BLOG

Az epekövek okozta fájdalmak enyhítése laparoszkóppal

M2Med Klinika - Egynapos sebészet - Laparoszkópos epehólyag eltávolítás

Epehólyag eltávolítás – laparoszkópos kolecisztektómia

Mi az a laparoszkópos kolecisztektómia?
Az epehólyag eltávolítására szolgáló műtétet nevezik kolecisztektómiának. Ezt a beavatkozást az epehólyag kövesség esetén alkalmazzuk.
Az epe az elfogyasztott táplálék zsírtartalmának emésztését segíti, az epehólyag a májban képződött, folyékony epét tárolja. Az epekövek elzárhatják az epeáramlás útját az emésztőrendszerben, gyulladást idézve elő. Ez az elzáródás hasi puffadást, hányingert, hányást, és a vállba, hátba, vagy mellkasba sugárzó hasi fájdalmat okozhat. Az epevezeték elzáródása sárgaságot, vagy akár még hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.

Az epehólyag hagyományos eltávolítása nagyjából egy 15-20 cm hosszú metszéssel jár a hasfalon. Nyitott kolecisztektómia esetén a vágás a jobb oldalon lévő bordák alatt történik és elég nagyméretű heget hagy.

Az epehólyag eltávolításának létezik azonban egy kevésbé invazív módja, ez a laparoszkópos kolecisztektómia. A műtét során egy laparoszkópot használunk (egy eszköz, amely a test belsejét térképezi fel) az epehólyag eltávolítására. Ezt több apró bemetszéssel juttatjuk a szükséges területre – általában 4 bemetszéssel -, de mindegyik csupán 2cm, vagy annál is kisebb.

A laparoszkópról
A laparoszkóp egy kicsi, vékony cső, amelyet a testbe helyezett egy apró vágásokon keresztül használunk. A sebész ezek segítségével egy kivetítőn látja az epehólyagot és végzi el a műtétet a szerkezetbe illesztett három másik, a has jobb felső részébe juttatott apró metszéseken át. Az epehólyagot az egyik bemetszésen keresztül veszi ki.

A laparoszkópiás kolecisztektómia előnye a nyitott epehólyag eltávolítással szemben
Laparoszkópos epehólyag eltávolítás esetén sokkal korábban visszatérhet a munkához és a normál életviteléhez a páciens, kevésbé fájhatnak a sebek a műtét után, rövidebb kórházi tartózkodással és rövidebb regenerálódási idővel jár. Az epehólyag laparoszkóppal történő eltávolításhoz nem szükséges a hasi izmokat átvágása. A bemetszés sokkal kisebb, ami gyorsabbá teszi a gyógyulást is.

A laparoszkópos kolecisztektómia miatt általában csak néhány órára, vagy maximum egy éjszakára kell a klinikánkon maradnia. (Klasszikus epeműtét esetén körülbelül öt napig kórházban kell tartózkodni.) Mivel a laparoszkópiás kolecisztektómia bemetszései sokkal kisebbek, a fájdalom kevésbé elviselhetetlen, és sokkal rövidebb ideig áll fenn, mint a nagyműtét után.

Kizáró okok
Ha már korábban történt az epehólyag területét érintő műtétje, ha hajlamos a vérzékenységre, vagy ha olyan problémája van, ami megnehezíti orvos számára az epehólyag elérését, a klasszikus műtét ideálisabb  lehet az Ön számára. Az is előfordulhat, hogy a sebész laparoszkóppal kezdi az eljárást, majd a műtét sikeressége miatt úgy dönt, hogy nyílt eljárással fejezi be. Kezelőorvosa dönti el, hogy melyik műtét a legjobb az Ön számára.

A laparoszkópos kolecisztektómia szövődményei
Ahogy minden műtéti beavatkozásnak, a laparoszkóppal végzetteknek is előfordulhatnak szövődményei, bár meglehetősen ritkák. Ezek közé tartozhat a vérzés, a fertőzés, vagy a cső (tubus) okozta sérülés. A laparoszkópos kolecisztektómia során a belek, vagy a nagyobb erek is sérülhetnek a műszerek hasba helyezése során.

A laparoszkópos kolecisztektómia előnyei
A szokványos hasi műtéthez képest

• jóval kevesebb fájdalommal jár;
• sokkal rövidebb a kórházi tartózkodás időtartama és gyorsabb a felépülés;
• kisebbek és kevésbé maradandók a műtéti hegek.


A beavatkozás teljes menetéről, valamint az esetleges szövődményekről kezelőorvosa a műtétet megelőzően részletesen tájékoztatja. Csakis akkor javasoljuk a műtét elvégzését, ha úgy ítéljük meg, hogy a műtéttel segíteni tudunk a beteg problémáján, valamint ha alkalmas a beavatkozásra, semmiféle kizáró tényező nem áll fenn.