem jön ez a nap – ha valaha egyáltalán bekövetkezik – a jól képzett orvosok készségeire kell hagyatkoznunk, akik folyamatosan keresik a módját a hegesedés csökkentésének, hogy jobban kielégíthessék pácienseiket.

M2Med Blog - Milyen hegekre számíts az egyes plasztikai műtétek után?

A megfelelő kezek között a hegek valóban minimálisak lehetnek, és a megfelelő sebápoló kezelésekkel és szerekkel a megjelenésük is csökkenthető.

Ha a közeljövőben beavatkozást tervezel, akkor ez a bejegyzés segítségedre lehet, hogy felkészülj, egyes műtétek során milyen hegek keletkezhetnek – és a kezelésükre mik a legjobb módszerek.

Hasplasztika

A hasplasztikából származó heg általában egy vízszintes heg, amely akár az egyik csípőcsonttól a másik csípőig is terjedhet, de a lehető legalacsonyabban kell lennie, hogy a bikini vonalába kerüljön, hogy a fehérnemű jól elrejtse. Az, hogy egy heg szépen gyógyul-e vagy sem, általában három tényezőtől függ:
1) a sebész varrási készségétől;
2) műtét utáni hegkezeléstől (életmód, gél, vagy tapasz);
3) genetika.
Csak az első két tényező szabályozható.

Karplasztika

Jellemzően kétféle heg a leggyakoribb a karplasztikai eljárás során: a hagyományos karplasztikánál ez lehet egy hosszú vízszintes heg a teljes felkar belső felületén. Mini karplasztika esetén ez inkább egy függőlegesen elhelyezkedő heg a hónalj ráncai mentén.

Blepharoplasztika / Szemhéjplasztika

A felső szemhéjplasztika hege a szemhéj természetes bőrredőjében található, és gyakorlatilag észrevehetetlen, kivéve becsukott szemnél.

Az alsó blepharoplasztika esetén pedig a fentin túl van egy bemetszés közvetlenül az alsó szempillák vonalában is. Mindkét heg általában kiválóan gyógyul, és alig észrevehető.
Végül ott van a transz konjunktivális blepharoplasztika, amely eltávolítja a szem alatti kidudorodó zsírtasakokat. Ezt az alsó szemhéj belsejében végezzük, így ott nincsenek látható hegek.

Browlift / Szemöldök emelés

Az eljárás során keletkező hegesedés nagy mértékben függ az egyén anatómiájától és az életkorától. Bár a szemöldökemelések túlnyomó többsége endoszkópos úton történik, továbbra is létezik az öt belépési port, és mindegyikhez egy-egy heg tartozik. Általában a három elülső nyílás van, amelyek merőlegesek a hajvonalra, és nem keresztezi a hajhagymákat. Ezek a hajvonal mögött vannak, és általában észrevehetetlenek.

Az szemöldök oldalsó emelésére szolgáló két temporális nyílás általában a hajvonal mögött, de párhuzamosan van kialakítva, ezért óvatosan kell eljárni a dermiszben és a dermisz alatti szőrtüszők védelmében, különben lineáris hajhullás várható, és a heg látható, amikor a haj nedves.

Azoknál a magas hajvonalú betegeknél, akik alacsonyabb hajvonalat szeretnének a folyamat részeként, általában a szőrtüszőket az elülső hajvonal mentén átölelő bemetszést alkalmazzák, és ha gondosan bezárják, ez elfogadható kompromisszumot eredményezhet a szabad homlok jobb aránya érdekében.

Végül, vannak olyan sebészek, akik továbbra is transzkoronális megközelítést alkalmaznak, ami kevesebb előnnyel jár az endoszkópos emeléshez képest, és sajnos jobban látható heget eredményez, ha a haj nedves vagy nem úgy van formázva, hogy fedje (egyéb hátrányok mellett).

Állnagyobbítás

Amikor az áll implantátumot behelyezzük, arra kényszerítjük a testet, hogy fogadjon be egy idegen testet a mandibula, vagy az állcsont kemény felületébe. Ez egyszerűnek tűnik, de igen aprólékosan kell elvégezni. Az áll alatti külső megközelítés biztonságosabb hozzáférést biztosít, a fertőzés megelőzésében is jobb és nagyobb stabilitást is jelenthet a rossz elhelyezés elkerülése érdekében, mint az intraorális módszer.

Ez a heg észrevehetetlen lehet, ha megfelelően helyezik el, de időnként bemélyedtnek tűnhet, és további hegkezelést igényelhet.

Arcplasztika

Többféle arcplasztika létezik, mindegyik különböző bemetszéssel/hegekkel rendelkezik:

Mini-Facelift

A 30-40 év közötti pácienseknél leginkább a mini-faceliftet vagy „Z liftet” használjuk, így a fül feletti hajvonal mögött futhatnak a hegek, egyes esetekben kicsivel a fül előtt. Endoszkópos eszközökkel szépen fel tudjuk emelni az arcot, az apró nyíláson keresztül SMAS-feszesítéssel, itt a bemetszés nagyon kicsi, és a hajgyökerekhez képest 45 fokban történik. Hat hónap elteltével a szőrszálak ugyanúgy kinőnek a hegszövetből, és a legtöbb esetben a haj nagyon szépen elfedi ezt a heget.

Mid-facelift

Ezt alkalmazzuk a 40-50 év közötti pácienseknél, akiknek enyhe ráncosodásuk van, és nyakuk bőre minimális an laza. A közepes arcplasztika vagy a „rövid heg” arcplasztika esetében a bemetszés a fül előtt fut. Egyes sebészek szívesebben temetik el a heget a tragus (a külső fül belső oldalán lévő vastag porc kis darabja) mögé, mások pedig úgy döntenek, hogy közvetlenül a szélére helyezik el. A bemetszést legtöbbször közvetlenül a tragus elé helyezzük, oda, ahol pont egy ránc fut. Így a tragus, ami nagyon fontos testrész, megmarad.

Természetesen a sebésznek úgy kell megterveznie a bemetszést, hogy az ne egyenes vonalban haladjon. Enyhén görbülnie kell a fül körül és a közvetlenül a tragus alatti helyen, enyhén benyúlva a fülcsontba, hogy megszakítsa a heg folytonosságát. Ez a manőver két célt szolgál: Egyrészt az emberi szem nagyon érzékeny a hosszan látható hegekre, és ha lehetséges, mindig jó ezt elfedni, másrészt a megtört heg nem lineárisan húzódik össze, ezért minimálisra csökkenti a hegösszehúzódásból eredő bőrtorzulás lehetőségét, ami szinte mindenkinél előfordul.

Hagyományos / Teljes arcplasztika

Ez az arcplasztika a felső, középső és alsó arc területre, valamint a nyakra vonatkozik, és általában az 50-es és 60-as éveikben járó betegeknél alkalmazzák. A klasszikus teljes arcplasztika egy bemetszést/heget tartalmaz a halántékon, vagy a hajvonal előtt, vagy a hajvonal előtt úgy, hogy lefelé nyúlik a fül előtti ráncokban, majd a fülcimpa körül, a fül mögött, majd a fül mögötti hajvonalban folytatódik.

Elengedhetetlen, hogy a sebész úgy tervezze meg az eljárást, hogy az arcplasztika feszültsége a bőr helyett a SMAS rétegre kerüljön, hogy elkerülje az ún. „pixie fül” hatást. Ha a feszültség nem a bőrön van, a sebek jól gyógyulnak, így a hegképződés minimális lesz.

Deep Plane Facelift

Az ún. “végső arcplasztika” bármilyen korosztályban használható a nagyon megnyúlt, ráncos arcokra. Az állkapocs és az áll alatti zsírleszívás után a mélysíkú arcplasztika úgy történik, hogy az SMAS réteget mediálisabban érik el, hogy az SMAS-feszesítés néhány redővel hatékonyabb legyen, mivel ez a szövet mediálisabb része. SMAS, amely mobil és közvetlenül kapcsolódik a nasolabialis redőkhöz és a marionett vonalakhoz. Az indoklás nagyon egyszerű: minden a hatékony mechanikáról szól.

A mélyreható arcplasztika segítségével a sebésznek képesnek kell lennie arra, hogy jobban minimalizálja a bőr feszülését, és ezért a hegek általában szebbek. Ez egy sokkal jobb technika, sokkal jobb emeléssel, és az állkapocs sokkal szebben mutat általa, az állkapocsvonal helyreáll. Ráadásul a nyak valószínűleg látványosan fog javulni mindenféle nyakplasztika nélkül. Azonban nem túl sok sebész tudja, hogyan kell jól csinálni, ezért mindenképpen végezz kutatást, mielőtt orvost választasz erre a feladatra.

Lip Lift / Ajakplasztika

Az ajakfelhúzás a közelmúltban vált népszerűvé vált, és az online értekezletek során tapasztaltak alapján még jó ideig népszerű is marad. Leggyakrabban olyan formájú bemetszéssel végzik, mint a bika szarva, amely az orrlyukak alatt és a columella tövében hagy heget. Ez a heg ugyan idővel elhalványulhat, de azt a látszatot keltheti, mintha elválna az ajak és az orr, ami nem igazán természetes. A korona alakú bemetszés esetén olyan csúcsokat helyezünk el az orrlyuk fenekén belül és a columellában, hogy az orr/ajak határfelületet összemossuk vele. Amikor ez a heg elhalványul, minden szögből észrevehetetlen marad.

Nyakplasztika

A nyakplasztika csak a fül mögötti bemetszéssel oldható meg és csak a nyakat kezeli.

Orrplasztika

Létezik nyitott és zárt orrplasztikai műtét.
A zárt orrplasztika értelemszerűen az orr belsejében történik, és emiatt nem keletkeznek bőrhegek.
A nyílt orrplasztikánál az orr közepén egyetlen heg van, az úgynevezett columella. Ez a heg látható, de általában szépen gyógyul. Épp emiatt inkább zárt orrplasztikát választunk, amikor csak lehetséges, mert a gyógyulási idő gyorsabb és észrevehető hegek nélkül történik.

Még mindig akad számos olyan eset van, amikor nyílt orrplasztikát kell végezni. Legtöbbször a columellánál keresztirányú bemetszéssel történik. Ha a sebész óvatos a bőrfeszesség tekintetében, a heg általában nem marad csúnya. (Bár az ázsiai vagy afro-amerikai betegek körében kiszámíthatatlanná válhat, rossz hegképződésre való hajlamuk miatt. De ez a két populáció pontosan az a csoport, akiknek nagyobb hasznot húznának az orrplasztika intranazális vagy intraorális megközelítéséből.)

Műtét utáni hegkezelés

A varrateltávolítás előtt általában nincs szükség egyéb kezelésre, elég a napi tisztítás és alkalmanként kenőcs vagy gél használata. A varratok szappannal és vízzel gyengéden megtisztíthatók a zuhany alatt, de azt szoktuk javasolni, hogy az első héten még próbáljon meg nem túl sok sebápoló terméket használni a páciens.  A kenőcs az egyetlen, amelyet közvetlenül műtét után alkalmazni érdemes. Nem kell aggódni a varasodás miatt és nem is szabad a varat leszedni, mert azzal elveszítheted a védelmező, természetes biológiai borítását a bőrödnek. Hagyd, hogy orvosod intézze ezeket. Végül is a szöveteinket nagyszerű öngyógyító erőre tervezték.

A varratok eltávolítása után azt tanácsoljuk a betegeknek, hogy használjanak helyi hegápoló krémeket, valamint kakaóvajat és E-vitamin olajat naponta kétszer, és természetesen fényvédőt, ha a szabadban tartózkodnak.

A hegesedés minimálisra csökkentése érdekében javasolt a hegek kezelése szilikon géllel, vagy szilikon tapasszal 3-6 hónapig.

A modern lézeres kezeléseknek köszönhetően jelentősen csökkenthető a hegek megjelenése. Akár már heti egy kezelés (6 héten át) segít csökkenteni az erythema-t. A szilikon géles felvitel egyszerűbb és jobban tolerálható az arcon, mint a szilikon lapok, és lehetővé teszi a korrektor felvitelét a száradás után.

Olvasnál még a gyógyulás témájában? Tekintsd meg erről szóló korábbi blog bejegyzéseinket itt:

Hegek kezelése
Mommy Makeover hegek
Mellnagyobbítás után
Orrplasztika után

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty