BLOG

Mindent a bőröd védelmében

©M2Med Plasztikai Sebészet - M2Med - Dr. Marjas László / Fényvédelem

Sokan hajlamosak ezt elbagatellizálni, de nem véletlen, hogy a csapból is ez folyik, hiszen egyre gyakoribb a bőrrák a lakosság körében. Kezdjük a legáltalánosabbal: ha nem használsz semmiféle fényvédőt, nagy hibát követsz el!

Sajnos most már tényleg annyira káros a nap, hogy elengedhetetlen ezek mindennapos használata. Még azoknál is, akik szorgosan és rendszeresen alkalmazzák előfordulnak olyan ‘csúszások’, amelyek a bőr leégését, korai öregedését és ami még komolyabb, a bőrrák kockázatát növelik!

©M2Med Plasztikai Sebészet - M2Med - Dr. Marjas László / Fényvédelem

A leggyakoribb hiba, amelyet mostantól elkerülhetsz: A “FÉL-MUNKA”

→ Nem vagy alapos:
Lehet, hogy figyelsz arra, hogy bekend a karodat, a hasadat, vagy az arcodat naptejjel, vagy fényvédő krémmel, azonban a lábszáradra, vagy mondjuk a füledre nem figyelsz, ugyanígy a dekoltázs és a tarkó területe is ‘fedetlenül’ szokott maradni.

Sok bőrrákos beteggel találkozunk, akiknél a rákos elváltozás bizony nem az arcon alakul ki, hanem épp a füleken, a mellkason, a karokon, a lábakon és a háton, ezért a fényvédelem fontos minden olyan bőrfelületen, amely a napsugárzásnak ki van téve!

Tapasztalt bőrgyógyászaink elmondása szerint számos olyan esettel találkoztak, amelyek az ajkak feletti részen egészen az orrlyukakba nyúltak, vagy amelyek megközelítették a hallójárat nyílását! Ezért kellő alapossággal járj el, a fülek minden felületét – beleértve a peremeket, a hallójáratot és a hátsó részt is, valamint az orrlyukak nyílásait is bekend!

Ugyanígy, az ajkakat érő kumulatív napsugárzás is bőrrákot okozhat, ezért a száj felülete is legyen alaposan fedve, erre a napozókrémeknél a fényvédőt (15-30 SPF) tartalmazó szájápolók az ideálisak.

A nyaralás megtervezésekor legyen a rutin része, hogy a megfelelő fényvédelemről is gondoskodsz! Tudatos szülőként pláne fontos, hogy a gyermekeid életének ez ugyanolyan alapja legyen, mint az általános higiénia.

→ Nem használsz eleget:
Nem elég enyhén a bőrre permetezni a fényvédőt. Nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség az elegendő pl. az arc felületére! Ha csak ímmel-ámmal használod, teljesen hatástalan, sőt, fontos, hogy bemasszírozd a bőrbe, nem elég a permet. Azt fontos szem előtt tartani, hogy nem a bőrégés a legnagyobb problémád ennek következtében, hanem ténylegesen a bőrrákot kockáztatod!

→ Nem ismétled:
Ugyan a legmodernebb fényvédő krémek már tényleg hosszú órákon át képesek ellenállni a víznek és izzadtságnak, mégis az idő múlásával veszítenek hatásfokukból is. Az újbóli alkalmazás kulcsfontosságú. Azt javasoljuk, hogy legalább 1-2 óránként és minden vízben történő megmártózás, vagy edzés után alkalmazd újra.

→ Túl későn alkalmazod:
A fényvédő krémet 30 perccel a napon történő tartózkodás, így főleg az úszás vagy izzadással járó tevékenység előtt fel kell vinni, hogy képes legyen kifejteni bőrvédő hatását.

©M2Med Plasztikai Sebészet - M2Med - Dr. Marjas László / Fényvédelem

Néhány tévhit a fényvédelemmel kapcsolatban:

→ akármilyen fényvédő jó
NEM IGAZ!

Bőrtípusnak, az éghajlatnak, a tevékenységnek megfelelően kell terméket választani. Nem elég a kisebb faktorszám sem, ha nem nyújt kellő védelmet. A mai fényvédők tényleg rendkívül változatosak, elegánsak, és sokféle formában kaphatók – testápolók, krémek, sprayk, gélek, balzsamok és púderek formájában –, ezért választhatod a bőrödhöz és hozzád leginkább illőt.

→ felhős időben, vagy télen nem kell használni
NEM IGAZ!


Ha azt gondolnád, hogy a felhő, a téli időjárás vagy a bent tartózkodás azt jelenti, hogy nincs veszély, bizony tévedsz! Az UVA, amely mélyebbre hatol, könnyen átjut még az üvegen is, így a felhőkön és a hideg hőmérsékleten ugyanúgy!
Síeléshez minimum 30-as SPF értékű fényvédő szükséges, ugyanis minden ezer láb magassággal további 5%-kal nő az UV értéke.
Jól ismert tény, hogy több bőrrákos elváltozást tapasztalni az arc bal oldalán, mint a jobb oldalon, mivel az autóban ülve a sofőr arca halmozottan ki van téve a napsugárzásnak.

→ az SPF értéke összeadódik
NEM IGAZ!

Az SPF-ek nem adalékanyagok. Ha egy 15-ös faktorú alapozót egy 30-as SPF-értékű hidratálóra rétegezünk, az nem egyenlő a 45-ös SPF-sel. Az még mindig csak 30!

→ a sminkben lévő SPF elegendő
NEM IGAZ!


Míg az SPF-et is tartalmazó alapozók és színezett hidratálók nagyszerű újításnak számítanak, nem nyújtanak egész napra elegendő védelmet.
Bőrgyógyászok azt javasolják, ha törődsz azzal, hogy ne ráncosodjon a bőröd, ha nem kockáztatnád a bőrrákot, vagy a napsugárzás halmozott káros hatásait, minimum 30-as fényvédő faktorú krémet használj, de a legjobb, ha felemeled 45 SPF-re vagy még magasabbra!

Azt javasoljuk, alakítsd ki azt a szokást, hogy minden nap használsz fényvédő krémet. Az ultraibolya sugarak a bőr idő előtti öregedéséhez, ráncokhoz, leégéshez, fénykárosodás jeleinek kialakulásához és bőrrákhoz vezetnek. Még akkor is, ha beltérben vagy, az UVA-sugarak áthatolhatnak az üvegen, és ezekhez a káros hatásokhoz vezethetnek. A fényvédelemnek a mindennapi rutin részévé kell válnia – ugyanúgy, mint a fogmosásnak!

Kérdezd azokat, akik megfelelően, kellően magas faktorszámú termékeket használnak, hogy csodás bronzbarna bőrszín szerezhető akkor is, ha tudatosan figyelsz a bőröd védelmére! Fokozatosság, alaposság és boldogan élvezheted a napsugarakat és a szabadban tartózkodást!

A bőrrák nehezen észrevehető, még időben történő felfedezés esetén is nehezen és a kiújulás kockázatával gyógyítható, nagyon kegyetlen betegség. A megelőzésre fordíts figyelmet, ne a gyógyulásra!

Vigyázz a bőrödre!

©M2Med Plasztikai Sebészet - M2Med - Dr. Marjas László / Fényvédelem
M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty