BLOG

SPF – Pontosan ennyi fényvédőt kellene a bőrödre kenned

M2Med Blog - SPF - Pontosan ennyi fényvédőt kellene a bőrödre kenned

Eddig is tudtuk, hogy a fényvédők használata fontos, de ha az SPF formulák világának legújabb innovációi és a bőrrákos esetek országszerte növekvő száma megtanított valamit, akkor minden eddiginél fontosabb, hogy komolyan vegyük a fényvédelmet.

Már nem elég, ha néhány faktoros krémmel kened be magad reggel, ha a tengerparton vagy – a megfelelő napozásnak minden nap prioritást kell élveznie…

A tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemmel kezdődik. Nem csak amiatt, mert egy jó fényvédő az első számú anti-aging, de azért is, mert ezzel védekezhetsz a káros, komoly bőrelváltozásokkal szemben is.

M2Med Blog - SPF - Pontosan ennyi fényvédőt kellene a bőrödre kenned

Egy 2013-as kutatás szerint “A klinikai bőröregedést nagymértékben befolyásolják a külső tényezők, különösen a napártalom. Az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős.”

Súlyos adatok! Értsd, a ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr miatt majdnem egészében a káros napsugárzás – és a fényvédelem hiánya – okolható. Magyarul a napozás a bőr idő előtti öregedésének és a bőrrák kialakulásának egyik fő kockázati tényezője.

Míg a szépség világában jól ismert az ún. „két ujj szabály” az arcra való fényvédő krémmel kapcsolatban – legalább két ujjnyi adag fényvédőre van szükség az egész arc védelméhez –, de vajon a testünkre mekkora adag fényvédőt kell használunk?

Nyilvánvaló, hogy ugyanazt a védelmet érdemli a testünk, amit az arcunk, de vajon mi a megfelelő arány? Bejegyzésünkből megtudhatod, mit mondanak a szakértők fényvédő krémek testre történő megfelelő alkalmazásáról…

“Az SPF (Sun Protection Factor) egy világszerte használt, egységes jelölés, és elsősorban az UVB sugarakkal szembeni védelmet fejezi ki. Az UVA elleni védelem mértékének jelölésére sajnos nincs ilyen egységes jelölés, de mindjárt leírjuk, milyen jelöléseket használnak, és melyik mit is jelent.

UVB védelem jelölése: SPF

Az SPF (Sun Protection Factor) matematikailag egy arányszám, és azt fejezi ki, hogy az adott termék a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűri ki. Vagyis:

  • egy SPF30-as fényvédő a sugaraknak a 96,666%-át kiszűri, és a 3,333%-át nem szűri ki,
  • egy SPF50-es az UV 98%-át szűri ki, és a 2%-át nem.

Ugyanezt jelenti egyébként az a megfogalmazás, hogy például az SPF 30 azt jelenti, hogy a bőröd 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül, mielőtt az UVB okozta pirulási folyamat elindul.”
(forrás: skinsmart.hu)

Mekkora faktorszámú fényvédőt érdemes használni?

Létezik számtalan faktorszámú termék (pl. SPF 10, 15, 20, 30, 50), ezért joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon melyik lehet az ideális.

Véleményünk szerint egy tudatos bőrápolási rutinban egy mindennapi használatra érdemes legalább 30-as fényvédő faktorral rendelkező krémet használni, nyáron akár válthatsz 50-esre is. Ha pedig pigmentfoltokkal küzdesz, akkor mindenképp az 50 faktoros terméket válaszd, és használd télen is. Attól, hogy nem süt a nap, az káros UV-sugarak még sajnos elérhetnek, szóval jobb a békesség. (Sőt, pigmentfoltok esetén az UVA védelem is kiemelten fontos.)

Érdemes tudni:

Rétegzés esetén a faktorszámok nem fognak összeadódni. Vagyis ha van pl. egy 30-as fényvédőd és egy SPF 20-as alapozód, akkor a védelem nem 50 lesz, hanem maximum SPF 30 (ehhez persze az is kell, hogy bőségesen használj belőlük).

Tényleg újra kell kenni pár óránként?

A fényvédelem időtartama számos tényezőtől függ: a napfény intenzitásától, a napszaktól és a felvitt termék mennyiségétől. Általában ajánlott kétóránként újra felvinni a fényvédő készítményeket, különösen izzadás esetén vagy úszás után.

Egy friss kutatás UV-érzékeny kamera segítségével megjelenítette, hogy mi történik idővel a fényvédőddel a bőrödön.

A kísérletben 6 órányi időt vizsgáltak, és annyi fényvédőt vittek fel, amennyit egy átlagember nagyjából szokott.

Sunscreen applied on whole face and evolution of the film during the day

A tesztben bebizonyosodott, hogy idővel romlik a fényvédők hatékonysága, még akkor is, ha egész nap egy zárt térben, mondjuk az irodában ülsz, és nem ér közvetlen napfény (ilyenkor kb. 30%-ot romlik a hatékonysága). Ez azt jelenti, napon tartózkodva mindenképp pár óránként érdemes magad újra bekenni. Akkor is, ha egész nap az irodában voltál, de munka után egy kis időt a szabad levegőn töltenél.

FONTOS:

A hosszan tartó napozás az egészségügyi kockázatokon túl a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet. Az UV-sugarak károsítják a bőrben lévő kollagént és elasztint, ami ráncok, napfoltok és finom vonalak megjelenését okozhatja.

Ha naponta használsz fényvédő krémet, megvédheted bőrödet ezektől a hatásoktól, és segíthetsz megelőzni a korai öregedést. Emellett számos fényvédő krémet úgy fejlesztettek ki, hogy hidratálja, táplálja a bőrt, és javítsa az öregedés jeleit, ami segíthet megőrizni az egészséges, fiatalos megjelenést.

Mennyi fényvédő krémet / naptejet kell felvinned a karjaidra, a lábaidra és a hasadra?

Amikor a tengerparton vagy a medence mellett vagy, valószínűleg szívesen megmártózol, és nem gondolsz túl sokat a pontos SPF-felvitelre. Talán már veled is megtörtént, hogy a véletlenszerű sprayzés következtében foltosan barnultál, vagy annak híján égtél meg a napon…
Annak biztosítására, hogy a megfelelő mennyiségű fényvédőt alkalmazd a karjaidra, a lábadra és a hasadra, szakembereink azt javasolják, hogy használd az ún. felespohár módszert.

A legtöbb embernek legalább 30ml fényvédőre lenne szüksége – ami nagyjából egy feles pohárnyi –, hogy megfelelően fedje le vele a testét, az arc esetében pedig nyugodtan alkalmazhatjuk a két ujj szabályt.

Mennyi krém szükséges a nyakra és a dekoltázsra?

Az arcra, nyakra és mellkasra nagyjából egy 200 forintos érményi fényvédőt ajánlanak a hozzáértők.

Összefoglalva tehát, az arccal kezdve két ujjhosszra van szükséged, lefelé haladva a nyakig és a dekoltázsig vigyél fel egy 200 forintos érményit. A mellkastól lefelé pedig ügyelj arra, hogy elegendő legyen a mennyiség egy kis pohár megtöltéséhez.

A legtöbben most felhördültek, mert ennek töredékével szokták magukat bekenni. Azonban a napsugárzás már annyira sok veszélyt tartogat, nem érdemes ezen spórolni. A bőr gyors öregedésén túl nem túlzás azt állítani, hogy már akár az életed is múlhat rajta, ha a napkárosodott bőr melanomás elváltozására gondolunk.

Összefoglalva, elengedhetetlen, hogy a fényvédő készítmények használatát a napi bőrápolási gyakorlatba beépítsd, különösen fontos ez a nyári hónapokban, illetve amikor hosszú ideig ki vagy téve a napfénynek.

A fényvédő kiválasztásakor légy körültekintő, tartsd szem előtt, hogy a bőröd egészséges maradjon és ne égjen le a napon. Mindig ügyelj rá, hogy bőröd megkapja a kellő gondoskodást!

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk.
Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141

 


#M2Med #ForTimelessBeauty