BLOG

Cseresznye-angióma 1×1

M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1

Mi az a cseresznye-angióma?
Egy anyajegyszerű kitüremkedés a bőrön, amely apró vérerekből áll. Ez az angiomák leggyakoribb fajtája, egy jóindulatú tumor, ami a kapillárisok megnövekedése miatt alakul ki.

Valószínűleg van néhány rajtad is és könnyen lehet, hogy eddig fogalmad sem volt, mi ez. Bár a legtöbb cseresznye-angióma jóindulatú és gyakorlott szemmel könnyen észlelhető, a következőket nem árt tudni róluk…

M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1
M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1

Mik ezek a piros pöttyök?

A cseresznye-angiómát, vagy senile angiomát Campbell de Morgan-foltnak is nevezik az után a brit sebész után, aki először tanulmányozta még a 19. században. Jóindulatúak – nem rákosak vagy károsak –, nagyon apró, kapillárisoknak nevezett vérerekből állnak. Rendkívül gyakoriak, férfiak és nők körében egyaránt előfordulnak, főként a 30 feletti felnőttek esetében jelenik meg, általában minden második embernél.Életünk során örököljük hajlamunkat ezek növesztésére, így ha a felmenőid bőrén láttál ilyen piros kitüremkedéseket, valószínűleg idővel rajtad is lesznek.

A bőrgyógyász szakirodalom szerint leginkább a törzsön (mellkason, hason, medencén és háton) találhatók, de ritkán láthatók a kezeken, lábakon vagy az arcon is. A cseresznye-angiómák a leggyakoribb érrendszeri anomáliák, és ritka, hogy egy 30 éves vagy annál idősebb személyen ne legyen néhány.

A cseresznye-angiómák mérete náhány mm-től fél centiméterig terjedhet. Idővel nőhetnek, de általában nem nőnek nagyobbra, mint egy borsszem. Ha véletlenül ennél nagyobbak lesznek, irritálhatnak vagy vérezhetnek. S bár jellemzően cseresznyevörösek, innen ered a nevük is, színük az élénk rózsaszíntől a mélyliláig és szinte feketéig terjedhet.

Egyes egészségügyi állapotok, mint például a terhesség, a cseresznye-angiómák növekedéséhez vezethetnek a testen, és fennáll annak az esélye, hogy egyesek a genetikailag hajlamosabbak rájuk. Ez olyasvalami, amit egy bőrgyógyász vagy egy genetikus képes meghatározni.

A saját egészséged védelméért mindenképpen fontos betartani a szakemberek javaslatát és ha bármilyen sötétebb színű dudort találsz a bőrödön, érdemes egy bőrgyógyászhoz ellátogatni, aki dermatoszkóppal kiértékeli azt és felállítja a cseresznye-angióma helyes diagnózisát és legfőképp kizárja a melanoma kialakulását.

A cseresznye-angióma veszélyes?

Az “Élet csak egy tál cseresznye dalszövege, miszerint Ne vedd komolyan; túl titokzatos”, könnyen alkalmazható a cseresznye-angiómákra is.

Klinikailag nem tekintjük súlyosnak őket, de patofiziológiájuk megértése továbbra is rejtély. Ahogy egyre többet megtudunk a genetikáról és a megjelenésükhöz vezető molekuláris útvonal(ok)ról, új helyi terápiák jöhetnek szóba. S bár a cseresznye-angiómák száma egész sok lehet, gyakorlatilag tünetmentesek. Nem okoznak fájdalmat, viszketést vagy egyéb rossz érzést.

M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1

A cseresznye-angióma mitől alakul ki?

Kialakulásuk oka sajnos még nem ismert az orvostudomány számára sem, de nagy a valószínűsége, hogy genetikai eredetű.

Az ember kora szintén befolyásoló tényező lehet, mivel ezen angiómák száma 40 év felett megnő.
Egyes kutatások szerint az angioma brómmérgezés vagy -túladagolás következménye is lehet, amely vegyület megtalálható a gyógyszerekben, sőt élelmiszeripari termékekben is. Ez csak feltételezés, bizonyítékokkal még nem sikerült alátámasztani ez utóbbi hipotézist.

A cseresznye-angióma hogyan kezelhető?

Valószínűleg sokan egyetértenek abban, hogy esztétikailag nem túl tetszetősek. Ennek ellenére nem kell őket külön kezelni vagy eltávolíttatni, ezzel kockáztatva a hegesedés lehetőségét. Egyedül esztétikai célból szokták eltávolítani, erre többféle megoldás is létezik a hagyományos sebészeti eljárástól kezdve a lézeres műtétig.
A cseresznye-angiómát leggyakrabban elektrokauterrel kezeljük (lényegében elégetjük), vagy pulzáló festékkel és vaszkuláris lézerrel, mint például YAG-gal. Ezek a kezelések nagyon biztonságosak és hatékonyak, azonban nem akadályozzák meg a cseresznye-angiómák újbóli kialakulását. Szükség esetén a kriosebészet – a foltok lefagyasztása folyékony nitrogénnel – és a borotválkozás (a cseresznye-angióma sebészi ‘levágása’ vagy ‘borotválkozása’ és a folt felvarrása) is alkalmazható.

Nagyon fontos, hogy senki se próbáljon otthoni körülmények között megszabadulni az angiómától!

Egyrészt az orvosnak először meg kell állapítania, hogy valóban csak egy ártalmatlan tumorról van szó. Másrészt az olyan megoldások, mint az otthoni körülmények között végzett lefagyasztás vagy a leborotválás nagyon fájdalmas lehet, és nagy a fertőzés veszélye is – még nagyobb problémát okozva, nagy hegeket hagyva maga után.

M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1
M2Med BLOG - Cseresznye-angióma 1x1
M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty