BLOG

A napfény jótékony hatása egészségünkre

M2Med - BLOG / A napfény jótékony hatásai

A növények növekedésének elősegítésétől az emberek melegen tartásáig a napfény elengedhetetlen az élethez. Emellett sokan egyszerűen élvezzük a napsütte-érzést, és egyre több bizonyíték támasztja alá számos egészségügyi előnyét.

Az a tény, hogy ha túl sok ideig tesszük ki a bőrünket az UV-sugárzásának bőrrákot okozhat, arra késztette az embereket, hogy óvatosan és kevesebb időt töltsenek a napon.

M2Med Plasztikai Sebészet - Mellplasztika

Mindazonáltal, amellett, hogy nagyon fontos, hogy az emberek megvédjék magukat a túl sok naptól, gondoskodniuk kell arról is, hogy eleget kapjanak belőle ahhoz, hogy élvezhessék a napfény egészségügyi előnyeit is.

A kulcs itt is a megfelelő egyensúly megtalálása, amely segíthet fenntartani a D-vitamin optimális szintjét a testben. Hiszen élvezhetjük a napsütés mentális egészségügyi előnyeit anélkül is, hogy veszélyeztetnénk magunkat.

Összegyűjtöttük hát, hogy melyek a napfény különféle egészségügyi előnyei…

A napfény egészségügyi előnyei

A napfény egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásai közül a szervezetben a D-vitamin termelési folyamatának beindítása lehet a legismertebb. Amikor az UVB-sugarak elérik az emberi bőrt, kölcsönhatásba lépnek az ott található 7-DHC fehérjével, és D3-vitamint termelnek.

Az emberek hozzájuthatnak D-vitaminhoz az étrendjükből és étrend-kiegészítőkön keresztül is, de a napfény ennek az alapvető tápanyagnak a legfontosabb forrása. A D-vitamin szükséges a kulcsfontosságú biológiai folyamatokhoz a szervezetben.

Melyek a napsütés jótékony hatásai a szervezetünkre?

✔︎ támogatja az egészséges csontozatot,
✔︎ a kalciumszint kezeléséért felelős,
✔︎ csökkenti a gyulladást,
✔︎ támogatja az immunrendszert és a glükóz anyagcserét.

A kutatók összefüggést fedeztek fel a napsugárzás és az alacsonyabb vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri problémák miatti halálozási arány között. Azt sugallják, hogy a napfény hatására a bőr nitrogén-oxid-raktárakat szabadít fel, ami az artériák kitágulását, csökkenti a vérnyomást és csökkentheti a metabolikus szindróma hatását.

A napsütésben, a természetben eltöltött idő jótékony hatásairól itt olvashatsz »

Más kutatások szerint a fokozott napsugárzás a következő betegségektől is megvédheti az embereket:

✔︎ típusú cukorbetegségtől,
✔︎ sclerosis multiplextől (MS),
✔︎ a rák számos formájától, beleértve a vastagbél-, emlő- és prosztatarákot és a non-Hodgkin limfómát.

A napfény ezen kívül
✔︎ elősegíti a jobb alvást, és
✔︎ beállítja az emberek cirkadián ritmusát a szerotonin és a melatonin szintjének szabályozásával.

A napon való tartózkodás során általában jól érzi magát az ember és ennek a hatásnak számos tudományos oka van.

Ezek egyike az, hogy az UVB-sugárzásnak való kitettség hatására az emberi bőr béta-endorfinokat termel, amelyek fájdalomcsillapító hormonok.

Egyéb előnyeik közé tartozik:

✔︎ a jó közérzet előmozdítása és a hangulat javítása
✔︎ az immunrendszer erősítése
✔︎ fájdalom csillapítása
✔︎ a relaxáció elősegítése
✔︎ segíti a sebek gyógyulását
✔︎ segít az embereknek éberebbnek lenni
✔︎ növekvő munkával való elégedettséget, ha az ember munkahelyén napfényhez jut
✔︎ csökkenti a depressziót

Miért találják egyesek problémásnak a napfény hiányát?

A napsütés nélküli napok legtöbbünk számára nehezebbek lehetnek, de egyeseknek ez nagyobb kihívást jelent mentális egészségügyi szempontból, mint másoknak.
A napfény hiánya okozta depresszió és a szezonális affektív zavar (SAD) kialakulásában az alábbiakban felsoroltakkal terhelt emberek esetében nagyobb a kockázat:

  • olyan családtagja van, aki átélt SAD-t (szezonális affektív zavart),
  • depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), szorongás vagy más mentális zavar a kórtörténetében,
  • az Egyenlítőtől távol lakik,
  • és azt is meg kell jegyezni, hogy 5 szezonális affektív zavarban szenvedő emberből 4 nő.

Depresszió és szomorúság

Az SAD (szezonális affektív zavar) a depresszió egy speciális típusa. A tünetek akkor alakulnak ki vagy súlyosbodnak, ha a nappalok rövidülnek, és annak köszönhetően enyhülnek, ha a nappalok hosszabbak.

Az északi féltekén ez azt jelenti, hogy az SAD-ban szenvedők januárban és februárban tapasztalják a legintenzívebb tüneteket.

Míg az embereknél gyakori a „téli befordulás” érzése, a szezonális affektív zavar egy diagnosztizálható állapot, amely jelentős hatással lehet az emberek mentális egészségére.

A depresszió egyéb formáihoz hasonlóan a szezonális affektív zavar is akadályozza az emberek mindennapi életét, és leküzdhetetlen rossz hangulatot okoz. Az ettől szenvedő emberek elveszíthetik azt a képességüket, hogy örömüket leljék azokban a tevékenységekben, amelyeket egykor szerettek, nehezen gondolkodnak, vagy értéktelennek érezhetik magukat. Az alvási és étkezési szokásaikban is változásokat észlelhetnek.

A napfény alternatívái

Mind a szezonális affektív zavar, mind a depresszió kezelhető. A gyógyszeres kezelés és a terápia egyaránt hatásos lehet, és egyes beavatkozások hasznosítják a napfény egészségügyi előnyeit.

Ezek a beavatkozások lehetővé teszik az emberek számára, hogy más módon jussanak ezekhez az egészségügyi előnyökhöz, ami különösen fontos azok számára, akik:

  • a világ olyan részein élnek, ahol jelentős különbségek vannak az évszakok között a nappali órák számát tekintve,
  • olyan foglalkozásokban dolgoznak, amelyek hosszabb ideig igénylik a természetes fény nélküli zárt térben való tartózkodást,
  • egyéb okok miatt korlátozniuk kell a természetes napfénynek való kitettségüket

Fényterápia

A fényterápia a szezonális affektív zavar standard kezelése, és hatékony alternatívája lehet a természetes napfénynek. A fényterápiás kezelések során, amelyekre orvosi szakember felügyelete mellett kerül sor, megkövetelik, hogy az egyének speciálisan kialakított, nagyon erős fényt sugárzó készülékek előtt üljenek minden nap meghatározott ideig. Az ide vonatkozó tudományos tanulmányok  jelentése szerint a fényterápia a diagnosztizált esetek 85%-ában valóban hasznos.

Egyéb alternatív megoldásként jól alkalmazhatók az antidepresszáns gyógyszerek is a szezonális affektív zavarban szenvedők számára. Léteznek olyan kutatások is, amelyek azt is megállapították, hogy a D-vitamin bevitel növelése bizonyos esetekben csökkentheti az SAD tüneteit. Azon személyek, akiknek étrendje vagy életmódja korlátozza szervezetük azon képességét, hogy ezt a vitamint előállítsa, kiegészítésként választhatja, hogy D-vitamint szed.

A fényterápia és a D-vitamin bevitel persze nem az egyetlen lehetséges megoldás. Tanulmányok kimutatták, hogy a SAD-ban szenvedőknek éppúgy profitálhatnak a kognitív viselkedésterápiából is, mint a fényterápiából.

M2Med - BLOG / A napfény jótékony hatásai
M2Med - BLOG / A napfény jótékony hatásai
M2Med - BLOG / A napfény jótékony hatásai

A napfény elengedhetetlen az emberi egészséghez és jóléthez.

A napfény egészségügyi előnyei közé tartozik a D-vitamin termelődése, a csontok egészségének támogatása, a vérnyomás csökkentése, a betegségek megelőzése és a jó mentális egészség elősegítése.

Egyes emberek számára a napfénynek való kitettség csökkentése, ami általában télen fordul elő, jelentős mentális egészségügyi kihíváshoz vezethet, a SAD, a depresszió egy formájához.

A SAD fényterápiával, gyógyszeres kezeléssel, beszélgetésterápiával és még D-vitaminnal is kezelhető.

A mértékkel történő napozás, valamint a nem túlzásba vitt napon történő tartózkodás jótékony hatásairól fentebb olvashattál. Ha érdekel, hogyan gondoskodhatsz a bőröd egészségéről, hogyan előzheted meg a bőrrák kialakulását, olvasd el ezt a bejegyzésünket »

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty