BLOG

Zsírleszívás gyógyulási ideje

M2Med BLOG / Zsírleszívás gyógyulási ideje

A zsírleszívás gyógyulási idejét három tényező határozza meg, amelyek magukban foglalják a műtét előtti felkészülést, a végrehajtott műtéti manővereket és a posztoperatív utasítások betartását.

Ez a három összetevő befolyásolja végső soron a zsírleszívás utáni felépülést, és az alábbiakban ezt részletezzük:

M2Med BLOG / Zsírleszívás gyógyulási ideje
M2Med Blog - Cellulit kezelések

Preoperatív felkészítés – azaz mi javasolt zsírleszívás előtt?

A zsírleszívás előtti felkészülési tényezők, amelyek befolyásolják a gyógyulás idejét, magukban foglalják a táplálkozás optimalizálását, a vérhígítók elhagyását és a dohányzás kerülését.

Étkezés
A táplálkozás optimalizálása megköveteli több fehérje fogyasztását, ugyanis a fehérjebevitel növelése hatással van a zsírleszívás gyógyulási idejére. Először is, a fehérjebevitel növelése biztosítja, hogy szervezet rendelkezzen a kollagén lerakásához szükséges építőelemekkel. A kollagén az esszenciális molekula, amely meggyógyítja a szöveteket és a metszésvonalakat. Másodszor, a fehérjebevitel növelése növeli a vér fehérjéjét, az albumint. A magas albuminszint a véráramban minimálisra csökkenti a plazmafolyadék szivárgását az erekből. Kevésbé tudományosan fogalmazva, minél kevesebb a plazmafolyadék szivárgása, annál kisebb lesz a zsírleszívás utáni duzzanat és annál gyorsabb a gyógyulás.

Véghígítók elhagyása
A vérhígítók elhagyása kritikus fontosságú, hogy ne szivárogjon vér a lágy szövetekbe. Minél kevesebb vér szivárog a lágy szövetbe, annál kevesebb fájdalmat fogsz tapasztalni, és annál kisebb a hiperpigmentáció (véraláfutások, bevérzés) kockázata a vérben lévő hemosziderin festő hatása miatt.
Figyelem! Vérhígító hatású / véralvadást gátló gyógyszer  az aszpirin is, ezért a zsírleszívást megelőzően legalább 2 héttel már ne szedj ilyen jelegű készítményt.
A vérhígítók szedéséről az előzetes konzultáció során mindenképp tájékoztass bennünket.

Dohányzás felfüggesztése, leszokás
A dohányzás elkerülése a zsírleszívás kritikus összetevője, mivel a nikotin összehúzza a mikroereket, és korlátozza az oxigén és a tápanyagok eljutását a bőrsejtekhez. Mivel a zsírleszívás a mikroerek irritációját és kompromittálását eredményezi, a dohányzás (a nikotin) minden bizonnyal bőrkárosodáshoz és esetleges nekrózishoz vezet. Magyarul, ha nem függeszted fel a dohányzást legalább 2 héttel a beavatkozást megelőzően és legalább a zsírleszívás regenerációs időszakában, sejt-, vagy szövet elhalást kockáztatsz, ami visszafordíthatatlan!

Ha az operatív manőverek befejeződtek, azaz mi történik közvetlenül zsírleszívás után?

Minél nagyobb a zsírleszívás, annál nagyobb irritációt okoz a lágyszövetekben. Azaz minél jobban irritáljuk a páciens lágyszöveteit (értsd. minél nagyobb felületről és minél nagyobb mennyiségben távolítjuk el a zsírt), annál több  gyógyulási időre van szükség zsírleszívás után ahhoz, hogy visszatérhess a normál fizikai tevékenységhez.

Egyeseknél további korrekciós műtétre is szükség lehet a bőr feszesítésére a zsír eltávolításával egyidejűleg. A sebészeti metszésvonalak meghosszabbítják a gyógyulási időt, mivel a kollagén molekuláknak át kell haladniuk a metszésvonalon, és a lágyrész-osztódásokon át kell gyógyulniuk. Azaz ha a felesleges bőrt is eltávolítjuk, további idő szükséges a gyógyulásra.

A posztoperatív utasítások betartása, azaz mit szabad és mit nem zsírleszívás után?

A műtét utáni utasítások betartása elengedhetetlen a zsírleszívás gyors gyógyulási idejéhez. Hallgass a beavatkozást végző szakemberre és tartsd be a felépüléshez szükséges előírásait.

A követendő intézkedések közé tartozik a kompressziós ruha szigorú viselése, a sorozatos nyirokmasszázs, a magas fehérjetartalmú étrend folyamatos bevitele, a vérhígítók folyamatos elhagyása és a dohányzás folyamatos kerülése. A betegeket arra is szoktuk kérni, hogy naponta többször sétáljanak, hogy elkerüljék a trombózis kialakulását, amelyek komplikációkhoz vezethetnek. Ez a szövődmény súlyos lehet, és nagyban késleltetheti a gyógyulási időt.

Zsírleszívás gyógyulási ideje

Összefoglalva, a zsírleszívás utáni gyógyulás idejét számos tényező befolyásolja, amelyek a zsírleszívás során végighúzódnak. A zsírleszívás gyógyulási idejét leginkább a műtétet megelőző felkészülés, a zsírleszívás kiterjedésének mértéke és a zsírleszívást követő időszakban történő, orvos utasításainak való megfelelés.

Olyan kérdéseid vannak a zsírleszívásról, amelyre itt nem találtál választ?
Olvasd el a zsírleszívás témában a Gyakran Ismételt Kérdéseket itt »

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty