BLOG

Elvárás kontra valóság: felépülés a nyakplasztikából

M2Med Blog - Nyakplasztika

Számtalan kérdés felvetődhet benned, előtte-utána képeket nézegethetsz és történeteket olvashatsz, hogy mit várhatsz a nyakplasztika műtéttől és az azt követő regeneráció folyamatáról?

Az esztétikai plasztikai beavatkozásokra vállalkozás előtt érdemes alaposan tájékozódni. Érdemes megvizsgálni a lehetséges eljárások típusait, az eredmények minőségét és a szolgáltatók szakértelmét (hogy csak néhányat említsünk). Az eljárás másik aspektusa, amelyet nagyon fontos szem előtt tartani, az a gyógyulás, a felépülés folyamata és időtartama. A sebészeti eljárások általában hosszabb és összetettebb gyógyulási folyamattal rendelkeznek, mint a nem műtéti alternatívák. Hogy mit jelent ez valójában, mire számíthat a páciens a kezelést követő napokban, hetekben és hónapokban?

M2Med Blog - Nyakplasztika

Ha nyakplasztikán gondolkodsz, a felépülés azért többet jelent, mint egy nagy sál vásárlása – bár ez is része lehet! A nyakplasztika minimum néhány nap pihenést igényel és még több időbe telik, míg bizonyos tevékenységek korlátozottan végezhetünk. Ennek ellenére az eljárás enyhébb felépülési folyamatú, részben ezért is szokták párosítani sokan a nagyobb kihívást jelentő facelifttel (a két műtét együtt átfogóbb eredményt is hozhat).

Akár kifejezetten a nyakra koncentrálsz, akár egy másik műtéttel kombinálod, fontos, hogy pontosan tudd, mire számíthatsz azután, hogy elhagyod a műtőt. Igyekszünk teljesen nyíltan, őszintén betekintést nyújtani abba, milyen is valójában a nyakplasztika utáni felépülés.

Ez a beavatkozás hosszú élettartamú, de nem jelent állandó megoldást.

A műtét utáni első 48 óra

Gyakorlatilag minden műtét után az első néhány nap a legdöntőbb a felépülés szempontjából, és ugyanez igaz a nyakliftingre is. A sebész és a páciens preferenciáitól függően a beavatkozás elvégezhető általános érzéstelenítésben vagy „ébren”. Az éber nyakplasztika során szedációt vagy kábító érzéstelenítést alkalmaznak regionális vagy helyi érzéstelenítőkkel.

Az, hogy milyen volt az alkalmazott érzéstelenítés típusa, közvetlenül a műtét után befolyásolja a közérzetet. Ha a műtét meglehetősen hosszadalmas volt, és általános érzéstelenítést igényelt, a betegeknek egy-két napra lehet szüksége, hogy úgy érezze, felépül az érzéstelenítésből. Az elhúzódó hatások közé tartozik az émelygés, az álmosság és az általános rossz közérzet is.

Mivel a nyakplasztika járóbeteg-eljárás, a páciens még ugyanazon a napon hazamehet, hogy az otthonában gyógyuljon. Általában a műtét végén dreneket helyezünk el, és páciensek fej-nyaki kompressziós kötést viselnek, amelyet másnap cserélünk. A műtét másnapján a páciensek visszajönnek az első ellenőrzésre és kötszercserére.

Nyaklifting végezhető a bőr lazaságának csökkentésére, a mögöttes izomzat megfeszítésére, a felesleges zsír eltávolítására, vagy a három kombinációjának okából. Mondanunk sem kell, hogy egyes páciensek több korrekciót igényelnek, mint mások, és ez szerepet játszik a gyógyulási folyamatban is. Az arc és a nyak duzzanata és véraláfutása a műtét két leggyakoribb mellékhatása, és ennek mértéke részben attól függ, hogy milyen mélyen történik a disszekció. A mélységet az határozza meg, hogy mennyi bőr- és zsírfelesleg van a páciens nyaki területén. Mellékhatásként fejfájás is előfordulhat, amely a sinus fejfájáshoz hasonló érzéssel jár.

Lehet, hogy elsőre azt gondolod, napokig feküdnöd kell, de általában nem ezt javasoljuk. A kímélő napirend és az ágynyugalom fontos, azonban érdemes felkelni, nem megerőltető pár perces sétákat tenni, kimenni a mosdóba, és hasonlók. Amikor ágyban vagy, ne feküdj teljesen vízszintesen, hanem két vagy három párnán vagy fekvőfotelban aludj, hogy a nyak a szív szintje felett legyen.

Általánosságban kijelenthető, hogy a nyakplasztika nem igényel jelentős gyógyulási időt, nincs nagy nyoma a beavatkozásnak, néhány duzzanattól és véraláfutástól eltekintve.

Fájdalomcsillapítás nyaklifting után

A páciensnek fájdalomcsillapításra lehet szükségük a fájdalom vagy a kellemetlen érzés kontrollálásában.

A fájdalom nyilvánvalóan szubjektív, de a nyakplasztikán átesett pácienseink visszajelzései alapján nem okoz elviselhetetlen, nagy fájdalmat a felépülés. Gyakori, hogy nyomást vagy tompa fájdalmat éreznek a fej és a nyak körül, és fájdalmas lehet az oldaladon aludni. De összességében azt mondják, hogy a kényelmetlenség mértéke a legtöbb ember számára elviselhető.

Azt tapasztaljuk, hogy a betegek gyakran a kötések miatt érzik magukat kényelmetlenül, nem pedig konkrétan a műtét miatt. Számíthatsz arra, hogy kompressziós kötés kerül a teljes fejed köré és az állad alá. Ez a szorító kötés négy-öt napig rajtad is marad – és bár a kezelőorvos eltávolíthat néhány pólyát és még legalább két hétig viselned kell otthon is a kötést.

A normál tevékenységek folytatása nyaklifting után

Napról-napra egyre erősebbnek érzed majd magad a beavatkozás után és készen állsz a nem megerőltető tevékenységek folytatására is, azt tartsd szem előtt, hogy ne legyen semmi számodra kényelmetlen, kellemetlen. A legtöbb páciens egyszerűen sapkát, sálat húz és pár nap után már könnyű sétát lejt, vagy apróságokat megcsinál a ház körül.Természetesen ilyen rövid idő elteltével még a jóga, a kardió, vagy bármi, ami emeli a vérnyomást, még nem megengedett.

Még akkor is, ha felépülésed viszonylag fájdalommentes, figyelned kell a regenerálódási folyamatra, és meg kell várnod a teljes gyógyulást, mielőtt folytatnád bizonyos tevékenységek végzését. Négy nappal a műtét után a fent említett kis séta már belefér, azonban a gyorsabb tempójú, vagy hosszabb séta általában a műtét után legalább két héttel biztonságos. A megerőltetőbb tevékenységek végzésére minimum 3-4 hét szükséges. Fontos, hogy legyen türelmed kivárni a teljes gyógyulás folyamatát, mert hamarabb is visszatérhetsz a rendes tevékenységeidhez, ha nincsenek rajtad duzzanatok, véraláfutások, és nem kell aggódnod a varratok miatt. Szeretjük végigkísérni a betegeket egy, két, négy hétig figyelemmel kísérni a tökéletes felépülés érdekében.

Intenzívebb edzésekhez – bootcamp, pilates, vagy hot jóga –, ami erős izzadást eredményez, vagy emelheti a vérnyomást, négy-hat hét várakozást javaslunk. A szabályok be nem tartása több duzzanatot kelthet és több hegszövet kialakulásához vezethet. A legjobb, ha türelmesen kivárod az eredményeket.

A nyakplasztika végső eredménye

Amikor a nyakliftingből való felépülésről van szó, a gyógyulási folyamatot szakaszosan érdemes végiggondolni. Az első 2-4 hét az azonnali felépülés időszaka, mégis 6-12 hónapra van szükség ahhoz, hogy a végső eredményeket elérjük. Időbe telik, amíg a bőr ellazul, a duzzanat eltűnik, a hegek pedig beérnek és elhalványulnak.

Ennek ellenére már korán látni fogod a változást. Már négy nap elteltével is, amikor levesszük a kötést, a nyak már csodálatosan néz ki. Mindazonáltal további négy-hat hétbe fog telni, amíg fotókész állapotba kerülsz. A gyógyulási folyamattól függően nagyjából hat hónap elteltével az eredmények 80-85 százaléka véglegesnek tekinthető, egy év után pedig elérhető a végleges eredmény.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty