BLOG

Vannak-e hosszútávú mellékhatásai a Botoxnak?

M2Med Blog - Vannak-e hosszútávú mellékhatásai a Botoxnak?

A botulinum toxin injekciók mellékhatásai a kezelt területtől függően változnak. A legtöbb páciens esetében semmiféle mellékhatás nincs. A minimálisan előforduló probléma pedig igen enyhe és egy-két napon belül javul. A Botox lehetséges mellékhatásai fájdalom, duzzanat, bőrpír vagy véraláfutás a kezelés helyén.

M2Med Blog - Vannak-e hosszútávú mellékhatásai a Botoxnak?

Van-e hosszú távú egészségügyi kockázata a Botox használatának?

A botox egy általános – és nagyrészt biztonságos – kozmetikai kezelés. Vajon a hosszú távú használatnak tartós hatásai is lehetnek?
Biztonságos módszer a ráncok és finom vonalak kisimítására? Vagy egy méreg, amely állandó “fagyott” kifejezéssé rögzíti az arcvonásait? Akárhogy is, a Botox nagy üzlet.
A Botox (a botulinum neurotoxin márkaneve) kezelés a világ leggyakoribb kozmetikai eljárása, a becslések szerint évente közel hárommillió injekciót adnak be. Eredetileg egy baktériumok által termelt erős neurotoxinból származik, és blokkolja az arcizmokat irányító idegek jeleit. Az izmok ellazulnak, a finom vonalak és ráncok eltűnnek. Az eredmény? Fiatalosabb arc – legalább három-négy hónapra.
Széles körben biztonságosnak, hatékonynak tekintik, és nagyrészt mentes a súlyos mellékhatásoktól . De vajon valós ez a hír?

A legtöbb jelentett mellékhatás valójában csekély és mulandó. Ezek közé tartozik a fájdalom, duzzanat vagy enyhe véraláfutás az injekció beadásának helyén, valamint fejfájás és influenzaszerű tünetek az első 24 órában. Időnként az arc átmeneti gyengesége és elnyúlása is előfordulhat.

2024 áprilisában az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) figyelmeztetést adott ki, miszerint 22, 25 és 59 év közötti nő számolt be a közelmúltban “káros reakciókról” a hamisított vagy helytelenül kezelt Botoxra.
A jelentett tünetek között szerepelt a homályos és kettős látás, a lelógó szemhéjak, a nyelési nehézség, a beszédzavar, a légzési nehézség, a fáradtság és a gyengeség. Mind a 22 eset azután történt, hogy a nők Botox injekciót kaptak engedély nélküli vagy képzetlen emberektől olyan helyeken, amelyek nem egészségügyi intézmények!
A hatóságok persze vizsgálják ezeket a tüneteket, amelyek a rosszul kezelt vagy hamisított botulinum toxin injekció beadása után következtek be.

Óriási probléma a komoly szakmai munkát végző plasztikai sebészek számára, hogy bizony vannak forgalomban lévő hamisított változatok, bár itthon ez még elenyésző. Hazánkban inkább a kókler, magát szakképzettnek valló szolgáltatók tudnak súlyos károkat okozni a hozzánemértésükkel, ezzel pedig rossz hírét keltik egy komoly kutatási múlttal és nagy respekttel rendelkező, kiváló szerrel szemben.

Biztosíthatunk arról, hogy ha a botulinum toxint megfelelően gyártják, és egy megbízható, jó márkától származik, akkor az erőssége akkora, hogy soha nem okoz extrém mellékhatást. Ezért az M2Med-ben kizárólag az engedélyezett AbbVie – Allergan által gyártott, hivatalos hazai engedélyekkel is rendelkező Botoxot használjuk.

Az Allergan Aesthetics egyetért azzal az állásponttal, hogy a pácienseknek fontos figyelnie arra, hogy csak engedéllyel rendelkező egészségügyi szakemberrel végezzenek ilyen eljárásokat.

Tehát a hamisított Botox káros, ez rossz hír.
De mi a helyzet a szokásos botulinum toxin biztonságosságával?

Egy 2020-as tanulmány áttekintette az esztétikai Botox injekciók biztonságosságát, és arra a következtetésre jutott, hogy a súlyos mellékhatásokról, például a CDC által észleltekről szóló jelentések nagyon ritkák.

Ha a botoxot helytelenül adják be, előfordulhat, hogy a szemhéjad lelóg, és ez akár hat hónapig is eltarthat. Ezért is fontos, hogy csakis olyan orvoshoz fordulj, akiről biztosan tudod, hogy rendelkezik a megfelelő szaktudással e téren.

Nemrégiben elemzést végeztek az Egyesült Királyság és az USA esztétikai injekciós iparáról, és megállapították, hogy a Botoxhoz hasonló injekciókat beadó “szakemberek” 68%-a nem orvos. Ez hazánkban nem jellemző, itthon általában valóban csak plasztikai sebészek, bőrgyógyászok, szájsebész orvosok végzik a botox kezeléseket.

Fontos tudnod, hogy ha helyesen alkalmazzák, akkor minden okunk megvan azt hinni, hogy a Botox nagyrészt biztonságos.
Valóban széles körben használják, és a biztonsági profilja kiváló.
Vannak olyan emberek, akiknek káros hatásai voltak, de ezt annak a több millió embernek a kontextusába kell helyezni, akik az 1980-as és ’90-es évek óta használták ezt a toxint és nagyban azok keze alól kerültek ki, akiket fentebb említettünk, mint elkerülendő szolgáltatók.

Az M2Med-ben biztonságban vagy! Marjas doktor úr nem csak sokéves rutinnal rendelkezik a botox injekciós kezelések terén, hanem ő maga az Allergan szakmai trénere is, aki más orvosoknak képzéseket tart a helyes használatról. A doktor úr biztos kezei között nincs ok az aggodalomra!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty