BLOG

Lehet-e egy plasztikai beavatkozás pozitív hatással a mentális egészségre?

M2Med Blog - Lehet-e egy plasztikai beavatkozás pozitív hatással a mentális egészségre?

A témában elsősorban a brit és az amerikai szakirodalomra támaszkodhatunk, mert Angliában és a Tengerentúlon végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat. Az Egyesült Királyságban a plasztikai sebészek képviseletében működő Brit Esztétikai Plasztikai Sebészek Szövetsége (BAAPS) által 2023-ban végzett ellenőrzés megállapította, hogy “2022-ben 102%-kal nőtt a kozmetikai sebészeti eljárások száma.” A jelentés minden típusú kezelésre kiterjedt, a mellplasztikától az orrplasztikán át a zsírleszívásig és az olyan „korrekciókig”, mint például az ajakfeltöltés. A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság (ISAPS) szerint ez a trend az egész világra kiterjedt.

Ha azt vesszük sorra, hogy miért válnak egyre népszerűbbé a plasztikai beavatkozások világszerte, számos indokot találunk.

M2Med Blog - Lehet-e egy plasztikai beavatkozás pozitív hatással a mentális egészségre?

Először is ott van az anyagi szempont: a plasztikai sebészetet korábban csak azok tudták igénybe venni, akik rendelkeztek a nagy költségek fedezésére szükséges kerettel. Manapság már sokkal barátibbak az árak, egyáltalán nem megfizethetetlen a plasztikai műtét, így bárki számára elérhető. A szélesebb hozzáféréssel természetesen az esztétikai beavatkozások gyakoribbá váltak, és manapság már jóval kevesebb a megbélyegzés emiatt, teljesen elfogadottá vált. Az egyik legújabb motiváló tényező ma a közösségi média filtereinek megjelenése és elterjedése. Ezek az erősen átalakított fotók és videók egy teljesen természetellenes esztétikát normalizálnak, amely nem tükrözi a valóságot, és ami igen káros hatással lehet a testképre.

Egyes körökben a plasztikai sebészetet felületesnek tartják, mivel kizárólag a fizikai tökéletességre való törekvésnek tekintik. Ez persze nem mindig van így; számos tanulmány megjelent, köztük a „Motivációs célok és a test értékelése a plasztikai műtét után” című kutatás megállapította, hogy kapcsolat van a plasztikai sebészet és azon elvárás között, hogy a beavatkozás javítani fogja a mentális egészséget. A műtét motivációja fizikai és pszichológiai is lehet, és az eredmények várhatóan elősegítik a fizikai, szociális és érzelmi jólét javulását.

Ez összefügg azzal az előfeltevéssel, hogy az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel fontolgatják a plasztikai műtétet, mint eszközt a testképük javítására és közérzetük javítására. Azoknál a betegeknél, akiknek a műtét előtt alacsony az önbecsülése, később csökken a stressz, és általánosságban javulhat az életminőség. Ez azonban attól függ, hogy korábban miért voltak boldogtalanok, például ha a nagy orruk miatt csúfolták őket, és ez mindig zavarta őket, motiváltnak érzik magukat az orrplasztikára, hiszen a beavatkozás után nagyobb magabiztosságot és boldogságot éreznek majd, mert megszűnt a szorongást okozó tényező.

A plasztikai műtétek utáni mentális jólétet befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolhatja a mentális egészséget a plasztikai műtétek után, de például azon páciensek esetében, akik testi diszmorf rendellenességben (a megjelenésük megszállottsága) szenvednek, nem változik az érzet. Ezek a betegek nem érzik jobban magukat a műtéttől, és továbbra is aggódnak az általuk észlelt tökéletlenségek miatt.

Emellett azoknál a betegeknél, akik mély pszichológiai problémákkal, például szorongással, depresszióval vagy párkapcsolati problémákkal küzdenek, és emiatt esetleg rossz okokból vállalkoznak a műtétre, kevésbé valószínű, hogy pozitív előnyökkel járnak a plasztikai beavatkozások.

Az általunk végzett plasztikai műtétek egyik számunkra legjobb része az, ahogy a pácienseink visszanyerik önbizalmukat, javul az önértékelésük, és úgy összességében jobban érzik magukat a bőrükben és kapcsolataikban.

A plasztikai sebészet persze nem jelent mindenre megoldást. Kulcsfontosságú, hogy a pácienseknek reális elvárásaik legyenek, és meg kell érteniük, hogy a social mediaban fellelhető sok online kép gondos megvilágítással, sminkkel, pozicionálással és persze filterekkel készül. A tény az, hogy mindenkinek más a bőr-, izom- és csontszerkezete, valamint általános egészségi és edzettségi szintje, ami lehetetlenné teszi azonos eredmények elérését és azonos gyógyulási időt mindenkinél.

Összefoglalva, a plasztikai sebészeti eljárások pozitív hatással lehetnek a mentális jólétre, de kulcsfontosságú az elvárások helyén kezelése és megalapozott döntések meghozatala. Erre tökéletes alkalom egy tapasztalt plasztikai sebésszel folytatott személyes konzultáció, ahol megbeszélhetitek az igényeidet és lehetséges eredményeket.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty