BLOG

Miért olyan kicsi a görög férfiszobrok pénisze?

Miért olyan kicsi a görög férfiszobrok pénisze? - M2Med Blog

A görögök a kicsi, nem erektált péniszt a mértékletességgel azonosították, ami az egyik legfontosabb tulajdonsága volt az akkori férfiideálnak.

Bizonyára neked is feltűnt már, hogy az antik görög szobrok milyen sudár, feszes férfiakat ábrázoltak. Azonban egy ponton mégis megakad a mai ember szeme: a pénisz az izmos hellén férfitesteken általában pici és ernyedt. De mi az oka, hogy a kor művészei ehhez az ábrázolásmódhoz tartották magukat?

Miért olyan kicsi a görög férfiszobrok pénisze? - M2Med Blog

“Az emberiség átlagához viszonyítva a péniszük a kicsitől a nagyon piciig terjed –  mondja Andrew Lear, az ókori görög művészet és szexualitás specialistája. – És általában petyhüdt.”

Persze a „nagy” és a „kicsi” elég szubjektív fogalmak, ám azt le kell szögezni, hogy az ókori görögök nem ábrázolták a férfiakat sokkal kisebb pénisszel, mint amilyennel a valóságban rendelkeztek.

Sokakat megtéveszthet, hogy nyugalmi állapotban formálták meg a hímvesszőt ezeken az alkotásokon, nem pedig akkor, amikor erigált állapotban vannak. Ez pedig egyáltalán nem véletlenül történt így, ugyanis akkoriban teljesen más tulajdonságokat párosítottak a nagy és a kicsi hímvesszőkhöz.

A tudományos válasz szerint a görögök a kicsi, nem erektált péniszt a mértékletességgel azonosították, ami az egyik legfontosabb tulajdonsága volt az akkori férfiideálnak.

A szobrokon jól látszik, hogy a szobrászok komoly energiát fektettek a pénisz megformálásába, mint a szobrok egyéb testrészeibe, és a művészettörténészeknek hála az is kiderült, hogy egy jól körülhatárolható ideológia mentén tették mindezt. Az ókori görögök az „alfahímet”; az akkori férfiideált próbálták megtestesíteni szobraikkal.

„Rendkívül nagy a kontraszt a kicsi, nem erektált péniszű férfiideálok (hősök, istenek, meztelen atléták, stb) és a túlméretezett, erektált pénisszel rendelkező szatüruszok (mitikus, félig kecske, félig ember szobrok, melyeket a vadság és kéjsóvárság jellemez) között. Az idős, elaggott férfiszobrok is gyakran nagy pénisszel rendelkeznek.” – magyarázza Andrew Lear, aki a Harvard, a Columbia és a New York-i egyetemek munkatársa.

Ugyanez az ellentét figyelhető meg az ókori görög irodalomban is.
Arisztophanész A felhők című művében például a nagy pénisz sápadt arcszínnel, keskeny mellkassal és bujasággal párosult, mely a nem-sportos, sőt becstelen athéni fiatalok jellemzője volt. Kizárólag az ostoba, szexuális szükségletük által vezérelt férfiakat ábrázolták nagy pénisszel az ókori Görögországban.

„Az ideális görög férfi racionális, intellektuális és határozott volt. Ha fontos is volt neki a nemiség, ez semmiképpen sem függött össze a pénisze méretével, sőt a kis pénisz lehetővé tette a hűvös és logikus gondolkodást.”

A görögök ostoba, primitív, rút ösztönlényeknek gondolták a nagy péniszű férfiakat. Ennek egyik oka a barbár népek péniszorientált termékenységkultusza lehet, amelytől a görög kultúra igyekezett a lehető legjobban elhatárolni magát. Így tulajdonképpen a felsőbbrendűségüket szerették volna azzal fémjelezni, hogy a hiteles, érzelmes és gondolkodó férfiakat rendre kis hímvesszővel ábrázolták.

A petyhüdt pénisz ezzel szemben mértékletességet, önmegtartóztatást és intellektust sugárzott, így egy valamirevaló arisztokrata csakis ilyen ábrázolást kaphatott. A ronda és harsány, nagy péniszű szobrokat a kor közízlése lefitymálta. Apropó, fityma: az ideális görög férfiábrázolás a szerény hímvessző mellett az azt elfedő hosszú, elvékonyodó előbőrt is preferálta.

Több teória is van arra, hogy miért változott meg az „ideál” napjainkra. Több tudós szerint valószínűsíthető a pornó előtérbe kerülése, és az ideológiai nyomás, a testmegszégyenítés, mellyel a férfiak is ugyanúgy szembesülnek, mint a nők manapság. A péniszméretről való elképzelések teljesen függetlenek az esztétikától és a racionalitástól.

A görög férfiak szinte folyamatosan meztelenül látták egymást a tornacsarnokokban, így bizonyára tisztában voltak azzal, hogy nem minden nagyszerű és mérsékelt ember rendelkezik kis pénisszel, és fordítva; nem minden mértékletességre képtelen, iszákos férfinek van nagy pénisze.

A társadalom és az ideálok jelentősen átalakultak az évezredek alatt, de amikor a péniszméretről esik szó, csak annyi történt, hogy az egyik alaptalan feltételezés helyet cserélt a másikkal.

Miért olyan kicsi a görög férfiszobrok pénisze? - M2Med Blog
M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty