BLOG

Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?

M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?

Baj, ha a bal mell nagyobb, mint a jobb?

Akár az a fajta ember vagy, aki meztelenül jár-kel a házban, akár az a típus, aki zuhanyozás után sem szereti a tükörben látni a csupasz testét, valószínűleg azért már észrevetted az enyhe (vagy talán nem is olyan enyhe) különbséget a melleid méretében. Az egyik nagyobb, mint a másik, vagy kicsit más alakú? Kiderült, hogy gyakoribb ez, mint gondolnád, és valószínű, hogy nincs semmi bajod. De miért ilyen és hogyan alakítható, ha téged ez zavar?

A nők többségének aszimmetrikus mellei vannak, ezt néhány nő észreveszi, de sokan nem, vagy nem is foglalkoznak vele. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők 91 százalékának van némi aszimmetriája, legyen szó a térfogatról, a mellbimbók magasságáról vagy az egész mellkasról. Legtöbbször ezek a különbségek alig észrevehetők, máskor azonban egészen nyilvánvalóak lehetnek.

M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?
M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?
Tara Reid amerikai színésznő is mell asszimmetriával él

A mellek testvérek és nem ikrek

Az aszimmetria nagyon gyakori jelenség a nők körében. Valójában mi itt az M2Med-ben még soha nem láttunk tökéletesen szimmetrikus mellű hölgyet. A plasztikai sebészetben van egy mondás, miszerint „A mellek testvérek, nem ikrek”, ezért mindig lesz némi eltérés a két oldal között. Egyeseknél ez szembetűnőbb, mint másoknak, és nem csak méretben, hanem a mellbimbók helyzetében, magasságában, a bimbóudvar méretében, az ívek helyzetében és szélességében is mutatkoznak eltérések.

Mitől lesz ilyen?
Az aszimmetria leggyakoribb okai hormonális változások.

A mell aszimmetriája leginkább pubertás korban figyelhető meg, ahol a gyors növekedési rohamok miatt lehetséges, hogy az egyik emlő jobban reagál a megugrott ösztrogén szintre, mint a másik. Az egyik mellben a valódi mellszövet százalékos aránya eltérő lehet a zsírszövethez képest, ezért másképp reagálhat a hormonális változásokra, ez a tudományos magyarázat.

A genetika is nagy szerepet játszik: ha egy nő anyjának, vagy nagyanyjának aszimmetrikus melle volt, nagyobb az esélye annak, hogy neki is aszimmetriája van.

A pubertás alatti hormonális változások mellett a szervezet fizikai fejlődése is befolyásolhatja a mell megjelenését.

Bármilyen gerincferdülés például nem csak egyenetlenné teheti a melleket, de ha a gerincferdülés a pubertás alatt jelentkezik, akkor a mellek fejlődése is eltérő lehet.

Hasonlóan előfordulhat az is, hogy egy személy bordaívének alakja jobbról balra nem azonos. Még akkor is, ha az ember mellei pontosan ugyanolyan méretűek és alakúak, ha az alap, amelyen ül (bordaív) nem szimmetrikus, egyenetlennek tűnik az egész.

Egy nő atletikus alkata is befolyásolhatja a bordaív arányát. Azok számára, akik nagyon sportosak, a bal bordaív valamivel magasabban lehet, mint a jobb, mert a szív és a környező izmok kissé megemelték azt. Sok embernek van ilyen bordaíve.

Néhány jobbkezes vagy balkezes beteg izomzatának teltsége is eltérést mutathat az egyes oldalakon, különösen akkor, ha olyan sportot űznek, ahol túlnyomórészt egy kezet használnak, például teniszeznek.

Nem sok hivatalos tanulmány készült a mell méretéről, de létezik pár különösen érdekes:
Egy vizsgálat során, melyet 100 olyan nő bevonásával végeztek, akik mellnagyobbításra vágytak, megállapították, hogy ezeknek a nőknek 88 százaléka természetes aszimmetriával is rendelkezett. Az Annals of Plastic Surgery című folyóiratban megjelent tanulmányban 600 nő testét elemezték és megállapították, hogy a bal mellük nagyobb.

Tehát, ha a bal melled nagyobb, mint a jobb, nem kell izgulnod, úgy tűnik, ez egyike azoknak a megmagyarázhatatlan anatómiai titkoknak, amelyek sok, különböző alakú és magasságú nőt érintenek minden különösebb ok nélkül. De ha az aszimmetriád jelentős és zavar téged, az többféleképpen korrigálható.

Hogyan korrigálhatók az asszimetrikus mellek?

A mell aszimmetriája a legtöbb embert nem zavarja. Azok számára, akik viszont aggódnak emiatt, örömhír, hogy léteznek már olyan eljárások, amelyek segítségével kijavíthatjuk ezeket. Akár a bimbóudvar és a mellbimbók aszimmetriái is kezelhetők.

M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?
M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?

Zsír transzfer
Az enyhe aszimmetria esetén zsírtranszfert használunk, mert ezzel formázható a kisebb mell és kis mennyiségben növelhető ott, ahol szeretnénk. A zsírtranszfer azt jelenti, hogy eltávolítjuk a zsírt a test egy olyan területéről, amelyen több van (ez általában a has vagy a comb), megtisztítjuk, majd befecskendezzük a térfogathiányos területekre. Sok orvos részesíti előnyben a zsír használatát, mint egyéb lehetőségeket, mivel az a páciens saját testéből származik, természetes megjelenésű és érzetű, és jellemzően alacsonyabb a szövődmények kockázata.

A saját zsírral való feltöltés egy biztonságos plasztikai eljárás, mely során a test olyan jó minőségű zsírsejteket tartalmazó területeiről, mint a fenék, a csípő vagy a has, annyi zsírszövetet vesznek le, amennyi, a kezelendő terület feltöltéséhez szükséges. A befecskendezett zsírszövetek nagyjából 60%-a tökéletesen beépül és nem vált ki ellenreakciót sem a szervezetből, hiszen nem testidegen anyag.

M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?

Mell implantátumok
Ha a szimmetria jelentősebb, akkor mell implantátummal lehet egyensúlyt teremteni. Az implantátumok térfogata általában 30-40 köbcentiméterrel tér el a következő implantátum méretnél felfelé vagy lefelé, így kiválóan be tudjuk mérni és ezzel szimmetrikusabbá tenni a melleket.

Mindemellett négy különböző implantátum-projekcióval rendelkezünk, így borda- és mellkasfaldeformitásban szenvedő betegeknél (ami rendkívül gyakori) megváltoztathatjuk az implantátum és így az emlő vetületét is. Most már olyan méretű és formájú mellimplantátumok is léteznek, amelyekkel az aszimmetriák könnyebben korrigálhatók, mint valaha.

Mivel nincs két egyforma eset, különösen az ilyen típusú eljárásokhoz olyan sebészre van szükség, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a mellműtétek terén, hogy az eredmény megfelelő legyen.

A manapság a plasztikai sebészetben használt képalkotó rendszerek csúcstechnológiás előnye, hogy azoknak a pácienseknek, akik érdeklődnek az aszimmetriák implantátumokkal történő korrigálása iránt, meg tudjuk mutatni a várható végeredményt. Fényképet készítünk egy speciális kamerával és elemezzük azokat a számítógépben, hogy megmutassa a mellek méretének és alakjának különbségeit, és útmutatást adjon a mellnagyobbításhoz az implantátumok méretét, alakját és elhelyezését illetően. Nagyon hasznos eszközök ezek és hihetetlenül precíz mérést végeznek: megmutatják a pácienseknek, hogy pontos mérésekkel felülről, alulról és oldalról hogyan is mutatnak. Azt is lehetővé teszi számukra, hogy láthassák magukat fürdőruha felsővel vagy anélkül, hogy megnézzék, megfelel-e nekik az implantátum mérete…

Előfordul, hogy a korábban nem feltűnő asszimetria vagy a deformitások mellnagyobbítás esetén válnak igazán láthatóvá, olyan ez, mint egy nagyító működés közben, ezért a legjobb, ha megbeszéled az igényeidet egy okleveles plasztikai sebésszel és megismersz minden részletet, amit tudnod szükséges egy ilyen beavatkozás előtt.

M2Med BLOG: Mit jelent, ha az egyik melled nagyobb, mint a másik?

Mellfelvarrás
A műtéti emelés sok esetben mellimplantátum behelyezése nélkül is elvégezhető, különösen, ha az egyik mellbimbó korrigálására van csak szükség. Van rá lehetőség, hogy csak az egyik mellbimbót emeljük meg jobban. Az olyan helyzetekben, amikor az egyik mellbimbó helyzete több mint 20 milliméterrel magasabban van, mint a másik oldal, a mellemelés segíthet kiegyenlíteni a dolgokat. Ha maguk a mellbimbók különböző méretűek is, akkor azokat ugyanúgy meg lehet változtatni sebészi úton, hogy szebben illeszkedjenek.

Amikor az aszimmetria mögött valójában valami más van

Mivel az emlő aszimmetriája nagyon gyakori, fontos tisztában lenni azzal, hogy mi tekinthető normális változásnak a mell méretében és szövetében, és mi nem. Kulcsfontosságú az emlőrák jeleinek felismerése, amely kilencből egy nőt érint. Mindenképpen beszélj az orvosoddal, ha a melleid megjelenésében vagy tapintásában változások vannak, például csomót érzel, vagy furcsán feszül a bőröd a mell közelében vagy a karod alatt a hónaljnál. Ellenőrizd azt is, hogy a mellbimbóból nem történik-e váladékozás, amelyek nem úgy néznek ki, mint mondjuk az anyatej, vagy esetleg véres.
Egy másik fontos tünet lehet a viszkető, vörös, hámló, gödrös vagy ráncos bőr a mellen!

A mellrák gyógyulási esélyei manapság sokkal jobbak, mint régebben, azonban fontos az időben történő felismerés! A kór megfelelő és rendszeres önvizsgálattal hamar észrevehető, így a gyógyulás esélye jelentősen megnő.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty