BLOG

Amit a mellplasztikáról tudni érdemes

M2Med Blog - Amit a mellplasztikáról tudni érdemes

Az emlősebészet kifejezés sokféle műtétet és műtéti okot takar, kezdve az olyan orvosi eljárásoktól, mint például a mellrák miatti eltávolítás vagy mastectomia, és az esztétikai okokból tervezett esztétikai sebészet (mellplasztika).

Ebben a bejegyzésben az esztétikai célból végzett mellplasztikai beavatkozásokra fogunk kitérni, úgymint a mellkisebbítésre, a mell rekonstrukciójára (felvarrás) és a mellnagyobbításra.

M2Med Blog - Amit a mellplasztikáról tudni érdemes
M2Med Blog - Amit a mellplasztikáról tudni érdemes

Mellkisebbítés

A redukciós mammoplasztika a helyes orvosi kifejezéssel élve a mellszövet, a zsír és a bőr eltávolításának folyamata a mellek méretének csökkentése érdekében. Azt is meg kell említeni, hogy amikor mellkisebbítésről beszélünk, gyakran felmerül az a feltételezés, hogy ez csak a női mellekre vonatkozik. De ez nem így van, mivel az emlőműtéteknél nem ritka az emlőszövet megnagyobbodása a férfiaknál is (gynecomastia), amit mellkisebbítő műtét követhet. Valójában 2024. februárjában megjelent szakmai lap arról számol be, hogy 2022-ben a férfi betegek körében a leggyakoribb plasztikai sebészeti eljárás valójában a mellkisebbítés volt.

A női mellkisebbítési eljárásokat többféle ok miatt végzik, amelyek lehetnek orvosi, esztétikai okok vagy egyszerűen azért történnek, hogy a páciens könnyebben tudjon részt venni a fizikai tevékenységekben, vagy egyszerűen hogy jobban érezze magát. A nagy mellű nők gyakran tapasztalnak kényelmetlenséget hát-, váll- és nyakfájdalmak miatt, valamint a melltartópántok által hagyott mélyedések is megkeserítik a mindennapjaikat a melleik súlya miatt. Egyes nők akár idegfájdalmat is érezhetnek, kiütéseket és irritációt is tapasztalhatnak a mell alatti részen, és a ruhák és a fehérnemű megfelelő illeszkedésének nehézségei miatt szenvednek. A mellek mérete és súlya is akadályozhatja a sporttevékenységet, így a fitt és az aktív életet is.

A folyamat során a plasztikai sebész bemetszést végez a bimbóudvar és a mellbimbó körül, majd lefelé a mell alsó vonala felé. Ezt követően a felesleges bőrt és zsírt eltávolítják, a mellet és a mellbimbót újraformálják és rögzítik. Egyes esetekben a mellbimbót el kell távolítani, és újra fel kell varrni.

Mellnagyobbítás

A spektrum másik végén azok állnak, akik pont hogy nagyobb mellet szeretnének. Az okok pusztán esztétikai jellegűek, de történhet az egyenetlen mellek korrigálása miatt, esetleg nagymértékű fogyás vagy terhesség utáni méretnövelés okán.

A mellnagyobbítást általános érzéstelenítés mellett hajtjuk végre, és nagyjából 2 órát vesz igénybe. Az implantátumot a mell alatti (inframammáris) bemetszésen keresztül helyezzük be. A sebész mindig előre megbeszéli a pácienssel a bemetszés helyét, hogy minden esetben a páciens számára legjobb elhelyezkedést biztosítsa. Az implantátum mérete és alakja, valamint a bőr rugalmassága meghatározza, hogy az implantátum a mellkasfal mögött, vagy a mellszövet és a mellkasi izom között helyezkedik majd el.

A mellnagyobbítás növeli a mell méretét és megváltoztatja annak alakját, de kulcsfontosságú megérteni, hogy nem akadályozza meg vagy korrigálja a megereszkedést. Ha feszesebb, fiatalosabb mellekre vágysz, akkor megoldásként a mellfelvarrással egybekötött mellnagyobbítás javasolt.

Mellemelő műtét (mastopexia)

Az életkor előrehaladtával a legtöbb mell elveszti feszességét és megereszkedik. A gravitáció hatására a mellbimbók lefelé mutatnak, a mellek megereszkedhetnek, de ezt okozhatja a terhesség és a súlyingadozások is, hiszen a bőr rugalmassága nélkül a mell nyúlni kezd és megereszkedik. A mellfelvarrás segíthet megfiatalítani a mellek megjelenését azáltal, hogy csökkenti a megereszkedést és áthelyezi a mellbimbót, valamint a bimbóudvar méretét a mell arányában módosítja. A bemetszéseket összevarrják, a maradék bőrt pedig megfeszítik. A folyamat körülbelül 3 órát vesz igénybe. Ha azt szeretnéd, hogy a melleid az eredetihez képest nagyobbnak vagy akár kisebbnek tűnjenek, lehetőség van egyidejűleg mellkisebbítő vagy mellnagyobbító műtét elvégzésére is.

Műtét előtti konzultáció

Marjas doktor úr minden plasztikai sebészeti műtétre jelentkező páciensét egy megelőző személyes konzultáció során alaposan megvizsgálja, hogy egyáltalán alkalmas-e az emlőműtétre. Megvitatja a beteggel a műtét okait és a kívánt eredményeket, valamint tájékozódik a kórtörténetről és a páciens általános alkalmasságáról. Ha a beteg a beavatkozás mellett dönt, az összes kockázatot és lehetséges mellékhatást is kertelés nélkül felvázolja.

A műtét utáni felépülés

Bármilyen emlőműtéten átesett páciens számára elengedhetetlen, hogy kövesse a plasztikai sebésze által adott utókezelési tervet. A műtét utáni szorító melltartót éjjel-nappal viselni kell a felépülés teljes ideje alatt (kb. 4-6 hét). Alapvető fontosságú, hogy ne emelj fel semmi nehezet, és kerüld el a mell területét érő bármilyen ütést, nyomást.

Ha szeretnél a témáról többet megtudni, olvass a mellplasztikai beavatkozásokról BLOG bejegyzéseinkben, vagy keress bennünket bizalommal, foglalj személyes konzultációt a +36 30 271 4141-es telefonszámon.

M2Med Plasztikai Sebészet és Bőrgyógyászat

A ‘jól érzem magam a bőrömben’-érzés pótolhatatlan és boldogsággal tölti el az embert. A test és lélek harmóniájának megteremtése a célunk. Ha segíthetünk, hogy jobban érezd magad a bőrödben, fordulj hozzánk bizalommal!

KONZULTÁCIÓ
A konzultáció minden műtét és esztétikai kezelés előtt elengedhetetlen. A személyes megbeszélés során tudjuk felmérni, hogy lehetséges-e elvégezni a kívánt beavatkozást, illetve hogy esetedben mely módszerrel, hány beavatkozással érhető el a kívánt cél. Ezen kívül a konzultáció során van lehetőséged feltenni a kérdéseidet.

Érdekelnek a részletek? Kérj időpontot személyes konzultációra:
+36 30 271 4141


#M2Med #ForTimelessBeauty