BLOG

Szex laparoszkópos műtét után – Egyáltalán képes rá? Szabad? Mikortól?

Szex laparoszkópos műtét után
18+ / FELNŐTT TARTALOM

Laparoszkópos műtét után mire lehet számítani gyógyulás és szexuális élet szempontjából?

endometriózis műtét után

epehólyag műtét után

aranyér műtét után

lágyéksérv műtét után

mióma műtét után

vesekő műtét után

Szex laparoszkópos műtét után

FIGYELEM, FELNŐTTEKNEK SZÓLÓ TARTALOM

A bejegyzés orvosi vonatkozású, de nyíltan szexuális tartalmú.
Szókimondó, szexuális kifejezéseket tartalmaz, amely sértheti érzékenyebb olvasók ízlését.

Általános iránymutatások a műtét utáni szexre vonatkozóan

A gyógyulás mindig a legfontosabb az intimitás újrakezdése előtt.

Sokakat foglalkoztat, mégis haboznak a szakorvosnál rákérdezni: mikortól lehet a műtét után újra szexelni? A válasz azonban nem annyira egyszerű, hogy azonnal rávágjuk a választ. Függ a páciens egészségi állapotától, a műtét utáni gyógyulásától és a műtét típusától is.

Amikor a műtétet beütemezik, orvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy a műtétet ambulánsan el lehet-e elvégezni, vagy szükség van-e a Klinikánkon való néhány órás, esetleg egy éjszakás bent tartózkodásra.

Általában véve elmondható, hogy a járóbeteg-beavatkozások kevesebb gyógyulási időt igényelnek, nagyjából pár nap – 1 hét közötti az az időszak, amit ki “kell” bírni szex nélkül.
Másrészt persze a helyzet sokkal összetettebb, hiszen nem mindegy, hogy az a beavatkozás a kézfejen történt-e, vagy épp intim részeken. A nagyobb műtéteknél, vagy azoknál a laparoszkópos beavatkozásoknál, amelyek hegei közel esnek az intim testrészekhez, a szexuális tevékenység folytatására néhány, vagy akár még több hetet kell várnia.

A műtét helye mellett a műtét típusa is nagyban befolyásolja az időzítést, amikor ismét szexuális életet élhet. Az olyan műtétek, mint például a hüvelyi elváltozások, a hysterectomia, a prosztata műtétjei, vagy a pénisz, vagy hüvely közvetlen bevonásával járó műtétek további gyógyulási időt igényelhetnek a szexuális élet folytatása előtt. Ezekben az esetekben az a legjobb, ha konzultál a sebészével.

kerdezd-az-orvost

Nem kell zavarban lenni, ezeket a témákat pont az orvos előtt nem is szabad tabuként kezelni, mert nála jobban senki sem tudja megmondani, az adott esetben mi a legbiztonságosabb, másrészt szakmájából adódóan nála kompetensebb a témában úgysincs.

A legtöbb műtét után nagyjából 2 hétig ajánlott tartózkodni mindenféle erőteljes mozgástól, mint például a futás, vagy az edzés, így fontolja meg, hogy érdemes-e kockáztatni egy együttlét miatt további napokat/heteket a gyógyulásban.

A műtétek esetében nem feltétlenül a sebek felszakadásával kell számolni, hanem észben kell tartani, hogy szexuális izgalom, az orgazmus vérbőséget és vérnyomás emelkedést, erősebb szívdobogást okoz. Egy még nem gyógyult seb esetén pedig ez komoly vérzést idézhet elő, még ha a heg környékére se tévedünk, akkor is!
A nőgyógyászati műtéteknél a behatolással járó fertőzésveszély is komoly probléma lehet, azonban ez nem azt jelenti, hogy nincsenek alternatívák a vágyak kielégítésére.

Ha a műtétet megelőzően a szex fájdalmas volt (pl. endometriózis esetén), méginkább égető a kérdés: a műtét után megszűnik-e ez a probléma, helyreáll-e a normál szexuális élet? Egyáltalán szabad-e, biztonságos-e, fájdalmas-e az együttlét a laparoszkópos beavatkozás után?

Teljesen normális, ha aggódik a szexuális egészsége iránt, elvégre a lehető leghamarabb szeretne visszatérni a normál életvitelhez, amelynek az egészséges nemi élet is fontos része.

És igen, SZABAD szexelni laparoszkópos beavatkozás után – bizonyos idő elteltével, és igen, érezni és (újra/végre*) ÉLVEZNI is fogja!

*Egy az Oxford Journalban megjelent tanulmány szerint laparoszkópos műtéten átesett, korábban endometriózisban és DD-ben (dypareunia) szenvedő nők komoly minőségi változásról, a libidó visszatéréséről és az együttlétek gyakoriságának jelentős javulásáról számoltak be a felépülést követően.

A laparoszkópia általában ambuláns eljárás, vagyis nem kell éjszakára a klinikán tartózkodni. A laparoszkópos beavatkozások – diagnosztika és műtét során egyaránt, a jobb hozzáférhetőség miatt levegővel töltik fel a hasfalat. Ez a műtét után gázosodást, így diszkomfort érzést okoz, még hosszú napokig. A műtét jellegétől függően teljesen normális tünet még az enyhe hüvelyi vérzés, a hasi fájdalom, a metszés helyén jelentkező fájdalom, az említett felfúvódás, de még a hangulatingadozások is. Ezért nem csak a páciens, hanem a partnere számára is fontos, hogy tisztában legyen ezekkel a tényekkel, értse, megértse és támogassa a felépülést.

Általános szabály, hogy amíg a páciensnek fájdalma van, nem szabad erőltetni a mozgást, így a szexet sem. A hajlongás, emelés, az intenzív testmozgás, a nyújtás ugyanúgy tiltólistásak, mint a szexuális együttlét.

Legalább egy hetet érdemes adnia magának, mielőtt visszatérne a szokásos tevékenységéhez, és nagyjából két hétre saccolja a legtöbb orvos azt az időt, mikor már a szex is biztonságosnak tekinthető.

A laparoszkópos beavatkozások után a legtöbb tevékenység körülbelül 1 hét múlva folytatható, sőt, az esetleges vérrögképződés elkerülése érdekében javasoljuk is, hogy mihamarabb kezdje el a könnyű és nem megerőltető mozgással járó tevékenységeket.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK, TANÁCSOK

LAPAROSZKÓPIÁS HEGEK

A laparoszkópos műtét metszései kicsik, nagyjából 2cm méretűek.

A heg gyógyulása azonban számos tényezőtől függ: életkortól, életmódtól, genetikától, a bemetszés helyétől/számától/méretétől, a bőr hegesedésétől számos dolog befolyásolja, ezért egyénenként változó.

A műtét utáni túl korai szex a hegek gyógyulását hátráltathatja, a szép hegesedést akadályozhatja.
A sebész ajánlásainak betartása elősegítheti a metszés gyorsabb gyógyulását és csökkentheti a hegek láthatóságát.

ÁTLAGOSAN MEDDIG TART A FELÉPÜLÉS?

Míg a gyógyulás teljes folyamata személyenként változó, általánosságban elmondható, hogy egy laparoszkópos műtét után kb. egy hét múlva már képesnek kell lennie a szokásos tevékenységek folytatására.

DE: a legtöbb páciens lassúnak és fáradtnak érzi magát a műtét utáni első napokban, ez teljesen normális. 

Az operáció utáni első 2 hétben orvosa valószínűleg korlátozni fogja a következő tevékenységeket:

🚫 járművezetés
🚫 nemi közösülés
🚫 kádfürdőzés
🚫 úszás
🚫 intenzív sport
🚫 hüvelyöblítés

Legyen türelmes önmagával, adjon időt a szervezetének a teljes regenerálódásra!

Szex laparoszkópos műtét után
EGYÁLTALÁN KÉPES LESZ SZEXELNI LAPAROSZKÓPIA UTÁN?

Természetesen igen. A kérdés inkább az, ha még fájdalmai vannak, mennyire van kedve hozzá?
Orvosa valószínűleg azt javasolja, hogy várjon legalább 2-4 hetet a nemi élet folytatása előtt, bár ez még akkor is fájdalmas lehet a műtét okozta gyulladás miatt bizonyos esetekben.

Ne nyomassza magát! Hallgasson a testére, egészen biztosan jelezni fogja, ha készen áll rá.

Szex laparoszkópos műtét után
JAVASLATOK A FELÉPÜLÉS MEGKÖNNYÍTÉSÉHEZ

Az otthoni regenerálódás a gyógyulás és teljes felépülés kritikus része.

A laparoszkópos műtétet megelőző életnek megvoltak a betegséggel járó kihívásai. Ne feledje, hogy a műtét célja az egészségi állapot és a kényelem javítása! Ennek fontos része, hogy a regenerálódási folyamatot is komolyan vegye, mert ez gyorsabb gyógyulást és szebb bemeneti sebeket/hegeket eredményez.

→ ELEGENDŐ PIHENÉS

A műtétet követő napokban levertséget és fáradtságot fog tapasztalni.
Engedjen meg magának egy kis pihenőt, aludjon, amennyit csak tud! A kielégítő és elegendő alvás elősegíti és gyorsítja a test regenerálódását.

→ KÖNNYŰ TESTMOZGÁS

A műtét után a belekben felhalmozódott gáz normális és igen kényelmetlen. A könnyű testmozgás segít enyhíteni ezen, csökkenti a felfúvódást. Egy könnyű séta az alvadás, vagy székrekedés lehetőségét is csökkenti. Kezdje kisebb távokkal, majd fokozatosan növelje, a lényeg, hogy minden nap sétáljon.

→ ADJON A TESTÉNEK ELEGENDŐ IDŐT A GYÓGYULÁSHOZ

Bár ritkán fordulnak elő szövődmények laparoszkópos beavatkozások esetén, mégis fontos a bemetszés gondos ápolása a fertőzés elkerülése érdekében.
Íme néhány követendő egyszerű tipp:

  • Naponta mossa le a területet szappanos vízzel és gondosan szárítsa meg
  • Tartsa szárazon a bemetszést a tisztálkodási idők között
  • Kerülje az alkoholt, vagy a hidrogén-peroxidot a seb közelében
  • Tartsa a műtéti heget a közvetlen napfénytől távol, ne napoztassa
  • az orvosa által javasolt készítményeket használja rendszeresen a sebek gyógyítására

Ezen javaslatok követése biztosítja a gyorsabb és szebb sebgyógyulást.

Ha a bemetszés helye forró tapintású, kipirosodott, gyulladt, vagy egyre fájdalmasabb, kérjük, hívja Klinikánkat és minél hamarabb mutassa meg kezelőorvosának!

→ KÍMÉLŐ ÉTREND ÉS SOK FOLYADÉK

A könnyű ételek fogyasztása, a kíméletes étrend és a megnövelt folyadékbevitel segít elkerülni a gyomorproblémákat és megakadályozni a székrekedést. Minden belgyógyászati műtét után fontos mérföldkő a normál emésztés és kiválasztás helyreállítása. (Kórházi bent fekvéssel történő műtétek után a hazaengedés feltétele a normális széklet, így a laparoszkópos beavatkozás után is erre kell törekedni.) Sokan, pont a megbolygatott belek miatt félnek wc-re menni, keveset esznek/isznak, halogatják, mert félnek a fájdalomtól. A belekben rekedt széklet, egy esetleges székrekedés sokkal nagyobb kínt képes okozni, ezért fontos, hogy segítse a szervezetét, hogy a műtét utáni időszakban a beleknek könnyebb dolga legyen és az emésztés mihamarabb visszaálljon a megszokottak szerint.

Az operáció követő első két hétben az alábbi étrendet javasolt követni:

  • alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, például roston sült csirke és rizs,
  • gyümölcsök és zöldségek fogyasztása,
  • rengeteg tiszta, szénsavmentes folyadék (elsősorban víz) fogyasztása,
  • kerülje a koffeint,
  • kerülje a savas gyümölcsleveket, mint a narancslé, vagy a paradicsomlé,
  • szedjen rostkiegészítőket, fogyasszon rostban gazdag ételeket.
A SZEXUÁLIS EGYÜTTLÉT NEM FÁJHAT

Még az az orvosa meg is adta a zöld jelzést a nemi élet folytatásához, akkor is tartsa szem előtt saját teste jelzéseit! Ne kísérletezzen pár nappal, pár héttel a műtét után lepedőakrobata mutatványokkal! Győződjön meg róla, hogy amit tesz, jó a testének is – más szóval, ha úgy érzi, hogy visszanyerte az erejét, újra egészséges, de mégis úgy találja, hogy a fájdalom akkor jelentkezik, amikor közösülni próbál, az egy fontos jelzés, vegye komolyan! A teste azt üzeni, hogy még nem áll készen, és több időre van szüksége a felépülésben, mielőtt szexelne.

EMIATT NE ÉREZZE ROSSZUL ÉS NE VÁDOLJA MAGÁT!
Csak gondoljon bele, mennyi ideig élt a betegséggel, a fájdalommal és nemrég esett át egy operáción! A szervezetnek szüksége van időre, hogy felépüljön. Ne ostorozza magát, mert mások már pár nap múlva maratonokat futnak le! A gyógyulás folyamata egyénenként változó, nem gyorsítható. Legyen türelemmel, csak az lebegjen a szeme előtt, hogy fel fog épülni.

Bizonyos esetekben csupán néhány apró változtatás szükséges, apró praktika kell és a fájdalom elkerülhető. Például különösen érzékeny lehet a ‘pattogó-ugráló’ típusú mozgásokra, és túl intenzív mozgás még fájdalmat okozhat, de az alternatív pozíciók fájdalommentesek lehetnek. Amennyiben nem szeretne várni a szexszel, mindenképp olyan pózt válasszanak, amelyben a páciens kevésbé van kitéve a mozgásnak, nyomásnak, amely számára leginkább fájdalommentes.

Elképzelhető, hogy a hölgyeknél a hüvelyi behatolás fájdalommal jár, de a vágy megvan és az orgazmus nem okoz gondot. Ez esetben a behatolást kell egy ideig kerülni és egyéb szexuális technikákkal élni átmenetileg nemi életet. (Jusson eszébe, milyen változatosan megoldotta ezt kamaszként!)

Tehát nem az orgazmus tiltott, hanem átmenetileg a hüvelyi behatolás kerülendő az esetleges fertőzések / vérzés elkerülése érdekében, a gyorsabb sebgyógyulást elősegítendő.

Szex laparoszkópos műtét után

Általánosságban azt tanácsoljuk, lassan induljon, ésszel, kis lépésekben haladjon előre, és próbálja meg minimálisra csökkenteni a fájdalmat, vagy kellemetlenséget, érezze jól magát. Ha fájdalmat tapasztal, álljon le és változtasson pózt, vagy próbáljon ki valami mást.

Ne feledje, a fájdalom mindig azt jelzi, hogy túl sok a szervezetének még, amit csinál és figyelmeztető jelzésnek kell tekinteni!

NYÍLT KOMMUNIKÁCIÓ – MERJEN KÉRDEZNI

Bármely műtéti beavatkozásról legyen is szó, ha van partnere, akkor ahogyan a betegsége, úgy a gyógyulási folyamat is érinti őt is. Ezért is nagyon fontos, hogy mind a páciens, mind a partnere tisztában legyen a laparoszkópos beavatkozás velejáróival, a gyógyulás szakaszaival és esetleges nehézségeivel, ami az intim területeket illeti.

A szexuális életre vonatkozó konkrét, fent felsorolt kérdések mellett egyéb kérdései is lehetnek az orvosa számára, ezért kérjük, mindig legyen őszinte és kérdezzen bennünket!
Nincs tabu téma, higgye el! Ha valahol, hát a kezelőorvosa előtt nem kell szemérmeskednie!

Inkább kérdezzen bennünket, mint utólag okozzon fájdalmat / kellemetlenséget egy ‘jaa, én azt hittem, hogy…’  kezdetű mondat.

A Gyakran Ismételt Kérdések szekcióban igyekszünk folyamatosan feltüntetni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszainkat, hogy segítsük a betegeinket a gyógyulásuk során.

Az alábbi ‘tabusított’ témák szoktak még szóba kerülni laparoszkópos beavatkozással kapcsolatban:

  • igen, a laparoszkópos műtét után is lesznek fájdalmai, bár kategóriákkal enyhébb és rövidebb ideig tartók, mint egy hagyományos műtét esetén lennének,
  • akár diagnosztikai, akár műtét okán esik át laparoszkópos beavatkozáson, utána pár napig kellemetlen felfúvódás és székrekedés kínozhatja,
  • hüvelyi műtétek, nőgyógyászati beavatkozások után hasznos egy ideig síkosítót használni a hüvelyszárazság okozta kellemetlenségek enyhítésére,
  • egyéb műtéti beavatkozások, például a prosztata sebészeti beavatkozása után nehézséget okozhat az erekció létrejötte és / vagy fenntartása, ez teljesen normális ebben a gyógyulási szakaszban. Ha nem szeretné kivárni a természetes regenerálódás utáni állapotokat, érdemes felíratni merevedést segítő gyógyszert az orvosával.
  • Endometriózis műtét után is és a betegség fennállása alatt is teherbe lehet esni! Így ha még nem tervez gyermeket vállalni, gondoskodjon a fogamzásgátlásról.
  • aranyér és egyéb proktológiai műtét esetén az anális szex egy ideig még kerülendő a fertőzések és/vagy a kiújulás elkerülése érdekében. Konzultáljon orvosával, mikortól tartja biztonságosnak.
  • az orális szex megengedett, amennyiben nem jár fertőzésveszéllyel – kérje ki orvosa tanácsát!,
  • nem az orgazmus okoz komplikációt, hanem a sérülések / vérzések / fertőzések, amelyeket a túl korai szexuális együttlét okozhat
  • nőgyógyászati és proktológiai beavatkozások esetén – ahogy a szexuális együttlétekkel, úgy a szexuális segédeszközök – de akár még az ujjak testnyílásokba történő helyezésével is várjon. És nem, nagyon finoman és lágyan sem!

A teljes felépülésnek az is része, hogy átmenetileg le kell mondani a szexről, legalábbis olyan intenzitásában/formájában, ahogyan azt korábban élte. Ezt fogadja el, tekintse a gyógyulás folyamatának. Általában a kisebb eljárások lehetővé teszik a beteg számára, hogy sokkal gyorsabban térjen vissza a szokásos tevékenységeihez, néha napokon, vagy heteken belül. Természetesen vannak kivételek, ezért fontos, hogy nyíltan beszéljen a sebészével ezekről a témákról.

Tartsa tiszteletben a testét és hagyja, hogy teljesen meggyógyuljon. Amikor már teljesen felépült és egészséges, akkor áll majd készen a teljes élvezetekre!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

Minden esetben elsősorban a kezelőorvosa által tanácsoltakat tartsa szem előtt – akkor is, ha cikkünkben attól eltérő információt talál. Csakis a beavatkozást végző szakember ismeri az adott esetet, az Ön gyógyulási ütemét, adottságait.

Kihagytunk valamit? Ha olyan kérdése van, amire itt nem talált választ, írjon nekünk bátran!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden egynapos műtét / esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy az adott esetben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetősége feltenni további kérdéseit a témával kapcsolatban.

Érdekelnék a részletek? Kérjen időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141


#M2Med #EgynaposSebészet #Laparoszkópia #EgészségesÉlet