BLOG

Mi az átlagos péniszméret?

Mi az átlagos péniszméret? - M2Med Blog

“Holtomiglan-holtodiglan” – mégis a pénisz mérete nagymértékben befolyásolhatja az ember önbizalmát, ha szexről van szó. Ezzel együttvéve gyakran nem teljesen másnak látja magát egy férfi, mint ahogyan partnere. Ez különösen igaz, ha a személy úgy gondolja, hogy a hímtagja “túl kicsi”.

A Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a megkérdezett férfiak körülbelül 68%-a nyilatkozott úgy, hogy aggódik a pénisze mérete miatt. Az aggodalmakat nagyrészt a média – és a társadalom egészében – az „átlagos méretű” péniszre vonatkozó irreális elvárások okozzák. És ez szerintünk baj.

Mi az átlagos péniszméret? - M2Med Blog

Míg a pénisz mérete általában nem befolyásolja közvetlenül a szexuális funkciót, mindazonáltal növelheti a szexuális problémák kockázatát.

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik úgy gondolják, hogy kicsi a péniszük, nagyobb valószínűséggel fordul elő alacsony önbecsülés, teljesítmény-szorongás, kapcsolati problémák és merevedési zavarok. És sokkal ritkábban engedik meg másoknak, beleértve az orvosokat is, hogy lássák a péniszüket.

A bejegyzésünk célja, hogy részletezzük, milyen az átlagos péniszméret, milyen tényezők befolyásolják a pénisz méretét és hogy a méret valóban számít-e partnerek és saját szexuális egészséged szempontjából.

Az átlagos pénisz méret

A kutatók több mint tizenötezer férfi péniszét mérték meg, annak érdekében, hogy megtudják, mi számít átlagos méretnek.

Statisztikailag az erekcióban lévő pénisz átlagos hossza 13,12 cm, míg az átlagos kerülete (körmérete) 11,66 centiméter. Petyhüdten az átlagos pénisz 9,16 centis, a kerülete pedig 9,31 cm.

Most pedig te is megmérheted a péniszedet vonalzóval vagy akár mérőszalaggal. 🙂 Íme néhány tipp a pontos mérés érdekében:

  • Amikor a pénisz feláll, a pénisz csúcsától a szeméremcsontig terjedő hosszt mérd le, helyezd a vonalzót a pénisz felső oldalára.
  • A kerület méréséhez tekerj mérőszalagot a hímtagod tengelyének közepe köré. Ha vonalzót használsz, tekerj egy madzagot a tengely köré, és azt mérd meg.

A kis pénisz miatt szorongó páciensek számára ezek az eredmények fontosak lehetnek. A test nem megfelelő alakja miatt kifejlődő lélektani rendellenesség (Body Dysmorphic Disorder) antiszociális viselkedéshez, depresszióhoz is vezethet a kutatók szerint.

A valóságban viszont csak a férfiak 2,28 százalékának van az átlagosnál abnormálisan kisebb pénisze. Gyakorlatilag ugyanakkora ezeknek az eseteknek az aránya, mint az átlagosnál sokkal nagyobb hímvesszővel rendelkezőké.

Ugyanakkor megjegyezték a kutatók, hogy az eredményeket egy tényező befolyásolhatta: azok a férfiak ugyanis, akik megengedték efféle testméreteik megmérését, valamivel magabiztosabbak lehetnek, mármint a méreteiket illetően, mint az átlagnépesség. Vagyis, ebből kikövetkeztethetjük, hogy az átlagméret a fent megállapítottnál kisebb lehet a valóságban.

A testképzavart is lehet kezelni ezen kutatási eredmények segítségével

A tanulmány vezető szerzője, dr. David Veale elmondta, hogy az eredményekből olyan grafikonokat készítettek, amelyek segíthetnek az orvosoknak megértetni feleslegesen aggódó férfipácienseikkel, hogy a péniszméretük átlagosnak számít. Emellett arra is fel szeretnék használni az ábrákat, hogy megnézzék, mekkora az eltérés a férfiak saját péniszükről alkotott képe és a valóság között.

Ha már gyakorlati haszonról beszélünk, az információkat a hímvesszőméret miatt testképzavarban szenvedő férfiak terápiájában is alkalmazni lehet, de a kondomgyártók szintén profitálhatnak belőle, hiszen a lecsúszó gumi már jó ideje gondot jelent az óvszeripar és a védekezni kívánó párok számára.

Egy másik – nem elhanyagolható – bizonyított tény szerint a nyugalmi állapotban lévő farok mérete általában kevéssé függ össze az erekciós pénisz méretével.

Létezik egy népszerű hiedelem ugyanis, miszerint egyes méretes petyhüdt péniszek már nem képesek olyan mértékben növekedni erekció során, mint kisebb társaik. Ez a megállapítás bizony nagyrészt igaz.

Az International Journal of Impotence Research 2018-as tanulmánya két csoportot vizsgált: az egyikben azok voltak, akiknek a pénisze rövidebb volt nyugalmi állapotban, a másikban a petyhüdten is méretesek szerepeltek. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a kisebb hímtagok nagyobb mértékben nőttek meg erekció során, mint az eleve nagyméretű péniszek.

Valójában a pénisz nyugalmi állapotban mért mérete nem egyenesen arányos előrejelzője annak erekciójának, hiszen a pénisz mérete nem statikus, és a hőmérséklettel is változhat. Ha hidegnek van kitéve, a petyhüdt pénisz mérete csökken, hogy megőrizze a hőt. Az idősebb kor pedig a pénisz méretének csökkenéséhez is vezethet.

Mi az átlagos péniszméret? - M2Med Blog
Mi az átlagos péniszméret? - M2Med Blog

A pénisz méretét befolyásoló tényezők

Nem sok minden befolyásolhatja a pénisz méretét, kivéve talán a genetikát.

A pénisz növekedését nagymértékben befolyásolja a tesztoszteron felfutása a pubertás során, jellemzően 10 és 14 éves kor között. A pénisz növekedése egészen 21 éves korig folytatódhat. Ezt követően a pénisz mérete nagyrészt “beáll”.

Annak ellenére, amit egyesek azt állítják, egy személy lábméretének, orrméretének, magasságának és súlyának nem sok köze van a pénisz méretéhez. Ezzel együtt a személy magassága és súlya hamis benyomást kelthet arról, hogy mekkora a pénisz valójában.

Egy 2013-as ausztráliai tanulmány kimutatta, hogy a magasabb, átlagos méretű pénisszel rendelkező férfiak látványra kisebb pénisszel rendelkeznek, mint az alacsonyabb, azonos méretű pénisszel rendelkező férfiak. Ugyanez volt megfigyelhető a túlsúlyos férfiak és a karcsú férfiak összehasonlításakor is.

Bizonyíték van arra, hogy az etnikai hovatartozás is szerepet játszik a pénisz méretében, de az összefüggés nem egyértelmű. Egészében véve az etnikai csoportok átlagos péniszhosszának különbsége egyébként nem olyan jelentős.

A diéta, a tabletták és a testmozgás semmilyen módon nem befolyásolják a pénisz méretét. Ugyanez vonatkozik a pénisz nagyobbító eszközökre, például a péniszpumpákra, amelyek csak kissé képesek megnövelni a pénisz hosszát, azonban  tartós zsibbadást is okozhatnak.

Az egyetlen beavatkozás, ami megváltoztathatja a pénisz méretét, az az intim plasztikai műtét.
Érdekelnek a részletek? Olvasd el az M2Med-ben végzett FÉRFI INTIM PLASZTIKAI BEAVATKOZÁSOK részletes tájékoztatóját »

Egyes eljárások, mint például a prosztataeltávolítás lerövidíthetik a péniszt. 

Egy másik gyakori állapot, amely csökkentheti a pénisz méretét, a Peyronie-kór (PD). A PD jellemzően az idősebb férfiakat érinti, és a pénisz rendellenes görbületét okozza. A hajlítás helyén hegszövet alakulhat ki, ami akár 1-2 centivel is csökkenti a pénisz hosszát.

A hosszan tartó cölibátus a pénisz méretének csökkenését is okozhatja.

Összefoglalva tehát a genetika a fő tényező, amely meghatározza, hogy mekkora a pénisz mérete.

A műtét, bizonyos állapotok és a szexuális aktivitás hiánya ugyan szerepet játszhat, de a diétának, az étrend-kiegészítőknek és a pénisznövelő eszközöknek sincs erre hatása.

Mi az átlagos péniszméret? - M2Med blog

Az egyetlen beavatkozás, ami képes tartósan megváltoztatni a pénisz méretét, az az intim plasztikai műtét.

Érdekelnek a részletek?
Olvasd el az M2Med-ben végzett FÉRFI INTIM PLASZTIKAI BEAVATKOZÁSOK részletes tájékoztatóját:

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty