BLOG

A szépség változó arca

M2Med BLOG - A szépség változó arca

A testpozitív-mozgalom a „plasztikai sebészeti pozitivitás” új korszakát hozta el, lehetővé téve az esztétikai kezeléseken átesettek számára, hogy magukévá tegyék eljárásaikat és nyíltan beszéljenek róluk. A hozzáférhető plasztikai sebészeti eljárások térnyerésével könnyebbnek tűnik megváltoztatni a megjelenésünket, mint valaha. Azonban a kívánatos testformák trendjei folyamatosan változnak.

Míg a ’90-es években az olyan karcsú modelleket, mint Kate Moss, „ideális” testalkatúként emlegették, addig a 2010-es évektől kezdve olyan hírességek, mint a Kardashian-nővérek népszerűsítették a gömbölyűbb testtípust. Ezek a testtípusok nagyon különböznek egymástól, de mindkettőt „ideális” testtípusnak tekinthető. Honnan tudhatjuk tehát, mi lesz a következő trend?

M2Med BLOG - A szépség változó arca

A plasztikai sebészeti eljárások világának ez a fajta, bárki számára elérhető mivolta és újonnan felfedezett nyitottsága előrelépésnek tűnhet a test-pozitivitás felé, de valójában ennek az ellenkezője is igaz lehet.

Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, láthatjuk, hogyan – és milyen drasztikusan ellentétes irányba – változtak a szépség szabványai az évek előrehaladtával.

M2Med BLOG - A szépség változó arca
M2Med BLOG - A szépség változó arca

Az 1950-es évek

Ebben a korszakban a drámai nőtípus-trendje uralkodott. A formásabb idomokkal megáldott nőket tartották attraktívnak és az olyan hollywoodi csillagok iránt rajongott mindenki, mint Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor, őket szexuális szimbólumokként csodálták.
A Playboy és a Barbie babák világában a nagy, dús keblű, vékony derekú, karcsú csípőjű forma jelentette a nőideált.

Mindeközben a plasztikai sebészet elkezdett teret hódítani, főleg Amerikában a nagyközönség körében, így egyre többen vállalkoztak az akkor még sokszor kockázatos beavatkozásokra a szépség hajszolása érdekében. Ami manapság érthetetlennek tűnhet, a plasztikai sebészeti témában publikált cikkeket az akkori orvostársadalom kinevette, majd nem sokkal később épp azok a publicisták lettek a plasztikai sebészet nagy úttörői, akiket az akkori orvos-társadalom még komolytalannak titulált.

Az 1960-as évek

A lendületes hatvanas években a közvélemény teljesen megváltozott, a legtöbben inkább a törékeny Jessica Raboit sziluettjét kezdték isteníteni. Az olyan modellek, mint a sovány Twiggy jelentették az új ideált a nők számára.

Elkeserítően sokan nyúltak fogyókúrás céllal az olyan szerekhez, mint az amfetamin, hogy hasonlítsanak a csontsovány, gyermeki testű ikonjaikra.

1962-ben hajtották végre az első szilikon implantátumos mellnagyobbítást Houstonban. A történet szerint Jean
bement a kórházba, hogy eltávolítsanak egy tetoválást a mellkasáról. Ekkor megkérdezték tőle, hogy fontolóra venne-e egy önkéntes beavatkozást, amely egyedülálló a maga nemében. Két óra múlva Lindsev B kosaras méretről C kosarasra “nőtt”. A mellnagyobbításról a hölgy úgy nyilatkozott később, hogy “Nem igazán észleltem a változást mindaddig, amíg ki nem ment az utcára, és ott elkezdtek az emberek elismerően utánam fütyülni” …
Az úttörő sebész, Thomas Cronin volt az, aki elsőként bemutatta a mellnagyobbítás ezen fajtáját a Nemzetközi Plasztikai Sebészek Társaságának Washington DC-ben és ezzel 1963-ban forradalmasította a plasztikai sebészet világát.

M2Med BLOG - A szépség változó arca
M2Med BLOG - A szépség változó arca

Az 1970-es évek

A hetvenes éveket a diszkó dívák korszakaként jelölték. Még mindig volt egy hatalmas nyomás, amely a nőkre nehezedett, hogy karcsúságuk megőrzése érdekében mindent tegyenek meg. Az olyan magas, szálkás alakú hölgyek, mint Farrah Fawcett képviselte az új testideált.
A tökéletesen sportos test és az egészséges életmód jelentette az akkori divatot, az olyan diéták mellett, mint pl. a ma is sokak által követett Dr. Atkins-féle szénhidrát alapú étrend.

Az akkoriban még viszonylag új anyag, a szilikon népszerűsége folyamatosan nőtt, így bizonyos plasztikai sebészeti beavatkozások során is egyre inkább alkalmazták. Az évtized során a szilikon használata gyakorlatilag már minden testrészre kiterjedt.

Az 1980-as évek

A szupermodellek korszaka. A legtöbb olyan tökéletes, hosszú lábú szépség, mint pl. Elle MacPherson (becenevén The Body) és Linda Evangelista uralkodott a trónon. Ebben az időben a közvélemény is kezdett felfigyelni a plasztikai sebészeti eljárásokra, olyanokra is, amelyek korábban még nem voltak annyira felkapottak.

Ekkortájt kezdett elterjedni és hihetetlen népszerűvé válni a zsírleszívás, amelyet helyi érzéstelenítésben végeztek.

A biztonság is első helyre ugrott a plasztikai beavatkozások terén: kötelezték az orvosokat, hogy legyenek tisztában az implantátumokkal, az általuk okozott mellékhatásokkal és kötelezővé tették a közvélemény tájékoztatását is az ellenjavallatokkal és a beültetéssel járó kockázatokkal kapcsolatban.

A plasztikai beavatkozások elérhetővé váltak bárki számára és népszerűségük töretlenül kezdett felfelé ívelni.

M2Med BLOG - A szépség változó arca
M2Med BLOG - A szépség változó arca

Az 1990-es évek

Gondolj csak az akkori Kate Mossra és Jodie Kiddre – akik akkori megjelenése, az ún. “heroin chic” lett a divat, az előző szépségideáltól jó távol eső hipervékony, androgün-formája lett az etalon.

Mi több, ahogy a közvélemény változott, elmozdulás történt a jobb minőségű beavatkozások irányába: egyre több ember vállalkozott, hogy kés alá fekszik és felértékelődtek az igazi tudással, gyakorlati tapasztalattal rendelkező plasztikai sebészek.
A zsírleszívás, a mellplasztika és a szemhéjplasztika soha nem látott divattá vált. Annak ellenére, hogy a vékony megjelenés volt a trend, ami az akkori legtöbb modellt, sztárt jellemezte, az olyan sztárok, mint Pamela Anderson és Melanie Griffith váltak kívánatossá, ami magával hozta a teltebb alak, nőiesebb formák iránti vonzódást is.

A 2000-es évek

Olyan hírességek taposták az utat, mint Britney Spears és Christina Aquilera a kockás hasat megmutató apró topjaikban és a csokibarnára barnított testükkel. A sportos, nőies, de viszonylag vékony alkat jelentette az ideált.

A hírességek külön személyzetet tartottak fenn azért, hogy a lehető legjobban nézzenek ki: személyi edzőket, szakácsokat és saját szépség-esztétákat is beleértve.

Nyilván akadtak azért olyanok, akik ezt nem engedhették meg maguknak, így egyre többen fordultak a plasztikai műtétekhez, hogy annak köszönhetően elérjék a kívánt formát. A korszak legfelkapottabb esztétikai beavatkozásai a botox, a bőrfeszesítés és a zsírleszívás voltak.

A 2000-es évek közepére a plasztikai sebészeti műtétek iránti igény az egekbe szökött, az olyan típusú műtétek, mint a teljes alakszobrászat, a mellplasztikát, hasplasztikát és zsírleszívást egyben tartalmazó Extreme Makeover-típusú beavatkozások, valamint a komplex arcfiatalító műtétek voltak a legfelkapottabbak globális szinten.

M2Med BLOG - A szépség változó arca
M2Med BLOG - A szépség változó arca

A 2010-es évek

Ez a korszak egészen új hullámot hozott: a formás fenekekét! Köszönhetően az olyan celebeknek, mint Kim Kardashian, Jennifer Lopez és Nicki Minaj, az extrém módon kerek, feszes hátsó lett a cél – távol a csontsovány, ’90-es évek sziluettjétől. Ez egy sokkal elérhetőbb ideált jelentett, közelebb állt az átlagemberek formájához. Azok, akiket a természet nem áldott meg formás hátsóval, gyakran feküdtek kés alá, hogy elérjék ezt a célt.

Nem csak nők, hanem egyre több férfi is úgy döntött, plasztikai sebész segítségével éri el a kívánt alakot.

A Kardashian-klán valóságshowjának köszönhetően napvilágot láttak a nővérek által preferált plasztikai beavatkozások, köztük a nagy botrányt kavaró eset is, amely során az akkor mindössze 17 éves Kylie töltőanyaggal dúsíttatta fel ajkait – amit persze évekig vehemensen tagadott.

2010-ben történt az az elhíresült beavatkozás is, amely során Heidi Montag tíz műtéten esett át egyetlen nap alatt.  A Hills sztárja Kaliforniából Coloradoba utazott, hogy alávesse magát egy kiterjedt plasztikai beavatkozásnak, amely mellnagyobbítást, orrműtétet, szemöldökemelést, állplasztikát, zsírfeltöltést tartalmazott.
Ezzel együtt számtalan más celebritás vállalt plasztikai műtétet, amelyek csak még tovább fokozták a gondolatot, hogy ezt bárki megteheti és nincs akadálya már annak, hogy egy kalap alatt megváltoztasd az egész megjelenésedet.

A 2021 és az azt követő évek…

Az “ebédidőben végezhető beavatkozások” korában és őrületes népszerűsége lett a gyors korrekcióknak, mint például az ajakfeltöltésnek, ráncfeltöltéseknek és minden ehhez hasonló nem-invazív beavatkozásnak.

Sőt, számos híresség visszaforgatta az időt és a korábbi állapotok visszaállítása mellett döntött: Olivia Attwood, Chrissy Teigen és Amy Childs egyszerűen eltávolítatta mellimplantátumát és a természetesebb megjelenés mellett tették le voksukat.

Annak ellenére, hogy sokkal támogatottabb a természetesebb megjelenés, bizonyos műtétek és a korrekciós beavatkozások száma folyamatosan emelkedik. Csak 2019-ben 13,6 millió nem-sebészeti kezelést végeztek világszerte, ebből 4,3 millió hvaluronsavas dermális töltőanyaggal való feltöltést jelentett. Ez 15,7%-os növekedést jelentett az előző évhez képest, és csaknem 50,0%-os növekedést a 2015 óta nemzetközi viszonylatban, az Aesthetic Plastic Surgery’s Global Survey felmérése alapján.

Mi több, a világszerte végrehajtott brazil fenékemelések (BBL) száma 2015 óta 77,6%-kal nőtt, így ez most a leggyorsabban növekvő plasztikai sebészeti eljárás a világon.

A pandémia bekövetkeztével méginkább felgyorsult a megjelenéssel kapcsolatos beavatkozások számának növekedése. Köszönhetően a fent említett hírességeknek és az elmúlt években kialakult testpozitív kultusznak, manapság a homokóra alkat jelenti a trendet, közelítve a leginkább természetes megjelenés felé.

Nehéz megjósolni, milyen korszak következik. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő…

M2Med BLOG - A szépség változó arca
M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty