BLOG

Mennyi időbe telik a felépülés egy laparoszkópos műtét után?

M2Med Klinika - Egynapos sebészet - Laparoszkópos műtét

A laparoszkópia napjaink egyik népszerű minimál invazív sebészeti beavatkozása, amely során a hasüregbe egy kicsi, száloptikás műszert vezetnek be, akár a belső szervek megtekintésére, diagnosztikai szempontból, akár egy kisebb műtét végrehajtására.

Sokkal előnyösebb, mint egy hagyományos műtét, hiszen a laparoszkópos műtét apró hegeket hagy csak maga után és viszonylag rövid időbe telik a gyógyulás is, kevesebb kényelmetlenséggel és hamarabb térhetünk vissza a normál életünkbe. Természetesen ez sem fájdalommentes, azonban a jelentősen kisebb bemeneti sebek, hegek miatt a műtét utáni fájdalom is sokkal kisebb és rövidebb idő alatt gyógyul.

Ma már a sebészet szinte minden területén használják a laparoszkópos eljárást: az endometriózis és nőgyógyászati ciszták gyógyításában, lágyéksérv és köldöksérv műtét esetén, epekő operáció, epehólyag eltávolítás…stb. okán.

A fenti előnyök ellenére még a laparoszkópia után is némi időbe telik a felépülés.

A laparoszkópos beavatkozás után eltarthat egy ideig, amíg az érzéstelenítő hatása elmúlik. Arra számíthat, hogy kissé dezorientáltnak és kábultnak érzi majd magát. Ez azonban néhány órán belül megszűnik.

Mikor kell újra orvoshoz fordulni?

Körülbelül 2-7 héttel a műtét után van szükség állapotfelmérésre. Még akkor is, ha az ország legjobb laparoszkópos kezelését kapta meg, fontos, hogy ezt a kontrollt ne hagyja ki, még akkor sem, ha tökéletesen jól érzi magát. Az a biztos, ha a műtétet végző orvos szakvéleménye is megerősíti a pozitív érzéseket.

Mit kezdjek a varratokkal?

A laparoszkópos varratok felszívódnak 7 héten belül. Azonban a műtét után 48 órán keresztül az öltéseket érdemes leragasztani, letakarni. Fürdés után óvatosan meg kell szárítani a kezelt területet, és újra lefedni ragasztókötéssel.

Mi lesz a hegekkel?

A laparoszkópiás hegek idővel elhalványulnak, ezért felesleges aggódni miattuk. Néhány embernél vastag keloid heg alakulhat ki; ez azonban teljesen normális és ez is orvosolható.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a bemetszés helye szépen gyógyuljon?

Tartsa távol a napsütéstől, mivel ez a terület könnyen leéghet, sőt ez a heg sötétebbé válásához is vezethet.

Mikortól lehet visszatérni a normál napi rutinokhoz?

Úgy érdemes tervezni, hogy a műtét után 48 órán keresztül ne kelljen autót vezetnie, sőt leginkább addig nem kellene, míg fájdalomcsillapítókat szükséges szednie. 48 óra elteltével visszatérhet az iskolába, vagy a munkahelyére.
Kerülje az úszást a műtét után legalább 2 hétig, valamint minden megerőltető fizikai mozgást, még a kíméletes szexet is. (Csupán 2 hétig.) A könnyű séta viszont segíthet a keringés javításában.
Ha minden jól alakul, akkor legfeljebb 8 héten belül visszatérhet a normális életéhez.

Mikor van gond és értesíteni szükséges az orvost?

– Ha abnormális hüvelyi vérzést, vagy váladékozást tapasztal.
– Ha bőrpír, duzzanat, gennyváladék, vagy vérzés van a bemetszés helyein a testén,
– Hasmenés vagy hányás esetén a műtét utáni első napon,
– ha a testhőmérséklet nagyobb, mint 38 fok
– ha rendkívüli fájdalmat tapasztal az egész testében.

Hol találni a rendelkezésre álló legjobb laparoszkópos kezeléseket a környéken?

A legjobb laparoszkópos kezelések ott vannak, ahol a legjobb laparoszkópos sebészek. 🙂

Az M2Med Klinikán a régió legjobb sebészei végzik ezeket a beavatkozásokat, akik sokéves tapasztalattal,  magabiztosan, nagy rutinnal végzik a műtéteket, vezető sebésznek számítanak ezen a területen.

A laparoszkópiás eljárások valóban áldást jelentenek a hagyományos műtéti rutinokhoz képest.

Néhány alapvető irányelv betartásával biztosítható, hogy a műtét után ne legyenek felesleges szövődmények, és a lehető legkevesebb idő alatt, kényelmesen visszatérhessen a normál életviteléhez.